Aiheittain

torstai 14. maaliskuuta 2024

Tekstitystä kaivattaisiin

En saa selvää nykyisistä ohjelmista. Artikulaatio on pahasti hukassa. Yritin katsoa Poronuoret tosi-TV-dokumenttia, mutta en saanut selvää ainoankaan esiityneen puheesta. Sama on monissa ohjelmissa. Katsoin myös mielenkiintoisen Kirjolla ohjelman, mutta siinäkin tytön artikulaatio oli hyvin epäselvä. Pojat puhuivat hyvin ja selkeästi.

Miksi tehdään ohjelmia ilman tekstitystä, jos ei osata puhua selkeästi. En kaipaa selkokielisiä uutisia, joissa puhutaan yksinkertiaista suomea. Haluan monipuolisia ohjelmia, joista saa selvää, eikä mumista.

Olen työskennellyt asiakaspalvelutehtävissä ja minua on kiitetty hyvästä Suomen kirjakielen osaamisesta, murteellisesta puhumisesta selkeästi, jne. Miksi telkkari tarjoaa mumisevia nuoria ja asiantuntijoita joka ohjelmaan. Moniin ohjelmiin tarvitsisi tekstityksen. Ei vieraan kielen vuoksi, vaan heikon artikuloinnin vuoksi.

1 kommentti:

  1. Tosi-TV:ssä esiintyy puhumaan kouluttamattomia ihmisiä, mutta kun sama ongelma on myös TV-fiktiossa:

    koulutetut näyttelijät mumisevat ilmeisesti tavoitellen daideellisia sfäärejä, ja mitä dramaattisempi kohtaus, sitä enemmän musiikinmeteliä taustalla hukuttamassa vähänkin puheen alleen.

    Tämä äänenkäytön hallitsemattomuus on outo seikka, jonka korjaaminen vaikuttaa olevan suomalaisille TV-ammattilaisille liki mahdotonta.

    VastaaPoista