Aiheittain

tiistai 20. helmikuuta 2024

Nuorison väkivaltarikollisuuden kasvu

Pari viikkoa sitten poliisi julkaisi tiedot nuorten tekemistä väkivaltarikoksista, jotka ovat nousseet etenkin alaikäisillä. Alle viisitoista vuotiaiden tekemät väkivaltarikokset ovat nousseet vuodesta 2015 peräti 43 %. Uutena ilmiönä on myös tullut mukaan alistusta tai nöyryytystä sisältäviä videotallenteita.

Nuorten ja lasten väkivaltateoissa korostuvat suuret kaupungit ja maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret. Väkivalta ja ryöstöt kohdistuvat toisiin lapsiin ja nuoriin. Mukana ryöstöissä on myös myyntitilanteet, joissa myydään esimerkiksi sähkötupakkia.

Poliisi toi esille myös lastensuojelusta karkumatkalla olevat lapset ja nuoret. Nämä hatkalaiset ovat sekä tekijöitä että uhreja. Varsinkin tytöt ovat alttiita seksuaaliselle hyväksikäytölle. Poliisin mukaan hatkat ottavat nuoret pääsevät helposti sijoituspaikastaan poistumaan. Poliisi esittikin näille lapsille ja nuorille suljettua laitosta ja mielestäni se oli tervetullut ajatus. Suljetussa laitoksessa pitäisi olla mahdollisuus sekä päihdekatkoon että mielenterveyden palveluihin.

Moni hatkalainen kun on päihteiden väärinkäyttäjä ja hatkamatka tarjoaa rajattomasti päihteitä. Hatkassa myös mahdollistuu rikoksen teko, sillä rahantarve ei lakkaa.

Nöyryytys- ja alistusvideoissa korostuu väkivallan uhalla tai väkivaltiasesti viedyt vaatteet ja kengät. Teot tehdään myös porukalla. Osa on löyhiä kaveriporukoita, mutta osassa on tunnistettavissa olevia jengiytymisen piirteitä. Moni myös kantaa teräasetta mukana ja perustelu tälle on oma turvallisuus. Kuvattuja videoita myös levitetään laajasti ja uhrin kärsimys jatkuu kauan.

Lastensuojelun työntekijöitä en syytä, sillä asianajajien ja poliitikkojen toimet ovat vieneet heiltä kaikki toimintamahdollisuudet pois. On vain velvollisuuksia, mutta ei oikeuksia. Lapsilla ja nuorilla on pelkkiä oikeuksia, mutta ei minkäänlaisia velvollisuuksia.

Olen myös miettinyt paljon lasten ja nuorten pahoinvointia. En ole keksinyt yhtään yksiselitteistä syytä siihen. Onko osittain syynä kännykät, jotka tuntuvat hallitsevan lasten ja nuorten elämää liikaa. Onko vanhemmuus kateissa ja rajat jääneet asettamatta. Vaatiiko yhteiskunta ja media liikaa lapsilta ja nuorilta, jolloin ahdistutaan paineista.

1 kommentti:

  1. Eiköhän tämä "nuorison uusi pahoinvointi" voida selittää lyhyesti ja tyhjentävästi yhdellä yhdyssanalla:
    haittamaahanmuutto.
    Ei mulla muuta, sanoi tuleva Suomen tasavallan presidentti.

    VastaaPoista