Aiheittain

maanantai 6. lokakuuta 2014

Elämän poluilta löytyneitä II

Kun ikää on tullut, niin kaapien ja laatikoiden siivous ja tyhjennys alkaa olla ajankohtainen harraste, sillä sitä on ryhtynyt miettimään kaiken roinan säilyttämistä. Tämänkertaisen löydön aiheutti se, että kirjahyllystä otin valokuva-albumia, joka toi mukanaan vierellään olleen kansion. Nuoruudessani kirjoittelin lauluntekstejä ja käänsin biisejä suomeksi. Kansiosta löytyi myös yksi muu kirjoitus. Siihen en ole kirjannut aikaa, mutta arvioin sen vuodelta 1992 olevaksi. Tällöin suomalaisia koetteli pankkikriisi ja säästöjen kohteena olivat myös lasareetit. Se korutonta kertomaa on.

On aamuvuoro ja raportti alkamassa ja katson ympärilleni, puolityhjää kansliaa. Missä muut ovat, onhan kello jo seitsemän. Ne on sairastuneet, kovassa kuumeessa kerrottiin.

No koettakaa pärjätä, sijaisia ei ottaa saa, nehän on poissa vain kolme päivää. Niinpä niin, töihin vaan, ei auta muu. Hei, onko kukaan nähnyt kylvettäjää?

Ai niin, se soitti, lapsi kovin kipeä. Sekin vielä, mitähän tästä taas tulee. Teille potilaat aamiaisen syötän, tarjoilen. Sitten vähän pesuja, sellaiset kevyet.

Pääsenkö tänään suihkuun, yritetään. On jo lounasaika ja vierastunti alkaa. Voisitteko odottaa hetken päiväsalissa kun pesut on hieman kesken, huikkaa pojalle.

Tuliko vatsasi täyteen, kysyn mummulta. Muutoin hyvä, mutta ruoka oli kylmää, vastas hän. Voi anteiks anna, se jäähtyyn kerkes, kun niin monelle on syötettävä.

Vaipat vaihdan, wc:ssä käytän, kylkeä käännän ja kellot soi, mä koetan rientää. Vanhus itkee eilen sodassa kuollutta poikaa. Voi kun voisi viereensä istahtaa ja jotenkin lohduttaa.

Taas kello soi ja riennän eteenpäin, tyhjennän sorsan ja naapurille vaipan vaihdan. Pappa huikkaa; jo pakan sekoitin, pelattaisiko muutama erä vaikka pokeria.

Pahoittelen vastaan, etten voi tänään. Näen kasvot vanhan miehen pettyneen. Eiks ees yhtä erää? Mitä vastata voi, päätäni hiljaa puistan, valitan.

Päiväkahvin tarjoilen, toiset tulikuumana, toiset jääkylmänä kahvinsa saa. Harmissani painan eteenpäin päivääni ja toivon hartaasti sen pian loppuvan.

Koskemattomat eväät otan kaapista. Vuoro päättyi, nyt kotiin syömään. Ja kotona, kahvikupin ääressä mihin hukkui ihminen, se vainko on pelkkä setelinippu.

Kun löysin tämän tekstin, niin muistin tuon aamun. Seitsemästä työntekijästä läsnä oli kaksi. Suoritin myös osan laitosapulaisen työstä eli roskisten tyhjennys, wc:den siistiminen ja likapyykki- ja roskavaunun viennin.


Tänä päivänä ei pelata potilaan kanssa, ei lueta lehteä tai keskustella. On liian kiire. Kotisairaanhoito on usein vain kurkistus ovelta. Tosin tämä on pieni pohjustus seuraavaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti