Aiheittain

keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Raippa iskee

Aamun aviisi julisti isoin kirjaimin etusivulla, että aktiivimalli leikkaa korvauksia yli puolelta työttömyyskorvausta tai työmarkkinatukea saavilta. Kristikunnan suurta juhlaa olisi saatu viettää ilman tätä tietoa.

Maassamme saa em. tukia noin 215 339 henkilöä ja heistä 54 % (116283 kansalaista) ei täytä aktiivisuusehtoja. Tiedot ovat peräisin Kelalta 25.3., joten heittoa saattaa tulla. Työtöntä rangaistaan siitä, että ei ole löytänyt työtä 18 päivän ajaksi, osallistunut TE-toimiston kursseille tai muuhun listalta löytyviin ehtoihin.

Tuo Kelan ilmoittama luku sisältää kaikki em. korvauksia saavat. Valitettavasti lista sisältää myös ne "työttömät", jotka ovat pudonneet sairauspäivärahakauden päätyttyä työttömyyspäivärahalle. Nämä henkilöt ovat vajaakuntoisia tai työkyvyttömiä ja he joutuvat taistelemaan työeläkeyhtiöiden, Kelan ja TE-toimistojen ikeen alla. Yleisesti tunnettua on se, kuinka kitsaasti työkyvyttömyyseläkettä myönnetään ja yhtä kiven alla on ammatillinen kuntoutus, jos työeläkeyhtiö hiemankin näkee työkyvyttömyyden uhkaa, mutta työkyvyttömyyseläkettä ei myönnetä, kun arvioiden perustella työkykyä on jäljellä. Metka yhtälö.

Viitaten tuohon edelliseen kappaleeseen, niin työkyvyttömyyseläke kiertää triangelia hakija, työeläkeyhtiö ja työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunta. Tämä saattaa jatkua vuosia, kun tutkimuksia tehdään lisää ja kuponkeja lähetetään yhä uudelleen ja uudelleen sekä perustellaan työkyvyttömyyttä uusin lausunnoin ja omakohtaisin kokemuksin.

Ja mitä sanoo aktiivimallin ehdot. Lainataan suoraan: "Eläkepäätöstä koskeva mahdollinen muutoksenhaku ei keskeytä aktiivisuuden seurantaa eikä työttömyysetuuden mahdollista alentamista eli muutoksenhaun aikana henkilö on aktiivisuuden seurannan piirissä." Tattis tästäkin. Mietin vaan, että miten menee tulkinta? Jos lääkäri on todennut henkilön työkyvyttömäksi ja hän tekee 18 päivää duunia, niin onko hän silloin työkyvytön, työkykyinen vai osatyökykyinen? Mitä tarjoaa TE-toimisto em. tilanteessa, pallon heittelyä vai CV:n tekoa?

Tämä on todellinen ja vakava epäkohta, joka vaatisi pikaista muutosta. Tätä eivät aktiivimallia puuhanneet sirkuspellet tuleet edes ajatelleksi. Sosiaali- ja terveysministeriössä saisivat alkaa selvittämään tätä sotkua, sillä se on kohtuuton vajaakuntoisille ja työkyvyttömille. Vaikka kyse on yhden päivän tuen viemisestä, niin se saattaa olla näille ihmisille kohtalokas, sillä 32,40 € saattaa aiheuttaa tarvittavan lääkkeen pihistelyyn, josta sitten on omat seuraukset.

Myös tyttömyystilaston vääristyminen olisi saatava pysäytettyä. Epäilen kuitenkin, ettei nykyinen Arkadianmäen pellesirkus pysty ottamaan haastetta vastaan, kun heillä on tuo sote-sirkuskin tunaroitavanaan.

8 kommenttia:

  1. Samaan aikaan sama pellesirkus säätää kaikessa hiljaisuudessa sulkaa saaneiden tai muuten vaan turpiinsa ottaneiden isistaistelijoiden ohituskaistoja.
    Suomalaisen työttömän nuoren tai muutoin vain kelkasta pudonneen kannattaa jatkossa tehdä itselleen kysymys ammatinvalinnasta.
    Jos lähdet ulkomaille kurkkuja katkomaan niin jos ei jenkkien ohjus osu hanuriin niin aina pääsee takaisin lihapatojen ääreen. Ihan vallan ohituskaistaa. Omista viis, kunhan kurkunleikkaajat ovat tyytyväisiä.
    Mikä helvetti meidän päättäjiä riivaa? Suomalaisen työttömän tai vammautuneen on ihan turha kysellä oikeuksiaan kun samaan aikaan matut rääkyvät rahojaan ja sinne sitä hilloa tuntuu riittävän loputtomasti.

    VastaaPoista
  2. Tervehdys joppos 123!

    Näinhan nuo tekevät. Kysyn itse ihan samaa ja olen alkanut epäillä, että hyvä veli ja oma hillotolppa sekä humarittärinen femismi ja muu oman edun tavoittelu on vienyt päättäjämme sirkuspellen tasolle.

    VastaaPoista
  3. Vienyt? Arkadianmäellä oli satavuotta sitten sirkus,oikeesti. Ikävä kyllä unohti ottaa pellet mukaan ku lähti...

    VastaaPoista
  4. Eduskunnassa järjestään neljän vuoden välein YT-neuvottelut. Miksi sieltä työttömäksi jääneillä ei ole käytössä aktiivimalli, vaan sopeutusmiseläkkeenä tunnettu 5000€/kk oleva loputon rahahana?
    Ei en odota vastausta täältä, kunhan pohdiskelen.

    VastaaPoista
  5. Parviälyköt ja heidän napinpainajansa Arkadianmäellä lienevät tyytyväisiä tulokseen. Parviäly, ks. http://timo-vihavainen.blogspot.fi/
    Tuliko muuten yllätyksenä aktivointitulos? Jäädään odottelemaan soten jalkoihin jääneiden kohtaloita, ei taida pelastusta ilmaantua sotepakolaisille parviälyn johdatuksella...

    VastaaPoista
  6. Tervehdys Anonyymi, Simo ja Veijo Hoikka!

    Anonyymi: Tuo selittääkin jo paljon.

    Simo: Sitä minäkin olen ihmetellyt ja sitä pohdiskelinkin viime elokuussa. Mielestäni päättäjä ei voi kansalaiselta vaatia sitä, mihin ei itsekään pysty.

    Veijo Hoikka: Hyvä kirjoitus. Totta ja olen hyvin peloissani tilanteesta. Tästä oli kommentti yleisönosastossa, aamun aviisissa, jonka mukaan ihmiset joutuvat eriarvoiseen asemaan, kun palvelusetelit ja sotebudjetit tulevat. Ne jäävät todennäköisesti alemmalle tasolle, kuin henkilön todellinen tarve on ja kaikilla ei sitä omaa rahaa ole käytettäväksi tarvittavien palveluiden ostoo.

    VastaaPoista
  7. Mie olen ratkaissut oman sotesohlaalmisen kohdaltani. Ratkaisu on lopullinen ratkaisu, eli jos ja kun näyttää, että joutuisi toisten pyöriteltäväksi paskavaipoissa, niin minä katoan ajasta ikuisuuteen. Siinähän soteilevat keskenään. Paikallinen pahoinvointikuntayhtymä karsii vammaisten ja omaishoitajien tukia, ja antaa julkisuuteen kuvaa kuinka on saatu budjetti raameihin. Kyllä kai, kun huonoimmilta karsitaan, kuolkoon kotonaan, kyllä ne "monosen mieht" ne hoitaa. Niin, ja onhan sinne palkattu isopalkkaisia "pääliköitä" pilvin pimein, mitä sitten tehnevät palkkansa eteen.
    t. Huru-ukko

    VastaaPoista
  8. Tervehdys Huru-ukko!

    Saman päätöksen olen itsekin tehnyt ja puolisonikin on viimein ymmärtänyt täydellisen elvytyskieltoni. Alkaa tuo sote olla samaa luokkaa Aatu-sedän viimeisten vuosien sekoilua, jossa vanhukset, sairaat, kehitysvammaiset, mielisairaat, jne. päätyivät poistolistalle.

    VastaaPoista