Aiheittain

lauantai 9. maaliskuuta 2024

Tiukasti poteroissa

Hallitus ja AY-liike ovat nyt tiukasti poteroissaan eikä anna periksi työelämän muutoksiin. Hallitus ajaa ohjelmansa mukaisesti työelämään muutoksia. Siinä mm. rajataan poliittisia lakkoja vuorokauteen, palkankorotuksia rajataan, paikallista sopimista laajennetaan, myös järjestäytymättömiin työnantajien työpaikkoihin. AY-liike pitää niitä työelämän heikennyksinä. AY-liike, etupäässä SAK, on pitkin syksyä ja kevättä järjestänyt lakkoja.

Nyt SAK ja ATK pysäyttävät viennin ja tuonnin kahdeksi viikoksi. Tämä on jo sen sortin haitta, että maineemme ulkomailla kärsii. Lisäksi tästäkin lakosta kärsivät tavalliset kuluttajat. On esitetty mm. polttoaineen loppumista huoltoasemilta ja etenkin hedelmien ja vihannesten puutetta kaupoissa.

Etenkin SAK on on juuttunut lakkokenraalinsa, Jarkko Eloranta, johdolla syvälle poteroon. Hallituksen esittämä palkkamallineuvottelu ei riitä, vaan neuvotteluun pitää saada muutkin muutoskohdat. Hallitus taas on sitä mieltä, että yksi asia kerrallaan. AY-liike on myös erimielinen ja osa liitoista haluaisi jatkaa neuvotteluita asia kerralaan. Esimerkiksi OAJ, Tehy ja Super haluavat palkoista neuvotella, sillä he pelkäävät jäävänsä palkkakuoppaan, mikäli hallituksen malli vientivetoisesta palkkamallista toteutuu.

Yrityksille lakot tulevat kalliiksi. Työnantajaliitot ovat jopa varoitelleet työpaikkojen vähenemisestä. Metsäteollisuustyönantaja UPM jo aloitti muutosneuvottelut lomautuksista.

AY-liike tuntuu nyt taistelevan olemassa olostaan. Järjestäytymisaste on ollut laskussa vuosia. Järjestöt eivät enää vuosiin ole ajaneet työntekijän etuja. Ainoa, mikä on pysynyt ennallaan on AY-pomojen kovat palkat. Liitot eivät myöskään ole verovelvollisia, mikä mielestäni pitäisi pikaisesti muuttaa.

Pelkään, ettei lakot jää tähän, vaan niitä järjestetään lisää. Syksyllä on myös edessä tuponeuvottelut ja varmasti myös silloin AY-liike käyttää lakkoasetta. Lakkoilemalla Suomen talous ei kasva ja hallitus joutuu yhä enenmmän leikkaamaan, mutta sitä eivät lakkokenraalit ajattele. Työnantajaliitot ovat jo kertoneet, kuinka paljon tappioita tämä kahden viikon lakko aiheuttaa. Se on satoja miljoonia. 

Ainoa, joka tilanteesta saa hupia on Moskova ja Kreml. Tätä ei AY-liike ota huomioon sen paremmin kuin mainehaittaa ulkomaille.

4 kommenttia:

 1. Lakkoilevat itsensä kortistoo. Tahtikone Oy, noin esimerkiksi, siirsi toimintansa Viroon

  VastaaPoista
 2. Juu, UPM ilmoitti tulevista lomautuksista ja lisää on odotettavissa ja tulossa kiitos näiden sakilaisten. Ja muiden demarihörhöjen. Ja taustalla kova vääntö että kenstä tulee uusi elohiiri, eiku eloranta. Sammuuttaako teollisuuden aalto atk.n kokon ennen kuin se kunnolla syttyykään?
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 3. Mitäpä Suomen ajaminen bankrottiin aayytä haittaa?
  Liittojohtajat voivat häipyä romahduksen tultua muhkeine rahamasseineen aivan minne haluavat.
  Lakkoileva tykinruoka sen sijaan ei ilmeisesti käsitä mitä on tulossa, vaan uskoo aivan vilpittömästi, että kaikille voisi antaa kaikkea kivaa loputtomasti ja kustantaa se valtionvelalla, jota ei tarvitse maksaa takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on veli QK. Vasemmistolle ja lakkoilevalle tykinruoalle kun tuntuu olevan jotakuinkin hämärää mistä se raha tulee.
   Valitettavasti asia on EU: ja EU:n itälaajentumisen vuoksi edennyt sellaiseksi jossa Suomen palkat ovat liian korkeita. Suomalainen duunari ei tuota niin paljoa lisäarvoa jotta hänelle maksettaisiin vaikka 50€/h kun liettualainen tekee saman kympillä. Nämä ovat talouden tosiasioita joilla punainen unelmointi ei mahda yhtikäs mittään.

   Poista