Aiheittain

keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Johtajaralli

Asun pienellä paikkakunnalla mutta kuulun Suomen suurimpaan hyvinvointialueeseen. Luin eilen aamun aviisia järkyttyneenä kepulaisesta johtajarallista. Hyvinvointialueelleni on hyvinvointialuejohtajan lisäksi tulossa kuusitoista muuta johtajaa. Aamun aviisissa ei juuri ollut puhetta johtajien palkoista, mutta jos hyvinvointialuejohtaja tienaa yli seitsemäntoistatuhatta euroa kuukaudessa, niin herää hieman epäilys, että ei alle kymppitonnin kuukausipalkkaa nauti yksikään johtaja. Ilmeisesti, jos hillotolppalaiset ovat vanhoja sotejohtajia, niin liikkeenluovutusperiaatteella palkka pysyy samana.

Yksi johtajista on integraatiojohtaja. Sen alapuolella ei kaaviossa esitetty mitää lohkoa, joten ei hajuakaan, mitä se johtaa. Äkkiseltään tulisi mieleen maahantunkeutujien palvelut. Seuraava johtaja on sosiaali- ja terveysjohtaja, jonka alapuolella on neljä johtajaa; palvelulinjajohtaja, jonka vastuualueena on avopalvelut, mitä se sitten tarkoittaakin. Toisen palveluslijajohtajan alla on sairaalapalvelut, kolmannen alla lasten, nuorten ja perheiden palvelut, neljännellä on vastuullaan ikäihmisten ja vammaisten palvelut. Pelastusjohtaja vastaa pelastuslaitoksesta.

Sitten on tukipalvelujohtaja, joka vastaa hallinnosta, kiinteistöistä, tilapalveluista, palvelutuotannon tukipalveluista ja tietohallinnosta ja teknologiasta. Seuraavan johtajan eli konsernipalvelujohtajan alla on sitten johtaja poikineen; on strategiajohtaja, hallintojohtaja, hankintajohtaja, talousjohtaja, henkilöstöjohtaja, viestintäjohtaja ja tietojohtaja. Mitähän tietoa sekin johtaa?

Näihin hommiin varmasti hakevat kuntien sote-johtajat, jotka ensi vuoden alusta jäävät työttömäksi. Kaikille ei kuitenkaan edes tällä johtajarallilla riitä hillotolppaa, mutta varsin monelle. Epäilinkin jo aluksi, että koko sote tulee olemaan uusi hallintohimmeli, joka ei pura pyrokratiaa yhtään. Nyt se sitten tuli todistetuksi. Montako avustajaa nämä johtajat tarvitsevat, se jää nähtäväksi. Malliesimerkki löytyy Arkadianmäen pellesirkuksesta, jossa huulipunahallituksen avustajamäärää nostettiin reilusti.

En ymmärrä tätä johtajien määrää. Kallispalkkaisia johtajia kyllä pitää saada, mutta hoitajien asianmukaista palkkaa ei pystytä maksamaan. Lainaan nyt suoraan vt. hyvinvointialuejohtajaa Jukka Alasentietä: "Napinaa hyvinvointialuejohtajan palkasta en täysin ymmärrä. Tarkoitus on löytää tehtävään mahdollisimman pätevä ja sopiva henkilö. Jos teemme väärän johtajavalinnan, se vasta kalliksi tulee. Hintalappu on paljon suurempi kuin yhden henkilön palkkakulut.". Miten palkka vaikuttaa pätevyyteen ja sopivuuteen? Koko ruljanssi kyllä haisee kepulaiselle hillotolpalle.

2 kommenttia:

  1. Kepulaisen hillotolpan lisäksi voi tietysti todeta senkin että Suomi on viimeisten vuosikymmenien aikana lastattu täyteen täysin tarpeettomilla tusinamaistereilla ja onhan heille suojatyöpaikat löydettävä.

    VastaaPoista
  2. Onhan myös ansioitunut puoluetoveri palkittava uhrauksistaan Puolueen hyväksi sekä se alati hieman hitaammaksi käyvä saatava helppoon höpövirkaan, jossa selviää eläkeikään asti.

    VastaaPoista