Aiheittain

torstai 10. lokakuuta 2013

Tapaus SaarelaViime päivinä on kovasti puhuttanut Greenpeacen isku Pohjois-Venäjällä, jossa on myös suomalainen Sini Saarela. Nyt on uhkana usean vuoden vankeustuomiot. Em. organisaation iskut ovat usein mediassa. Järjestö on ilmaissut, että jäsenet osallistuvat vapaaehtoisesti mielenilmauksiin, jotka ovat rauhaomaisia. 

Suora lainaus: " Greenpeace on kansainvälinen ympäristöjärjestö, joka tekee sanoista tekoja vastustaakseen ympäristön tuhoamista maailmanlaajuisesti ja tuodakseen esiin ratkaisuja rauhan ja ekologisen tasapainon saavuttamiseksi maailmassa.". Näillä aktivisteilla on tekoja ja usein ummistetaan silmät. Erilaiset tunkeutumiset kohteisiin aiheuttavat selkeää vaaraa, mutta hyvän puolestahan se kannattaa.

Nyt on noussut esille myös em. järjestön tekemät mielenilmaukset öljy-yhtiö Shell:n tekemiä öljynporauksia vastaan ja valtaukset suomalaiselle Arctia Shipping-yhtiön jäänmurtajille, jonka avustavat alukset olivat menossa väylänaukaisuun. Tästä on rikosilmoitus tehty, mutta mediassa on tietoa myös, että rikosilmoituksen teko olisi estetty. Tapauksesta on aikaa jo likipitäen puolitoista vuotta, joten mitkä lienevät osapuolien muistikuvat. Heidi Hautalan kommentit ovat muutoinkin verrattain eriomaisia.

Hieman mietityttää tuollainen kansalaistottelemattomuus, sillä se antaa viestin myös muuhun rikolliseen toimintaan. Saihan juuri syytteet yrittäjä, joka puolusti omaisuuttaan. Puolustuksen perustelu ei ollut se, että tekijät tulivat sisäpihalle, josta käynti asuintiloihin (yritys ja asunto samassa rakennuksessa).  Täten ei puolustaa saa valtiollista tai yksityistä omaisuutta.

Erityisesti olen miettinyt, että nyt on viimeaikoina Greenpeace vastustanut öljynporauksia. Ei taida ihan tuulivoimalla ja aurinkoenergialla toimia heidän aluksensa. Nyt kiistaa käydään siitä, että ajoiko Greenpeacen kumivene tahallaan miliisiveneen päälle vai oliko se tahaton ohjausvirhe vaiko väärä kuvakulma. No, joka tapauksessa tuo kumivene käytti perässään ihan tavanomaista perämoottoria ja öljynjalostetuotteella sekin liikkuu. Samoin tuo heidän laivansa, joka on 1970-luvun puolivälissä rakennettu hylkeenpyyntialukseksi. Ei taida vuosikymmenten jälkeen painaa omaa tuntoa moinen saalistusalus lainkaan, oli se sen verran veristä hommaa. Onko moottoria muutettu? 1970-luvun vehkeet kyllä tiedetään ja mitään taloudellisia ihmeitä ne eivät ole, puhumattakaan päästösäästöistä. Alueelta on tullut videokuvaa ja -klippejä. Millähän mahtaa niiden akut olla ladattu? Onkohan kaikki lopultakaan niin vihreää ja rauhaomaista kuin julki tuodaan.

Sitten vielä tuo huumausainejuttu. Laivan apteekki sisältää huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä ja laivan matkustajalla saattaa olla käytössä lääkitys, joka tulkitaan toisaalla vahvaksi opiaatiksi, toisaalla huumaavaksi aineeksi. Tästä on maakohtaisia eroja (mitä saa mukana olla ja kuinka paljon sekä vaatimukset dokumenteista). Greenpeace on iskenyt kohdemaan taloutta vastaan ja peruslääkevalikoima on saatettu täten tulkita huumaksi aineiksi ja varsinkin kun vihreiden joukossa on julkisuudessa ollut paljon niitä, jotka kannattavat kannabiksen vapautuksen puolesta.

Nyt sitten vaaditaan aktivistien vapauttamista. Sini Saarela on pyytänyt Suomen hallitusta toimimaan, että heidät koteihinsa saatettaisiin. Jos kerran vapaaehtoisesti lähdetään touhuamaan maailmalle, jossa lait ja sen tulkinta ovat toisia kuin turvallisessa Suomessamme, niin on ihan turha ryhtyä konsulikyytiä kotiin vaatimaan. Hölmöilystä tulee kärsiä ne sanktiot, jotka  kohdemaan laki sanoo, vaikka se menisi kuinka monta metriä letin ylitse ymmärtää.

Kun vihreitä ihmisiä kuuntelee, niin hukassa tuntuu olevan moni asia. Tässäkin tapauksessa tulee mieleeni ammattiliitot, jotka alkuun puolustivat työoloja ja ensin kiellettiin alle kahdeksanvuotiaiden työnteko tehtaissa ja kaivoksissa. Vuosikymmenet ovat vierineet ja nyt he taistelevat ainoastaan euroista. Työt ovat karanneet jo jonnekin kauas. Moni ihminen heittää roskat ulos autosta, pitsalaatikko jää kadulle osittain syötynä, listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Terrorilla ei saada muutoksia aikaan, sillä se koetaan hyökkäykseksi.

Muistan ikäni, tämän vihreän kanssa käymäni keskustelun (tästä on oikeasti jo aikaa). Hänen mielestään sähkö pistorasiaan tuli tuleen voimalla tuulivoimalasta ilmoja pitkin ja vesi hanasta virtasi puhtaasta lähdevedestä, kun vesiputki oli maahan työnnetty, puolen metriin syvyydeltä ja kompostimulta on vaarallista, sillä se sisältää matoja.

Nähtäväksi jää, mikä on tämänkin episodin lopputulos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti