Aiheittain

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Pelastussuunnitelma


Eilisessä lehdessä oli mielenkiintoinen uutinen ja siteeraan sen tekstin alkuosaa välittömästi eli "Taloyhtiöiden leväperäisesti laaditut pelastussuunnitelmat ovat pahimmillaan hengenvaarallisia". Asian kommentoijana oli isännöintiliitto. Artikkelissa viitattiin myös 2010 tapahtuneeseen pitserian tuhopolttoon, jonka yhteydessä kuoli kolme ihmistä puutteellisen ja/tai vanhentuneen pelastussuunnitelman vuoksi. Taloyhtiön pelastautumissuunnitelman mukaan varapoistumisteiksi oli merkitty parvekkeet, jotka eivät sijainneet asuntojen yhteydessä vaan rappukäytävässä ja sinne olivat paloa paenneet menehtyneet. Parvekkeet myös sijaitsivat sisäpihalla, jonne johti kapea portti ja sinne ei palo- ja pelastuslaitoksen kalustolla ole mitään asiaa ahtautensa vuoksi.

Artikkelia lukiessa tuli mieleeni entinen työmaani, joka oli lasareetti. Viereisessä juhlatilassa aloitettiin pitämään tanssiaisia sunnuntai-iltaisin, niinpä tansseihin saapuvien ajoneuvoja oli siellä sun täällä runsain mitoin. Kiinnitin huomiota ajoneuvoihin, jotka oli pysäköity kaikille mahdollisille pelastusteille, niin lasareetissamme kuin viereisissä asuintaloissakin. Tein asiasta huomautuksen lasareettimme päällikölle ja hän vastasi: "Ei niillä autolla ole mitään väliä, sillä siellä ei ole siihen aikaan enää ihmisiä.". Hienoa, talon raskain palokuorma oli autojen tukkimalla alueella. Oli varastot papereineen ja kemikaaleineen, tekstiilivarasto, keittiö nestekaasuineen, apteekki myös erilaisine herkästi syttyvine kemikaaleineen ja muine myrkkyineen, ammattimiesten tilat kemikaaleineen ja talon kaasuvarasto, jonka kanavat olivat ympäri lasareettia ynnä ilmastoinnin konehuone sekä jäte kemikaalit ja jos katsotaan, niin ADR kuorma saattoi ehkä vielä olla vapaa rajanulkopuolella. Ja ei yhtään nenää haistamassa savua. Iso herra oli oikeassa, ei siellä ollut ihmisiä. Tosin kerrosta ja toista ylempänä oli vain noin sata olentoa ja ruumiit päälle (ruumiskaappiin mahtuu kahdeksan). Isolle päällikölle olivat ihmisiä vain kello 8 - 16 talossa olevat. Muut hänelle olivat ilmeisesti avaruusolioita. Isolla päälliköllä olisi pitänyt hälytyskellojen soida, mutta...

Annan teille pari vinkkiä pelastussuunnitelman tekoon, oletteko valmiit. Isot kirjaimet ovat kylläkin nettietikettivirhe, mutta siitä huolimatta TÄMÄ ON HAASTE.

Näkyykö numero vai onko se suunnattu metsän oraville? Jokainen osaa (pääsääntöisesti) kotiinsa, mutta entä muut. Jos minä joskus joudun hakemaan taloa ja rappusta, niin minun kyydillä ei ole kiire. Uusia junia, busseja ja lentokoneita menee, mutta jos pelastuslaitos joutuu minun lailla etsimään, niin olette te asukkaat avaruudellisessa kusessa. Numeron täytyy olla nähtävissä kaikista kulkusuunnista. Ei riitä, että asukas sen tietää missä puskassa numero on.

Onko osoite posti- vai käynti osoite. Osaatko opastaa paikalle? Onko pelastussuunnitelmassa tieto, että osoitteeseenne käynti onkin tien toisenlaisen puolelta ja naapurin parkkipaikan läpi. Tässä esimerkki elävästä elämästä. Kansalainen nousi kyytiin ja ilmoitti alueen, minne suunnistetaan ja loppukaneetiksi, että heille on hankala löytää. Totesin kansalaiselle, kun alueen oli ilmoittanut, että taitaa olla X-raitti 20 B. Kansalainen hämmästyi ja sanoi: "Olet kolmas kuski joka tietää ja yksi niistä oli talossa asunut kuski.". Niinpä, jos teidän taloyhtiössä on yllä kuvatun kaltainen tilanne, niin toivon hartaasti, että taloyhtiössänne asuu hyvin terveitä ja erityisen huolellisia kansalaisia.

Opaste, onko se näkyvillä? Taloyhtiön kartta, jossa kerrotaan asuntojen sijainti ja olet tässä nyt. Viitta osoitteeseen Katu Muunlainen 9 H.

Ajettavuus kohteeseen? Tarkastelkaa piha-alueita ja miettikää onko pääsyyn estettä, esimerkiksi betoniporsaita, kiviä, mattotelineitä, tms.. Jos Katu Muunlainen 9 H 4 sijaitsee puitten, puskien ja porsaiden takana, voidaan olla kiitollisia siitä, että sammutusletkuun saadaan lisää pituutta. Muuta iloa siitä ei ole hädän hetkellä. Ei myöskään ole leikin asia, jos joku pysäköi jatkuvasti pelastustielle. Sitä on itsekin suorittanut melkoisia peruutusmaratoneja kun läpi ei olekaan päässyt jonkun torvelon pysäköinnin seurauksena. Tapahtui ammoin pelastustielle pysäköinnin seurauksena, että autettava kuoli.

Poistumistiet, ovatko ne kaikkien tiedossa ja merkitty selkeästi. Tähän on törmätty liikehuoneistoissa usein eli poistumistiestä on tullut apuvarasto. Jos poistumistien etsiminen muistuttaa ulospääsyä labyrintistä, niin toivottavasti taloyhtiöönne on perustettu kirsturahasto.

Onko sovittu ja tiedätkö missä on kokoontumispaikka taloyhtiössänne? Kuka on vastuu henkilö, joka tarkastaa, että perhe Meikäläinen on paikalla täydellä vahvuudella, samoin Muurari-Mäkinen tyttöystävänsä kanssa ja vanha-rouva Järvi ynnä perään katsoo, ettei kukaan  poistu kokoontumispaikalta. Onhan niinkin käynyt, että hätäpäissään on ihminen on palannut asuntoon hakemaan kissaansa ja kissa ja hakija ovat molemmat menehtyneet.

Löytyykö joka kämpästä palovaroitin ja onko siinä toimiva paristo? Varsinkin lapsiperheissä tupataan leluun sosialisoimaan paristo palovaroittimesta ja herkästi sinne unohtuu uusi hankkia.
Olisiko taloyhtiössä syytä kirjata sopimus, jossa taloyhtiö vastaa, että jokaisessa asunnossa on palovaroitin ja toimittaa siihen pariston kerran vuodessa. Mahdollisesti huushollin seinälle vielä sammutuspeitto. Näihin suhtauduttaisiin kuin hanoihin ja vessanpyttyihin eli jos joku tahallisesti niitä turmelee, niin syntyy korvausvelvollisuus.

Paloharjoitus olisi myös syytä silloin tällöin tehdä. Osaatko käyttää sammutuspeittoa tai vaahtosammutinta?

Mistä saa ilmastoinnin pois kytkettyä, entä vesien ja sähköjen pääkatkaisijat? Onks sulla tiatoo? Miten toimit, jos hätätilanne on päällä? Onko yhteiset säännöt selvitetty? Jos ei ole, niin pankaa kiiruusti palaveri pystyyn ja selvittäkää kaikille Mitä, Missä ja Milloin. Jos yksi tekee yhtä ja toinen toista ja kolmas räpeltää ihan jotain muuta, niin seurauksena on melkoinen sekametelisoppa ja kaikkien terveys ja henki ovat uhattuina.

Erityiset riskitekijät on myös otettava huomioon pelastussuunnitelmaa tehdessä. Tästä aiheesta kirjoitin viime marraskuussa tekstillä Huolimatonta viranomaistyötä. Kerrostaloissa erityisiin riskitekijöihin kuuluu alimmassa kerroksessa olevat liikkeet. Tällaisista uutisoitiin 2010 laajasti, kun Tampereella paloi Commersenin talo ja tuo aiemmin mainittu pitserian tuhopoltto. Vastaavia on ollut vuosien aikana useita. Rivitaloissa taas erityisongelmat ovat samat kuin omakotitaloissa eli harrastus, remontointi, ym. vempeleet ja kemikaalit. Ei ole yhdentekevää, jos seinän takana syttyy tulipalo ja koko perhe harrastaa laitesukellusta ja huushollissa on useampi täysi paineilmapullo. Ei ne pala, mutta ruokkii räjähtäessään paloa kivasti ynnä lentelevät metallinkappaleet. Oletteko miettineet tätä?

Sitten erityisen tärkeä asia eli pelastussuunnitelman päivittäminen. Ei riitä, että pelastussuunnitelma on laadittu joskus viime vuosituhannella, vaan se pitää vuosittain tarkastaa. Ottakaa se yhtiökokouksen asiaksi. Miksi? Siksi, että vanhentunut suunnitelma on yhtä pätevä kuin sitä ei olisi koskaan edes laadittu. Toisin sanoen tilanne voi olla tällainen eli viimevuosituhannella laaditun suunnitelman jälkeen on harrastettu täyterakentamista ja taloyhtiössä onkin nyt kolmen rakennuksen sijaa useampi muu. Katu ja alue ovat muuttaneet muotoaan ja nimeään, joten asunto-osakeyhtiö Oravanpolku 2:n postiosoite onkin nyt Taajamatie 4 ja käyntiosoite Järvikatu 6. Opastekartta on vanhaa painosta ja vastuuhenkilö Mäkinen muutti kymmenen vuotta sitten Keravalle. Tässä kohtaa pitäisi herätyskellon jo soida ja lujaa.

Pelastussuunnitelma voi myös olla suuri riidan aihe, sillä aina löytyy niitä, jotka omien arvojen ja ajatusten mukaan toimivat. Tässä eräs esimerkki eli kaksi taloyhtiön (rivitalokokonaisuus) asukasta vaati pihalle hidasteita ja ajoesteitä, jotteivät lapset olisi vaarassa jäädä leikeissään auton alle. Ne toteutettiin ja  nyt esteiden takia taloyhtiön yksi rakennus on kokonaisuudessaan ajokelvoton ja parissa muussa muutama asunto. Kun vaadit esteitä läpikulkuun tai hidasteita tai muita estoja, niin mieti kokonaisuutta. Sinulle, joka lapsiisi vedoten vaadit niitä, niin kopion sinulle pätkän tekstiä menneisyydestäni ja se on tässä.

"Lisäksi tilani viljelysalaa tontin 2 korotuksen vuoksi asunto-osakeyhtiössä asuvat lapset ovat kielloista huolimatta käyttäneet leikkikenttänä. Kun huomautin muutamalle äidille asiasta, sain osakseni vain haistattelua.  Kerroin, että kyseinen peltoalue on rakennettu ennen kunnallista jätehuoltoa ja tästä syystä viljelyalalta löytyy jatkuvasti metallia, lasia, puuta, luuta, posliinia, jota poistan vuosittain maankääntötyön yhteydessä. Tätä he eivät ottaneet huomioon, heille merkitsi vain asia, että autoja ei ollut lasten leikkipaikalla. Olisi kai ollut parempi, että en olisi huomioinut asiaa. Olisi ollut parempi olla poistamatta roudan mukanaan nostattamaa puukon terää ja antaa luvattomalle alueelle tulleiden lasten terveyden vaarantua. Näin en kuitenkaan menetellyt, vaan poistin vaaran aiheuttajan välittömästi sen havaittuani."

Ethän vaan ollut itsekäs vaatimuksissasi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti