Aiheittain

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Pullonkerääjät ja pullopalautus


Otsikon aihe tuli vapun jälkeen lehden artikkelista mieleeni, jossa puhdistusväki manasi tyhjiä kuohuviinipulloja ja eilisen kauppareissun jälkeen, kun oli äitienpäivän aatto ja kaupoissa oli paljon väkeä. Aiheessa on hieman hyvää ja verrattain paljon huonoa vastakkain, sillä...

Pullojen ja tölkkien kerääjät tekevät siinä mielessä hienoa työtä, että puistoissa ja kadun varsilla on vähemmän roinaa. Etenkin nuo lasipullot särkyessään aiheuttaa ison vaivan moneen tassuun tai kesäisin jalkaan. Pantillisesta pullosta tai tölkistä saa pienen hyvityksen, kun sen automaattiin syytää. Tässä olikin sitten tuo hieman hyvää osasto.

Sitten siihen huonoon osastoon, sillä...

Kerääjät ovat perin ronkeleita. Heille eivät kelpaa nuo painavat viini, kuohuviini, ym. lasipullot. Pienet olutpullot he vievät mukanaan. Tosin nämä isot lasipullot painavat paljon ja pantti on vaivainen 10 senttiä (en todellakaan sitten tarkoita mittayksikköjä vaan tuota samannimistä rahayksikköä). He tutkivat myös tarkkaan, onko pullo tai tölkki pantillinen. Jos se ei ole pantillinen tai pantti väärässä valuutassa, se heitetään takaisin maahan. Useimmiten ajoradalle, jossa siitä renkaiden alla tulee asvaltti pitsaa. Ikävä kyllä, kumitassu saattaa saada kipeää. Olen nähnyt vain yhden kerääjän, joka havaitessaan pantittomuuden, on vienyt pullon tai tölkin roskiin.

Eilen oli äitienpäivän aatto ja väkeä kaupoissa runsaasti. Toki tämä toistuu joka viikonloppu. Kauppaan tuli, kuten eilen, kerääjä. Hänellä oli ostoskärry täynnä säkkejä ja pusseja, pulloja ja tölkkejä täynnä. Itselläni oli palautettavana yksi vissy- ja yksi limonadipullo. Edessäni oli muutama muu, joilla pussin sisältö oli yhtä vähäinen. Tämä kerääjä täytti ensin yhden automaatin säiliön, joka lopetti toiminnan ja siirtyi heti toiselle, sen vapauduttua edellisen palauttajan jäljiltä. Siitä vaan, kärryt eteen ja röyhkeästi etuillen muita. Taas oli toisen koneen säiliö täynnä. Henkilökunta oli siinä vaiheessa tyhjentänyt ensimmäisen automaatin säiliön, joten pääsin nuo pari pulloa palauttamaan. Kuinkas ollakaan, kerääjä tuuppasi kärryt taas ensimmäisen automaatin luokse, muiden ohitse. Kaupassa kuulin vihaisia sanoja, että miksi tuommoinen määrä pitää palauttaa tällaiseen aikaan.

Verolainsäädännön mukaan pullojen kerääminen on veronalaista tuloa, joten he syyllistyvät myös verovilppiin, harmaaseen talouteen, jota varsinkin Kreikka taitaa hyvin harrastaa.

Täten herää muutama kysymys:
Miksi automaatit eivät tunnista ja vaihda panttikoodia? Eikö jätettä vähentäisi, jos automaatti osaisi muuntaa valuutan tai hyvittäisi palautetusta pantittomasta vaikka viisi senttiä?
Tökki 15 senttiä, pieni lasipullo kymmenen, iso muovipullo neljäkymmentä. Miksi isoille lasipulloille ei ole samaa panttia?
Voisivatko kerääjät katsoa palautusten ajankohtaa vai pitäisikö heille perustaa ihan omat palautuspisteet?
Eikö verotarkastajan pitäisi perustaa toimipiste pullopalautusten yhteyteen?
Miksi ihminen kykenee viemään täyden putelin mukanaan, joka painaa sisältöineen enemmän, mutta heittää tyhjän pois?

Mietintään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti