Aiheittain

maanantai 18. helmikuuta 2019

Pikkutyttöjen esiinmarssi

Vastikään saimme lukea, kuinka Elin Ruotsissa ja Aino Suomessa yrittivät estää rikollisen pakolaisen karkoittamisen kotimaahansa. Elin onnistui siinä suhteessa, että pakolainen poistettiin koneesta ja siirto tapahtui muutaman päivän myöhässä. Aino onnistui vain poistattamaan itsensä ja puoliso ja lapsi jatkoivat matkaa. Perheessä lienee käyty jonkun asteinen pow wow, mutta siitä ei ole julki mitään tullut. Elin sentää joutuu vastaamaan teoistaan oikeudessa.

Nyt olemme saaneet lukea pikkutytön ilmastotempauksesta eli koululainen Greta Thunberg ryhtyi koululakkoon ja istui valtiopäivätalon edustalle kyltteinensä. Nyt lapsukaista haastatellaan asiantuntijana ja moiseen lapsen oikutteluun ovat liittyneet maailman johtajat aina kovasta iskiaksesta kärsivä Junckerin asti.

Greta tyttönen kiinnostui ilmastonmuutoksesta jo varhain ja lisäksi hänen kerrotaan antaneensa kasvot Aspergerin oireyhtymälle ja lainaankin nyt tautiliiton sivulta: "Monilla asperger-henkilöillä on erityisiä mielenkiinnonkohteita varsin varhaisesta iästä lähtien." Selittänee paljon, sillä kiinnostava aihe tuottaa iloa ja onnellisuutta.

Perhekin on nyt muutostoimien kohteena, sillä laulaja äityli ei lennä eikä perhe syö lihaa ja perheeseen on hankittu sähköauto. Greta tyttösen mukaan perhe on valaistunut muutoksen tarpeellisuudesta. Hän siis vaatii, että Ruotsin on noudatettava pilkulleen Pariisin ilmastosopimusta ja lainataan hieman taas sivustoa: "Asperger- henkilöllä voi olla vaikeuksia mieltää erilaisia tilanteita oman kokemuspiirinsä ulkopuolelta. Tämä vaikeuttaa uusiin tilanteisiin sopeutumista ja toisten ihmisten käyttäytymisen ja toiminnan tulkintaa.Hänelle voi olla vaikeaa asettua toisen ihmisen asemaan ja mieltää se, miltä toisesta tuntuu." Selittäneen hieman enemmän.

Kuitenkin tyttönen puhuu vain Ruotsin ilmastosta ja Ruotsin velvollisuudesta tehdä tekoja, jotka on toteutettu jo ajat sitten, mutta tyttönen ei sano halaistua sanaa maailman suurimmista saastuttajista, Intiasta ja Kiinasta, joissa ilman laatu on usein rikollisen saastaista. Kun televisiosta tulee uutisia tai muita ohjelmia Kiinasta, niin joka toisella on maski kasvoillaan. Näitä maita ei ole pakotettu tekemään mitään, sillä molemmat ovat kategoriassa kehitysmaa, joten niiltä ei voi vaatia yhtä paljon, kuin kehittyneiltä mailta ja kuitenkin nuo kehitysmaat tuottavat ilmansaasteista 80 % ja Suomi sotkee ilmastoa 0,1 % vuosivauhdilla, joten täältä ei paljon voi nipistää. Pohjolan luvuilla ei tyttösen viesti oikein mene jakeluun, sillä hän julistaa, että ihmiset eivät tiedä elävänsä kriisissä.

Mistä näitä lapsukaisia siunaantuu? Itse miellän Gretan ainostaan lintsariksi, jolle koulun käynti on käynyt liian vaikeaksi ja on paljon mielekkäämpää elää mediahuomiossa, kuin koulun penkkiä kuluttamassa. Ihmettelen myös vanhempiensa toimintaa eli suostua siihen, että lapsi lintsaa koulusta puoli vuotta vaan oman mielenkiinnon vuoksi ja pakottaa perheen toimimaan lapsen mielihalujen mukaan. Onko meno kotona rauhallisempaa, jos annetaan periksi.

11 kommenttia:

 1. Onkohan arvoisa Krypta käsitellyt itse mitenkään ilmastonmuutosta missään kirjoituksessaan? Mitä sanottavaa sinulla on? Vai katsotko vain mallia pikkytyttöjen menosta Ruotsissa, ja sitten päivittelet meininkiä? Paljon tuli tässä nyt kysymyksiä sinulle. Ehkä meni vähän liian rauhattomaksi. Hyvät jatkot sulle vaan!

  VastaaPoista
 2. Tervehdys Anonyymi!

  Olen käsitellyt, mutta lähinnä roskaamisen ja muoviroskan näkökulmasta sekä liippauksena siellä täällä. Myös ilmansaasteet on tullut joskus käsiteltyä. Tosin tarkan tekstin muistaminen on hieman hankalaa, sillä kirjoituksia on paljon ja Makroskooppisissa havainnoissa on monta osa-aluetta, joten sielläkin olen saattanut aihepiiriä läpi käydä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vastauksesta arvoista Krypta,

  Entäs ne päätelmät aiheesta sitten? Oletko päässyt pidemmälle kuin Ruotsin pikkulikka? Noin niinkuin omasta mielestäsi?

  Ehtoota!

  VastaaPoista
 4. Pelkäänpä pahoin, ettei pieni Greta taida olla omalla asiallaan, vaan on joutunut ilmeisen huomiohakuisen äitinsä tytökaluksi.
  Asperger on tässä suhteessa saattanut ollut hyödyksi helpottaen jonkin aatteen, kuten ilmastonmuutosvouhotuksen syöttämistä monomaanisesti ajettavaksi.

  Minusta pieni Greta pitäisi ottaa suojelevaan huostaan julkisuudenkipeältä äidiltään, antaa hänelle luja ja lämmin halaus ja lähettää pikkuinen leikkimään ikätovereidensa kanssa kehitystasolleen ominaisia leikkejä.

  VastaaPoista
 5. Tervehdys, hyvä Krypta!

  Minä näen nämä Elin- ja Aino- mediapersoonat, aikuisia kun kuitenkin juridisesti ovat, "syyntakeisina", teiniangstiaan jatkavina nuorehkoina naisina. Grete taas on alaikäinen, eikä häntä voi syyttää sanoistaan, vain niitä, jotka ne nostavat tikun nokkaan. Tutkisin Greten sanomisia mieluummin alaikäisen hyväksikäyttötapauksena. Tällä kertaa ei tietenkään fyysisenä tai seksuaalisena, vaan hänen vielä kehittyvän, viattoman sielunsa käyttämisestä poliittisen agendan iskuvasarana. Monikin teinityttö tykkäisi päteä julkisuudessa jonakin Hyvyyden Ikonina. Gretekin saattaa viidentoista vuoden kuluttua, jos hänen sieluaan ei ole täysin imaistu nyt aloittamalleen polulle, tuntea syvää (myötä)häpeää alaikäisestä performanssistaan.

  Terv. Achtung

  VastaaPoista
 6. Voi, miten lapsellista tämä kaikki onkaan. Nyt saatiin pikkupojatkin huutelemaan tänne.

  VastaaPoista
 7. Kuuntelin tuossa Greta Thunbergin puhetta YK:n Ilmastonmuutoskonferenssissa. Uskomattoman rohkea nuori tyttö joka pisti vanhempia senioireitaan alta lipan mennen tullen. Hän sanoi asiat aivan kuten ne ovat, "päättäjät eivät ole tarpeeksi kypsiä tekemään tarvittavia muutoksia poliittisin keinoin ilmastonmuutoksen suhteen, koska he pelkäävät olevansa sen jälkeen epäsuosittuja. "

  Sitähän samaahan täälläkin päivitellään vuodesta toiseen. Ehkä Gretan toiminta on siinä mielessä jonkun mielestä kunnioitettavaa, että hän on mennyt ja puhunut suunsa puhtaaksi tulevien sukupolvien säilymisen puolesta. Ehkä sitä ei tule suoraan mollata noin vaan, vaan vähän mietiskellä kuinka isosta asiasta onkaan kysymys lopulta. Elämästä ja kuolemasta ja valitettavasti ihmiskunnan historian suurimmassa mittakaavassa.

  Vanha suomalainen sananlasku sanoo, että " totuus tulee lapsen suusta. " Se on totta se, joten annetaan lasten puhua ja kuunnellaan heitä kerrankin.

  VastaaPoista
 8. Kehitysmaista ja ilmastomuutoksista kirjoitti Riku Kivelä ajatuksia antavan blogin, suosittelen.
  http://rikukivela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262315-mita-jokaisen-pitaisi-tietaa-ilmastoneuvotteluista
  Eli kuten laulussakin sanotaan: Apinaa huijataan.

  Tuosta Grete-episodista; Aspergerilla tai ilman, olihan meillä Suomessakin tuo Valtterin pysäkkikausti, joka vavisutti koko Suomen arvopohjaa. Siitäkin saattaa löytää yhtäläisyyksiä Greten taustoihin. Onneksi se saatiin hoidettua Jopolla.

  Ps. Ilmastonmuutoksesta kiinnostuneille: hyviä blogeja ilmaantuu jatkuvasti Uuden Suomen Puheenvuoro-blogistoon. Toki aivan tasottomiakin. Kommentointia voi useimmiten palkita arvosanalla: saattaa olla hoidettavissa tehokkaalla psykoterapialla.

  VastaaPoista
 9. Tervehdys Anonyymi, Qroquius Kad ja Achtung!

  Anonyymi: Minun aikaansaanokset ovat pieniä ja blogini pienuus haittaa myös esiintulemista ja aikaansaanoksia ajatusvirtojen suhteen.

  Qroquius Kad: Itselle tuli myös tuo skennario mieleen.

  Achtung: Eipä tuohon lisättävää liene.

  VastaaPoista
 10. Tervehdys Krypta,

  Kiitos vastauksestasi. Kyllä sitä itsekin huomaa oman pienuutensa näiden ilmastonmuutokysymysten äärellä. Tärkeää on silti niitä pohtia, ja hienoa että sinäkin olet niin tehnyt. Kiitos siitä.

  VastaaPoista
 11. Tervehdys Pilvinen päivä, Veijo Hoikka ja Anonyymi!

  Pilvinen päivä: Greta puhuu varmaan tunteella, mutta en hyväksy, että hänestä puhutaan asiantuntijana. Ilmaston muutos on suuri asia ja sillä saralla on kyllä paljon tehtävää.

  Veijo Hoikka: Mielenkiintoinen kirjoitus.

  Anonyymi: Pieniä ollaan monessa suhteessa ja omia tekojaan voi myös miettiä asioiden suhteen.

  VastaaPoista