Aiheittain

keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Elämän poluilta löytyneitä XXI

Pieni kevennys on paikoillaan ja kun kotiimme on hankittu keittiökoneita helpottamaan hommia, niin olen siirtynyt pötkömeetfurstiin, joka tuntuu maistuvan paremmalle ja voimakkaammalle, kuin valmiiksi siivutettu. Nyt tuossa siivuttelin sitten meetfurstia ja mieleeni muistui, kuinka lapsena mentiin äijän tai mummun kanssa Kallion kauppaan, joka oli pieni kylämyymälä, joita siihen maailman aikaan oli tuhkatiheässä. Lapsuuden kodistani lähin oli sadan metrin päässä ja kauempaankin peräti 500 metriä.

Kallion kaupassa työskenteli kauppias itse, Kallion setä, joka hääri lihatiskin ääressä. Kauppa-apulainen hoisi muut toimet ja väliin myymälässä poikkesi kauppiaan rouvakin asiakkaita palvelemaan. Kaupan yhteydessä oli vielä BP:n tankki ja siihen maailman aikaan autot tankattiin kauppa-apulaisen toimesta. Tosin traktoreita ja mopoja taisi olla enemmän kuin autoja.

Kallion setä jauhoi tarvittavan jauhelian itse suurella myllyllä ja sitä oli kiva katsella, kun tuutista ryhtyi tulemaan jauhelihaa voipaperin päälle. Kun tarvittava määrä oli valmistunut, niin se käärittiin vielä valkoiseen voimapaperiin. Punnittu hinta kirjoitettiin paketin päälle. Siivutuskonetta oli myös kiva katsella, sillä suuresta kinkusta tai meetfurstipötköstä syntyi ohuen ohuita siivuja voipaperin päälle. Siivutus näytettiin asiakkaalle, joka nyökkäyksellä hyväksyi määrän ja puntarille. Kierros voimapaperia päälle ja kassalle.

Mummolassa kun maito tuli omasta takaa ja voi meijerin paluupostina, kun tonkat palautettiin, niin niistä ei huolta ollut. Mummon tekemän hiivaleivän päälle voita ja meetfurstia, kahvin kera oli mitä mainioin eväs.
Nyt siis kodinkoneen ansiosta pääsen taas nauttimaan ohuista meetfurstisiivuista.

11 kommenttia:

  1. Hyvä mies, makkara on saksalaisen alkuperänsä mukaan wurst, eikä fursti. Tuommosta sanaa ei taida teutonien kielessä edes olla; Furst,jossa u on saksalaisten y, tarkoittaa ruhtinasta.

    VastaaPoista
  2. Tervehdys J. Jörgensen!

    Ja nainen vastaa. Elämän poluilta löytyneissä käytän vapaasti murresanoja. Kyllä makkarapaketin kyljessä lukee vursti, mutta se on jo aikoja sitten vääntynyt fursti sanaksi ja on paljon vanhempaa perua kuin minä.

    VastaaPoista
  3. Katso kun ei methwurstia.

    No leikki sikseen. Kirjoituksesi toi lapsuuden mieleen ja siitä on jo kauan. Kiitos.

    Ps. Tuo kuvassa näkyvä kodinkone ei vaikuta liian nykyaikaiselta, joten tuskin moottoriin tulossa isompia vikoja.

    VastaaPoista
  4. Tervehdys Veijo Hoikka!

    Enemmäkseen otsikon alla on lapsuusmuistoja. Kappas, tuli Rittalin sijasta perinteinen kakkopuukko kuvaan.

    VastaaPoista
  5. Tervehdys Krypta. Vaikka edustankin huomattavasti nuorempaa ikäpolvea kuin Krypta niin tuo siivutuskone toi itselläkin muistoja mieleen. Muistan hyvin vielä lapsuudesta sen kuinka asuin kylällä missä oli kyläkauppa, kauppa tosin loppunut jo aikoja sitten, niin siellä oli sellainen siivutuskone, asiakas sanoi grammamäärän minkä haluaa ja kauppias siivutti valkoisen paperin päälle siivuja, välillä tarkistus vaaalla, kun oli sopiva määrä niin siivut pakettiin, oli kinkkua ja meetvurstia. Jauhelihaakin sai ostaa lihatiskistä irtomyynnistä, myös juustoa oli myynnissä palakaupalla. Eipä taida nykyään sellaista vanhanajan lihatiskiä paljoa enää näkyä, kuten ei ole enää paljoa kyläkauppojakaan.

    VastaaPoista
  6. Tervehdys Anonyymi!

    Kyläkaupat on sukupuuton partaalla. Lähikauppoja vielä on, mutta kaikki tuotteet on pakattu sekalaiseen kokoelmaan muovia. Itse kyllä kaipaan vanhaa kunnon lihatiskiä.

    VastaaPoista
  7. Onhan näitä lihatiskejä nykyisinkin, sittareissa ja prismoissa ja ääs ja kmarketeissa. Sanovat niitä nykyisin palvelutoreiksi. Ja joissakin kapuppahalleissa joissa on lihakauppa lihatiski löytyy myös. Itse käyn sellaisessa lihakaupassa joka on auki vain to - la, mutta heillä onkin hyvät valikoimat, lähinnä paikallista tuotantoa ja muutenkin pientuottajien lihaa.
    t. Huru-ukko

    VastaaPoista
  8. Luonnollisesti se wurstipötköstä itse leikattu on parempaa kuin valmiit siivut, jotka ovat joutuneet alttiiksi ilman haittavaikutukselle niin kuivumisen kuin pieneliöiden muodossa.

    Pötkössä kaikki on tiiviissä muodossa ehtaa tavaraa, jota paljastuu sitä ehdampana mitä pidemmälle ja tiheämmin pötköä leikkaa.

    Siksi en ymmärräkään, miksi metwurstia sanotaan kestomakkaraksi? Ehän se pitkäkään pötkö kestä kuin vähän aikaa, ennen kuin on tullut syödyksi?

    VastaaPoista
  9. No Huru-ukko kyllä Krypta totesi ihan oikein että onhan niitä lihatiskejä nykyisinkin. Vaan täytyy se sanoa että ei siinä ole enää samanlaista tunnelmaa mikä oli aikoinaan kyläkaupalla. Krypta varmasti muistaa myös myymälä-autot? Niitä on nykyisin enää todella vähän. Voi että sitäkin tunnelmaa mikä siinäkin aikoinaan oli kun sieltä kävi ostamassa. Vaan niin ne ajat muuttuu, nykyään onkin sitten melkein enää vain hehtaarihalleja joissa pitää kävellä kauheasti että saa ostokset tehtyä.

    VastaaPoista
  10. Tervehdys Huru-ukko!

    En pida markettien lihatiskejä lihatiskeinä vaan läiskintätoreina. Muovipusseihin kalaa, jonka tuoreus yleensä on kyseenalainen ja valmiita lihapihvejä paperiin.

    VastaaPoista
  11. Tervehdys Qroquius Kad ja Anonyymi!

    Qroquius Kad: Aamen. Kyllä itse siivutettu on paljon, paljon maukkaampaa, mutta kestoaika on lyhyt.

    Anonyymi: Tunnelmaa oli kyläkaupassa ja kauppa-autossa sekä kylän kuulemiset vaihdettiin. Kysyttiin myös kuskin tai kauppiaan vointi ja perheen elämä. Nykyisissä hehtaarihalleissa joutuu köpöttelemään puolimaratonin parin tuotteen vuoksi.

    VastaaPoista