Aiheittain

maanantai 18. marraskuuta 2013

HakaristitorttuLuettuani aiheen mediasta nousi metrinen lettini taasen kohti taivaita, kuten aiemmin lukiessani ettei Hollannissa ole sopivaa enää Pyhän Nikolauksen esiintyä mustan avustajansa kanssa. Miksi maahanmuuttajien ja muiden hihhuleiden vuoksi perinteet joulun ajasta tuhotaan.

Muista entiseltä työpaikaltani johtoportaan kiellon, ettei enää askartelemiamme enkeleitä saa esille laittaa. Viime vuonna kirjoitin tuosta kohua nostattaneesta jutusta, jossa jouluevankeliumi ei ole sopivaa.

Ja nyt sitten joku valopää tulkitsee tähtitortun hakaristiksi. Siteeraus mediasta: "Emme ole koskaan ajatelleet, että ne olisivat jotain muuta kuin leivonnaisia, joulutorttuja. Mutta nyt kun näen kuvan, voin ymmärtää, että kuvan voi tulkita niin, kommentoi Svenska Dagbladetin erikoistoimituksen päällikkö Stina Cederholm SVT:lle.".

En jaksa ymmärtää, mistä tällaiset kumpuaa. Onko maailman kuva maahan muuttajien takia muuttunut noin paljon? Mediassa kerrottiin kauppiaiden ongelmasta, etteivät he enää tiedä, mitä lihatiskiin laittaisivat, sillä possu on pahasta ja muidenkin lihatuotteiden pitäisi olla jotain halal tavaraa.

Toimittaja puhuu hienosti ja siksi julkaisen tämän kokonaisuudessaan.
 Hur tänkte ni här?
– För mig är det här en kulturyttring från en annan värld, ett stycke bakhistoria. Om man aldrig sett julstjärnor, så kanske man tänker: oj, vilken konstig form. Men vår tanke var bara att visa goda kakor från förr.
Goda kakor från, säg, 30-talet?
– Nej. Bara ett bakverk. Jag blir full i skratt, det är komiskt. Jag vet inte vad jag ska säga. Vår ambition vara bara att ge våra läsare goda kakor inför julen, säger Stina Cederholm, med skratt i rösten.
Nyt kysyn oikeasti, onko kokkaushistoriamme väärin? Pitääkö nyt karjalanpiirakoista tehdä puolikuun muotoisia ja tähtitortuista tehdä suorakaiteita, ettemme ketään loukkaisi.

Olen pahoillani teidän vuoksenne, jotka noudatatte joulunvietossa pohjoismaalaista perua. Minä en tosin joulukinkkua vaihda johonkin halvatun kameliin ja tulen tekemään noita hakaristitorttujakin sekä Puskan kauhistelemaa tönkkösuolattua silakkaa.

Toivon, että rohkeutta riittää myös teillä muilla viettää joulunaikaa omilla perinteillä ja viittaamaan kintailla muiden mielipiteille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti