Aiheittain

lauantai 18. helmikuuta 2023

Apteekkien alasajo

Luin melkoisen järkyttyneenä aamun aviisin pääkirjoitusta, jossa kerrotiin, että kaupan liitto ajaa taas käsikauppalääkkeiden vapaata myyntiä. Tätä perustellaan kilpailulla ja hintojen alenemisilla. Jos tämä menne läpi, kuten THL ja valiokunnat ovat suunnitelleen, niin saadaan samanlainen sekasotku kuin taksiuudistuksestakin.

Suomalainen on tottunut luottamaan apteekin ammattitaitoon. Niin reseptillä kuin reseptivapaillakin tuotteilla saa neuvontaa. Itsekin sain hyvää neuvontaa, kun lääkäri oli määrännyt liuoksen suun rikkeymään, jokan aiheutti sytostaatit. Sain selkeät ohjeet lääkkeen käyttöön. Apteekin työntekijä neuvoo lisäksi, mistä löytyy itsehoitotuotteet, kuten salvat.

Kaupan liitto kyllä kertoi, että itsehoitotuotteiden myyjinä olisi farmaseutit, mutta kuinka kauan se jatkuu. Onko kohta tavallinen myyjä hoitamassa myös itsehoitolääkkeitä, myyjä jota saa etsiä ympäri kaupaa.

Ei ole pitkä aika siitä uutisoinnista, jossa apteekit joutui poistamaan vapaakauppahyllyistään ulostuslääkkeet, sillä anerootikot pyrkivät ostamaan runsain määrin laihdutustarkoituksessa. Tuleeko olemaan jatkossa niin, että tuotteita voi ostaa juten juustoa. Määrää ei ole rajoitettu lainkaan. Jos apteekin valvontaa ei ole, niin kuka vastaa vahingoista ja onko riskikäyttö lisääntymässä.

En haluaisi taksiuudistuksen kaltaista härdelliä apteekkialalle. Jo nyt, sotetaksin käyttäjänä, joutuu pelkäämään, että minkälainen kielitaidoton raikkönen on taas ratissa. Apteekista odotan asiamukaista palvelua myös itsehoitolääkkeiden osalta ja sitä olen saanut. Toivon myös palvelun jatkumista, sillä minulla on monia pysyväislääkkeitä, joiden kanssa ei kaikki itsehoitolääkkeet sovi. Tarvitsen ammattitaitoista palvelua, enkä jotain etsittävää myyjää marketissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti