Aiheittain

sunnuntai 2. tammikuuta 2022

Mitä sinä tiedät aluevaaleista

Kahdenkymmenen yhden päivän päästä on aluevaalit ja kovin on ollut hiljaista mediassa aiheesta. Puolueet julkisiva kyllä ohjelmansa, mutta ne olivat kovin ympäri pyöreitä, kuten hoidon tavoitettavuus, hoitajien riittävyys, hoitajien palkka, jne. Mitään selkeää toimenpideohjelmaa ei ole esitetty missään.

Itse ainakin olen pihalla kuin lumiukko. Mediassa kyllä kerrottiin, että suurin osa ehdokkaista asuu suurissa kuntakeskuksissa. Pienet kunnat siten saattavat jäädä päätöksenteossa lapsipuolen asemaan. Tulevatko palvelut säilymään koko Suomessa vai käykö kuten poliisilaitosten sulkemisen jälkeen, että pienissä kunnissa joutuu odottelemaan poliisia tunteja. Tuleeko myös samanlainen tilanne kuin synnytyssairaaloiden alasajossa eli matkat synnyttämään pitenivät ja yhä useampi lapsi syntyi matkan aikana. Kuinka moni ehtii menehtyä ennen hoitoon pääsyä.

Vaalien tarkoituksena on valita edustajat hyvinvointialueille, joita tulee 21, Helsinki tulee pysymään omana alueena eikä siellä äänestetä. He päättävä miten valtiolta saadut varat jaetaan alueiden sisällä. On myös keskusteltu hyvinvointialueiden verotusoikeudesta, mutta se ei oikein ole saanut tuulta purjeiden alle. Valtiolla on siten rahoittajana sananvaltaa rahan käytöön. Monilla isoilla hyvinvointialuella, kuten omallanikin, on valtion osuus jäämässä pieneksi. Riittääkö rahat kaikkien palveluiden hoitamiseen. Suurin osa hyvinvointialueen budjetista menee palkkoihin ja niitä myös harmonisoidaan siten, että palkat ovat yhteneväiset koko alueella. Tämä tarkoittaa joillekin alueen sisällä palkankorotusta.

Aluevaltuustojen tulee huolehtia terveyden- ja sosiaalihuollon sekä pelastustoimen sujuvuudesta. Viime aikoina on ollut puhetta paljon mielenterveyden palvelujen saatavuudesta ja etenkin lapsien ja nuorten osastojen ruuhkaisuudesta. Puhetta on ollut myös paljon resursseista ja hoitajapulasta. Ruuhkien on sanottu johtuvan kasvavista potilasmääristä ja riittämättömästä henkilökuntamäärästä. Miten tämä saadaan ratkaistua? Yhdenkään puolueen ohjelmassa ei ollut mitään konkreettista esitystä mihinkään.

Pieniltä paikkakunnilta on jo viety päivystystoiminta kokonaan tai pelkästään yöaikainen päivystys. Kotikunnassani on käytössä jälkimmäinen. Kolmen kilometrin matka vaihtui kahdenkymmenen viiden kilometrin matkaksi ja leppoisa kiireetön päivystys vaihtui ruuhkaiseksi jonottamikseksi, jolloin kuuden tunnin odotus oli vielä pientä. Tuleeko soten myötä palvelut säilymään edes tällä tasolla. Aikaa lääkärille on joutunut odottamaan kolmesta viikosta viiteen viikkoon. Nyt hallitus on päättänyt, että seitsemän päivää on takaraja. Mistä lääkärinaikoja saadaan lisää? Yksityiselle pääsee nopeammin, mutta kaikilla ei siihen ole varaa. On myös paljon ihmisiä, jotka ovat työterveyshuollon ulkopuolella.

Tässä on suuret asia kysymyksessä, mutta ainakaan minä en tiedä, mitä tulevaisuus lupaa. Säilyvätkö palvelut ylipäätään koko valtakunnassa vai supistetaanko niitä.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille.

2 kommenttia:

  1. En tiedä itsekään aluevaaleista juuri mitään, koska en ole perehtynyt asiaan oikeastaan lainkaan.
    Täytyy sekin tehdä, sillä äänestää kyllä aion;
    jokainen vaalipäivänä nukkuva antaa luovutusäänen viherkommunisteille.

    Parempaa uutta vuotta sinnekin!

    VastaaPoista
  2. Tuu "lumiukko" pois pihalta, siellä tuleepi kylymä. Tulevaisuus lupaa yhä harvempia paikkoja joissa saa hoitoa yleensä mihinkään ellei sinulla ole pulleea lompakkoa ja rikasta, ei niin pihiä vakuutusyhtiötä takanasi.
    Kas kun se tuleva hallintohimmeli ja ne kepun hillotolpat vievät loputkin rahat varsinaisen hoitotyön suorittajilta.
    Huru-ukko

    VastaaPoista