Aiheittain

tiistai 16. lokakuuta 2012

KunnallisvaalitTaas on se aika, jolloin sadat ihmiset pyrkivät ehdokkaiksi kunnanvaltuustoihin. On monta uutta yrittäjää ja lauma vanhoja jääriä. He kaikki lupaavat yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Nähtäväksi jää, mitkä lupaukset toteutuvat. Ammoin sanoi eräs paikastaan luopuva, joka ei enää lähtenyt ehdokkaaksi: "En halua olla mukana enää, sillä politiikan lehmänkaupat sotii ajatusmaailmaani vastaa.". Tällä hän tarkoitti sitä, että vanhat ketkut runnovat läpi päätökset, jotka ovat suosiollisia heille.

Nyt luvataan taas kerran suurin sanoin peruspalveluiden turvaamista kaikille. Arvelen kuitenkin, että puhelimitse ei sen paremmin saa yhteyttä terveyskeskukseen kuin sosiaali- ja koulutoimeenkaan. Kunnallisten palveluiden vastaanotto- ja asiointiajat ovat lyhentyneet lyhentymistään. Ne muistuttavat jo pankkien käteisasiointiaikaa. Juuri tuossa aamun aviisia lueskellessa tämä näkyi hienosti, sillä erään kunnan kouluissa joudutaan tinkimään opetustunneista. Syynä on korkeat palkkakustannukset ja tilavuokrat, mutta mielenkiintoiseksi asian teki se, että hallinnosta ei voi enää tinkiä. Taidetaan tarvita ne suojatyöpaikat säilyttää työhön kykenemättömille. Käy niin kuin muinoin, että oli neljä työnjohtajaa, joilla kullakin sata alaista ja reilun kymmenen vuoden päästä oli edelleen neljä työnjohtajaa ja kullakin neljä alaista.

Olisi korkea aika saada viimein päättäjät, jotka tekisivät totaalisen kuntaremontin. Se tulee kirpaisemaan moneen suojatyöpaikkalaiseen, mutta oikeasti työtä tekeviä tulee lisätä. Ei ole naurun asia se, että kaksi tarhatätiä tai opettajaa paimentaa neljääkymmentä lasta tai yksi hoitaja huolehtii kahdestakymmenestä potilaasta. Oletko katsonut kuntasi yhteystietoja? Montako johtajaa, päällikköä tai asiantuntijaa löydät? Itse sain pikaisella laskennalla 59. Kuntani ei ole mikään miljoonan asukkaan kylä. Väkeä on vain sen verran, että lottovoittajan paikkakunta julkaistaan.

Voin jo etukäteen sanoa varmasti toteutuvat asiat, sillä ne ovat tapahtuneet jokaisten kunnallisvaalien jälkeen ja kuten tiedämme, niin historia toistaa itseään, joten en edes usko, että muutosta tulee. Varmat asiat ovat kunnallisveron korotus, palvelumaksujen korotus ja edustajien kokouspalkkioiden korotus.

Parin viikon päästä nähdään, ketkä pääsevät lehmänkauppoja tekemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti