Aiheittain

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Ei kelpaa köyhän antimet

Mediassa oli pari mielenkiintoista uutista eli lastenklinikalle eivät kelvanneet hyväntekeväisyys. Räppäriä ei huolittu kommenttien vuoksi vaikka on lasten ja nuorten suosiossa. Bodariporukka järjesti jääkiekkoturnauksen ja sen tuotto oli tarkoitus lahjoittaa lastenklinikalle. Vaan eipä kelvannut, kun olivat käyneet katsomassa nettisivut ja nassukirjan, niin hylsy tuli eli ei ole soveltuvia lapsille ja nuorille, joita sairaalassa hoidetaan.

HYKSin lasten ja nuorten yksikön johtava ylihoitaja Inger Mäenpää: "Lastenklinikalla on lukuisia yhteistyökumppaneita, ja he saavat paljon tarjouksia monilta eri tahoilta.". Niin paljon on väkeä ja rahaa tulossa, että pitää jo karsia. Mielenkiintoista.

Vanha lastenklinikka on rapistumassa käsiin ja tilat ahtaita. Päätettiin siis uuden lastensairaalan rakentamisesta. Yllätys, yllätys rahaa ei ollut riittävästi. Piti siten polkaista käyntiin Rakennetaan yhdessä uusi lastensairaala projekti, jolla varallisuutta kerättiin. Konsertein ja lahjoituksin saatiin kasaan yli 36 miljoonaa. Nytkö on niin paljon rahaa kasassa, että pienemmät lahjoitukset eivät sovi kukkaroon, etenkin jos pärstäkerroin on väärä tai jopa vihamielisiä kirjoittava blogisti. Toivottavasti potilasvalinnat tehdään pelkästään lääketieteellisin perustein.

Ja Mäenpää jatkaa: "Täytyy ymmärtää sairaalan toimintaa ja tehtävää. Olemme hoitamassa sairaita lapsia ja nuoria. Se on pääasiallinen tehtävämme, että heillä on täällä kaikki hyvin, ja kaiken toiminnan pitää tukea sitä.". Me molemmat vanhat olemme olleet sairaalassa ja se on maailman tylsin paikka. Päivärytmi kulkee sairaalan päivärytmin mukaan eli aamusta verikokeet ja sitten aamiainen sekä pesut ynnä lääkärin kierto. Sitten tapat aikaa lounaaseen ja siitä päiväkahviin, ellei mitään tutkimuksia ole tiedossa, niin tapat aikaa päivälliseen ja siitä iltapalaan. Seuraavaksi toivot, että yö olisi rauhaisa, mutta tyypillisesti siellä joku pitää mekkalaa, joten nukkua ei juuri tarvitse vaan tapat aikaa aamiaiseen. Tuskin lasten puolella on sen kummenpaa.

Ajantappovälinetä on vähän. Aamun aviisi kiertää kädestä toiseen ja hyvällä lykyllä saat sen jo päivälliseen mennessä. Telkkari löytyy, mutta kun tiedämme ohjelmatarjonnan, niin eipä se juuri ilahduta. Lehdet on loppuun kaluttuja, ristikot osin täytetty ja tyypillisesti väärin mustekynällä, joka hoitajalta on saatu lainaksi. Kirjoja ei ole. Olet siis kotitoimitusten varassa.

Kun puhutaan lapsipotilaista tai nuorista potilaista, niin viihteen tarve on erilainen. Lapsi ja nuori nukkuu, jos on liian kiepä tekemään mitään, mutta jos elämä alkaa virrata, niin virikkeitä tarvitaan., legoista läppäriin. Leluja, pelikonsoleita, jne. on lastenosastoille yleensä toimitettu, jotta pikkuinen pysyy virkeänä.

Mielenkiintoiseksi asian tekee myös Mäenpään loihima lausunto: "Tietenkin haluamme, että annamme lapsille kuvan, joka sopii hyvään arvomaailmaan.". Kenen arvomaailmaan? Sairaalan vai perheen? Mikä on hyvä arvomaailma? Onko prätkäkerhon muijien virkkaamat ja lahjoittamat turvalonkerot huonomaineisempia, kuin lastentarhanopettajien virkkaamat?

HUS:n kuuluu myös tuo lastenklinikka ja onko sielläkään kaikki niin hyvin, kuin ylin valta kertoo. Muistammehan tuon neulakohun, jossa käytettiin näytteenotossa vanhoja neuloja ja sitten infuenssarokotteen sijaan saivat hepatiittirokotteen.

Miten lastenklinikka voi torjua lahjoituksen, virikkeen, viihteen, tms. vain arvokeskusteluun viitaten? Hyvästä sydämestä nuo kaikki ovat tulleet vai onko hyvä sydänkin punnittavissa ja arvoltaan siten köyhäksi havaittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti