Kuntien eläkevakuutus eli nykyisin Keva on ollut mediassa
hyvin laajasti esillä ja vähemmän positiivisessa valossa.
Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus omaa miljoonaluokan työsuhdeasunnon Katajanokalla ja remontoida se piti. Ainoa vaan on se, että Kevan rahaa paloi yli kaksisataa tuhatta euroa, sillä nättiä ja kaunista pitää olla. Höyryuunia, poreallasta, ym. tavallista, niin kehtaa kavereita kylään kutsua.
Että kehtaisi kavereiden luona vierailla, pitää olla työsuhdeauto ja tässä tapauksessa avobemari kaikilla lisäherkuilla. No nainen kun on, niin hän kertoo kiinnittäneensä ainoastaan huomiota miellyttävään väriin. Samoilla linjoilla on varatoimitusjohtaja Tapani Hellstén, jolle Keva oikein tarjosi hulppeaa mersua ja sen kiitollisena vastaan otti. Verot luontaiseduista ovat luonnollisesti matalammat kuin työntekijöille, joita nämä johtajat edustavat.
Palkkaa nämä johtajat saavat liki kaksikymmentä tuhatta euroa, mutta varaa omaan autoon ei ole. Entäpä ne työntekijät, jotka tuon kaiken kustantavat. Heidän peruspalkkansa on auki kahdestatuhannesta eurosta hieman yli kahteentuhanteen euroon, ilman vuorolisiä. Tästä rahasta, sitten kustannetaan Kevan toiminta. Tavallista heille on velkainen asunto ja ajoneuvona alle parintonnin rysä, jonka vuosimalli on viime vuosituhannelta.
Keva siis kertoo vastaavansa kunta-alan henkilöstön eläkkeiden rahoituksesta. Kun tulee minun aikani siirtyä eläkkeelle, niin en usko Kevan pystyvän maksamaan minulle senttiäkään vaikka palkastani sinne hieman yli kaksi vuosikymmentä lainvoimalla lahjoitin. Samaa mieltä ovat entiset kolleganikin.
Sivuillaan Keva kertoo lisäksi tekevänsä töitä työssä jaksamisen eteen. Työkyvyn heiketessä he tarjoavat ammatillista kuntoutusta, osatyökyvyttömyyseläkettä tai osa-aikaeläkettä sekä tukevat hylkäävän päätöksen saaneita, joita on runsaasti. Kunta-alalla työskennellessäni kuuntelin itseäni vanhempien ja nuorempien kommentteja, kun Keva eikä Kela apujaan tarjonneet. Usein tästä seurasi sairauslomien tihentyminen ja pidentyminen ja lopulta sairauseläke (ellei sitten kuolo korjannut satoaan aikaisemmin). Moni myös turhautui ja töihin raahauduttiin vaikka työpanos jäi heikoksi. Turhautuminen ei koskettanut ainoastaan työntekijöitä vaan kävi myös työterveyshuollon pinnan päälle. Itse en saanut ammatillista kuntoutusta tuki- ja liikuntaelinten sairauden runnellessa. Peruste oli anatomian sekä fysiologian vastainen ja sai työterveyslääkärini oikeasti polttamaan päreensä ynnä rikkomaan vaitiolovelvollisuutensa sanomalla: "Joka viikkoko minun, lääkärinä pitää hyväksyä tällaisia päätöksiä.".
Yllä kirjoittamani on johtanut mediassa keskusteluun hoitajien katoamiseen hoitoalalta ja minä olen yksi heistä. Jonkun arvion mukaan Terhikki-rekisterissä on noin 20 000 minun kaltaistani. Oikeuksiamme emme ole mitätöineet ja tuosta rekisteristä meidät yhä löytää, mutta ammattiala on vaihtunut. Osalla on päreet palaneet tehottomaan johtoon, palkkaukseen, työaikoihin, ym. ja osalla fysiikka ei enää yksinkertaisesti hoitotyötä kestä. Muista hyvin tuon kollegan, minua noin parikymmentä vuotta nuoremman. Kolme vuotta valmistumisen jälkeen työssä ja haki toisen alan koulutukseen. Hänen harminsa oli tehoton johto, joka pilasi työnkuvan, mutta hyvät työtoverit jaksoivat kestämään. Pahoillaan hän oli koulutukseen valituksi tultuaan, että meni kolme vuotta hukkaan hoitajakoulussa ja joutuu nyt luopumaan hyvistä työtovereistaan.
Nyt on Keva, sisäisenä tutkimuksena, ryhtynyt selvittämään etuuksien kohtuullisuutta. Alkuun kaiketi esitettiin ulkopuolista selvittäjää, mutta ilmeisesti likapyykkikasa ja luurangot kaapissa ovat sitä luokkaa, ettei niitä ulkopuoliselle voi esittää.
Herää oikeasti kysymys näiden johtajien palkoista,
palkkioista, optioista, kultaisista kädenpuristuksista (mm. E-Floppi
mainitakseni), etuisuuksista, ym. Monen johtajan kohdalla ei joko veroteta
lainkaan tai sitten hyvin marginaalisella prosentilla. Suomen talous on
kurimuksessa, mutta suurten yhtiöiden johtajat nauttivat etuisuuksia, joista
työntekijä voi vain unelmoida lottovoiton merkeissä ja peruselämästä, jos
selviää näiden yritysten toistuvista YT-neuvotteluista.
Katsoisin, että poliisitutkinta olisi paikallaan, mutta eipä
taida onnistua, sillä useat lakien laatijat ovat näitä isokenkäisiä ja siten
homman kotiin hoitaneet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti