Aiheittain

lauantai 29. huhtikuuta 2023

Laillista korruptiota

Aamun aviisissa on jo muutaman päivän ajan ollut Tampereen kaupungin sisäisitä tutkimuksista juttua ja tänään isompi juttu. Tutkinta sai alkunsa nimettömästä vihjeestä, jossa kerrottiin, että Hakametsän jäähallissa oli myyty iltojen vapaita aikoja ohi varauskirjan ja maksu käteisellä, jonka hallin työntekijät pistivät omaan taskuunsa. Lehtitietojen mukaan ko. käytäntö olisi alkunsa saanut Hervannan (Tampereen Monaco, enemmän ulkomaalaisia ja kukaan ei maksa veroja[vanha sanonta täälläpäin]) jäähallista. Kolme työntekijää on kuulemma irtisanottu.

Tutkimuksessa paljastui muutakin. Työvaatteita oli tilattu kallilla ja yhteissumma oli yli 60 000 euroa, joten ne olisi pitänyt kilpailuttaa. Tampereen museo oli tehnyt sopimuksen ja maksanut sen pohjalta myös toteutumattomista näyttelyistä. Summat olivat suuria. Lisäksi on johtajille ja yhteistyökumppaneille tarjottu vapaakortteja urheilun ja kultturin saralle. Johtajille on perusteltu korttia sillä, että he pääsevät tutustumaan toimintaa. Yksi kortin käyttäjä on tutustunut toimintaan uimahallissa tuhannen kertaa. Eikö vähemmälläkin tutkimuksella selviä uimahallin toiminta.

Kuinka paljon tällaista löytyy Suomen kaupungeista. Epäilen, että se on aika yleistä. Palkattiinhan Helsingin palkkasotkuja selvittämään pomo, joka oli poispotkittu ja VTT:llä tehtiin sopimus työntekijälle ilman työvelvoitetta. Erilaisissa kansainvälisissä tutkimuksissa Suomi on vähiten korruptoitunut maa. Niin varmaan verrattuna moneen maahan, mutta meillä toimii hyvä-oletettu verkosto, joka tekee korruptiosta laillista. Hyvän ystävän, kollegan, tms suosiminen ei ole väärin. Kyllä hyvästä työstä pitää palkita.

Yllattäen aamun aviisi ei saanut ketään vastuuhenkilöä vastaamaan kysymyksiin. He kieltäytyivät haastattelusta. Sama päteen kansanedustjiinkin eli mokista ei puhuta. Tämä puhumattomuuden kultturi on yleistä Suomessa. Vain muotiasioista on lupa puhua, mutta ei töppäyksistä. Puhumattomuus ruokkii korruptiota ja sellainen tuntuu Suomessa olevan yllättävän yleistä. Tuomioita harvoin tulee, ehkä yksi viidessä vuodessa.

Aamun aviisin mukaan, sisäinen tarkastus on ulkoistettu, joten tutkimukseen voi luottaa. Tuskin kaupungin sisällä olisi kukaan puuttunut moisiin käytäntöhin. Toiminnan ovat siunanneet esimiehet, joten eikös heillekin pitäisi näyttää punaista korttia kohti kilometritehdasta. Toivottavasti siellä saadaan puhdistettua edes osa korruptiosta vaikka se laillista onkin. Olisiko monessa muussakin kaupungissa ja kunnassa tehtävä samoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti