Aiheittain

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Faija skitsoo

Vaikka jo vanha olen, niin olen suunnattomasti tykännyt Frontside ollie biisistä. Siinä on ne tunteet, joita itse tunsin nuorena. Sitä kuunnellessa muistuu mieleeni yksi marraskuinen perjantai historian aamuhämärissä, jonka olisin toivonut jatkuvan, mutta se estettiin. Messu oli melkoinen ja sanktiot kovat, vaikka pääasiana olikin vain kitarat. Joskus sitä mietin, mikä olisi ollut lopputulos, jos... No jossitella voi lopun elämäänsä, jos siihen antautuu.

Tuota uutta biisiä kuunnellessa nousi niskakarvat pystyyn. Syy on hyvin yksinkertainen eli valehtelu. Jos pyytää rahaa vaatteisiin, niin se käytetään vaatteisiin. Jos taas tarvitaan rahaa burgeriin, leffalippuun, ym. käyttökuluun, niin siitä on kerrottava. Onko nykyisin niin, että kaikki kulut suorittavat lapset itse? Entä viikkoraha? Onko nuorille rahankäyttö ja säännöt tuntemattomia? Raha tulee seinästä ja maito purkista Valiolta.

Herätkää lapset, itsekin sen lapsena oivalsin eli kun  kertoo suoraan mitä tarvitsee, niin kyllä se irtoaa porukoilta. Jos sanoin, että harrastukseen tarvitaan rahaa, niin messu ja kysely syntyi. Jos taas suoraan kerroin esimerkiksi, että luistimet pitää teroittaa tai tossun kärjet nahkalla vahvistaa, niin hynä irtosi välittömästi kuittia vastaan eli oston jälkeen piti kotio tuoda kuitti . Se ei ole skitsoamista vaan opettamista, vaikka se siltä tuntuukin hetkellisesti, mutta ymmärsin nopeasti pelin säännöt. En lapsuudessani kärsinyt nälkää tai kylmyyttä ja mielipidettäni kysyttiin useissa asioissa.

En tiedä, mitä lapsille kotona ja koulussa nykyisin opetetaan, mutta kun nykynuoria kuuntelee, niin ei mitään. Taitaa myös oppi tuon laulun tavoin valua kuin vesi hanhen selästä. Juu, älä selitä, ottelin minä itse äitini kanssa käsirysyyn asti, kun rantojamme selvitettiin ja hyvin selvittiin. Kiitos vanhempieni ja isovanhempieni antaman opetuksen vuoksi. Pystyin riidan jälkeen ymmärtämään äitiäni ja nyt me mahdumme saman katon alle. Emme ole asuneet yhdessä vuosikymmeniin, mutta retkillämme olemme pystyneet asumaan samassa huoneessa ja huumorin kukka on taasen kukkinut. Lisäksi soitamme kuulumiset usein.

Jokainen lapsi hakee rajojaan ja jotta siitä syntyy yhteiskuntakelpoinen on hänen opittava yhteiskunnan säännöt. Tästä olen jo aiemmin kirjoittanut teksteillä Älä mulle ala.

Säännöllisesti kerran noin kuukaudessa on lehdessä ilmoitus kadonneesta lapsesta. Mihin katosi kotiintuloajat. Nytkin aamulla lehteä lukiessa sitä pohdimme. Uutisena oli 14-vuotiaan tytön katoaminen ja mietimme omaa lapsuuttamme. Kotiintuloaika oli määritelty tarkkaan ja jos siitä myöhästyi niin tuli tupen rapinat, ellei syy ollut selkeästi osoitettavissa eli esimerkiksi bussi myöhässä. Tuossa uudessa biisissä kritisoidaan faijaa, joka myöhästymisestä pistää läppärin kiinni. Hei haloo, toi on vielä pientä verrattuna meidän saamiin sanktioihin. Läppäri kiinni viikoksi on mielestäni lievä rangaistus, no joo kenties nykynuorelle se on samanlainen sanktio kuin meille tuli aikanaan eli kahteen viikkoon ei menty kuin kouluun ja jos se mahdollista oli vanhempien työvuorojen mukaan, niin sekin valvottiin. Kirjastoon pääsi vain palauttamaan aiemmin lainatut, mutta uusia ei saanut tuoda, jos erehdyit uuden tuomaan, niin vanhemmat palautti sen välittömästi. Lankapuhelimeen ei saanut koskea. Harrastuksien valuutta oli rajoitettua kuukauden ajan. Kavereiden kanssa "leikkimiseen" ei ollut mitään asiaa kahteen viikkoon. Maailma muuttuu toki ja arvot sen mukana.

Artistina on poika, joka ilmoitettujen tietojen mukaan on 13 v. Kirjoittaako hän nuo tarinat itse vai onko kirjoittajana katkeroitunut aikuinen, joka ei hyväksynyt eikä oppinut sääntöjä, jotka sanelevat elämäämme ja antaa lapselle laulettavaksi omat katkeruutensa. Ajattelen nyt myös tuota Oriveden ampujaa. Ei elämä aina niin kivaa ole ja pettymyksiä tulee. Etenkin ensirakkaus on raakaa ja kipu kova kun se päättyy. Pettymykset on myös koettava, sillä ilman niitä ei voi nähdä elämän päivänpaistetta.

Päivän lehteä kuin tuossa aiemmin lueskelin, niin humalainen mies uhkasi taksinkuljettajaa ja kuljettaja pääsi pakenemaan tilannetta ja mies anasti taksin. Miehen syytekirjelmä kuuluu ajoneuvon luvaton käyttöönotto, rattijuopumus, ajo-oikeudetta ajaminen, pahoinpitely ja liikenteen vaarantaminen. Lapsi, tiedätkö miksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti