Aiheittain

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

AmmattikortitMonelle ammattialalle ovat rantautuneet ammattikortit, jotka on varustettu valokuvalla ja henkilötiedoilla. Yleisimmin kortti takaa vahvan sähköisen tunnistautumisen ja allekirjoittamisen.
Osan korteista myöntää poliisiviranomainen, mutta osan Väestörekisterikeskus.

Nyt pitäisi soida hälytyskellojen noiden korttien suhteen. Väestörekisterikeskuksen tiedot ovat avoimia toisin kuin poliisiviranomaisen, näin ollen kuka tahansa saa tiedot esille. Etenkin tämä koskee terveydenhuollon ammattilaisia. Ammattikortit myönnetään vain niille henkilöille, joiden tiedot löytyvät terveydenhuollon ammattihenkilörekisteri Terhikistä. Tämä rekisteri ei ole luotettava, sillä siellä on ja varmaan tulee olemaan näitä valehoitajia ja -lääkäreitä. Lisäksi siellä on kaikki eläkeläiset ja minun kaltaiseni, jotka eivät ole oikeuttaan mitätöineet, mutta ammattiala on toinen ollut jo vuosia.

Nykyisen työni ammattikunnalle on tulemassa tuo kortti, jossa on kuva ja koko nimi sekä henkilötunnus. Entäpä, jos tuollainen kortti varastetaan tai katoaa? En ole nähnyt vielä yhtään sivustoa, jossa kortin voi kuolettaa.

Toinen asia, mikä minua mietityttää, niin on se, että pitääkö tällaisin kortein tehdä minusta julkinen minä. Aikanaan, kun lasareettimaailma muuttui sairaiden hoitamisesta päihderiippuvaisten katkaisuasemaksi, niin moni (niin meillä kuin muualla) poisti ammattia koskevan tiedon pois puhelinluettelosta ja nimineulasta teipattiin piiloon suku- tai etunimi, riippuen siitä kumpi oli erikoisempi. Tämä siksi, että saimme uhkailusoittoja tai kävivät ovikelloa soittamassa.

Virallisten sääntöjen mukaan nykyisen ammattini kortti pitää olla esillä, mutta saavat sanoa, mitä haluavat, mutta minulla se pysyy lompakon kätköissä. Ei kai minun tarvitse alkaa taas pelätä, kuka soittaa tai kuka ovella on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti