Aiheittain

torstai 12. heinäkuuta 2012

Taiteen nimissä


Jäin miettimään taiteen arvoja luettuani eilen päivän aviisia. Ymmärrän toki, että taiteen määritelmä on kunkin ihmisen käsitteiden ja näkemysten tulkinta. Taiteilijahan on henkilö, joka pyrkii luomistyönsä erilaisin keinoin esille tuoda. Olen yrittänyt ymmärtää nykypäivän oopperaa, mutta sen kakofoninen sointi on minulle yhtä suuri järkytys kuin epävireinen soitin. Hienosta nimestä huolimatta veistetty tai valettu köntti on edelleen köntti ja usein miten erittäin ruma, kuten Tampereella nuo lemmenlukot sulattanut "taiteilija pari". Nyt kokosivun artikkelin oli saanut graffititaiteilija, joka on ylennetty läänin taiteilijaksi.

Ihmiset ovat kautta historian maalanneet ja kirjoittaneet merkkejä, arviolta noin 40 000 vuotta. Onhan meilläkin noita vanhoja merkkejä ja piirroksia, ei tosin kuin noin 7000 vuoden takaa. 70-luvun lopulla tulivat graffitit, kopiona Amerikasta. Ensin ne olivat vain sotkuisia nikkejä eli tageja. Myöhemmin tulivat suuremmat kuvat ja kuvakokonaisuudet.

Mielestäni hieno kuvakokonaisuus (muraali, seinämaalaus) elävöittää harmaata betonia, mutta on tyypillistä, että tällainen hieno kuvakokonaisuus sotketaan tageilla. Nyt olen alkanut kallistua koko toiminnan vastaiseksi, sillä nämä tagi-maalarit pilaavat kaiken. Jokainen pinta pitää sananmukaisesti sotkea. Enää ei heille riitä sähkö/telekopit, junat, sillanalukset vaan nykyisin tuhritaan yksityistä omaisuutta urakalla. On jätekatosta, talon seinää, aitaa, autoa. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Viimeisen parin vuoden aikana olen huomannut uuden ilmiön tässä sotkemisessa eli liikennemerkit ja -opasteet, jotka on sotkettu tunnistamattomiksi.

Monin paikoin touhulle on vaadittu nollalinjaa, mutta samalla on esitetty kysymys ilmaisuvapaudesta ja oikeudesta siihen. Kulttuuriministerimme kuuluu tähän samaan ryhmään, joka sotkunikeillään on poliisia karkuun juossut, kuten tämä Pirkanmaan läänintaiteilijakin. Kysyisin teiltä, että missä menee taiteen ja omaisuuden turmelemisen raja? Itse katsoisin taiteen olevan sellaista, jonka voi julkisesti tuottaa päivänvalossa eikä yön pimeydessä tuhertamalla. Kumpi teistä vastaa liikenneturmasta, joka aiheutuu sotketun liikennemerkin vuoksi, joka on töherretty tunnistamattomaksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti