Aiheittain

tiistai 22. lokakuuta 2019

Saatko apua

Olen nyt lukenut muutamia päiviä uutisia siitä, että on paikkakuntia, jossa poliisia tai ambulanssia saada paikalle hätätilanteessa kovinkaan nopeasti. Moni ei edes viitsi ilmoittaa esimerkiksi rattijuoposta, koska poliisi ei kumminkaan ehdi paikalle, sillä etäisyydet ovat monilla alueilla liian suuret.

Miten tähän tilanteeseen on ajauduttu? Poliisin kenttäväkeä on vähennetty jo vuosia ja liikkuva poliisi lakkautettu, joten tienpäällä tapahtuva valvonta on kutistunut minimiin ja osaaminen on myös poissa, sillä hetki sitten luin uutisen rahtarista, joka hovissa oli kumonnut poliisin näkemyksen kontin kiinnityksestä. Tähän otti myös kantaa liikkuvan poliisiin muinaismuistoyhdistys ja kertoi, kuinka ammattitietous on kadonnut. Sen sijaan on keskitytty netin vihapuheeseen, joten vain kurkunleikkaus on prioriteetilla yksi.

Koska poliisi ei ehdi on myös luottamus poliisin apuun mennyt monin paikoin. Ei edes viitsi rikoksesta ilmoittaa ja juuri Kiteeläinen baarin pitäjä kertoi väkivallasta ja poliisi vain kysyi onko aseita, kun ei ollut, niin ei tultu paikalle monen kymmenen kilometrin päästä. Vasteaika lapissa on jo yli tunti. Siinä ajassa ehtii tapahtua jo paljon.

Kirjoitin tästä aiheesta muutama vuosi sitten, eikä muutosta parempaan ole tapahtunut. Sillon kerroin äidistä, joka oli kolme vuorokautta ajellut autolla, koska alkoholisoitunut ja väkivaltainen poika oli terrosoinut kotona ja pelkäsi. Nähtyään poliisiauton oli vilkutellut valoja herättääkseen poliisien huomion. Kertoi sitten poliiseille tilanteen ja apua saikin. Kolme vuorokautta on pitkä aika odottaa. Oliko taustalla taas sama syy, että poliisi ei kuitenkaan tule, kun sinne soittaa.

Sitten on vielä maahantulijoiden tekemät rikokset, joita on paljon. Tällaiset syövät nopeasti pienten paikkakuntien resurssit. Myös poliisit kokevat turvallisuusuhkaa työssään ja lähin apupartio saattaa olla parinsadan kilometrin päässä. Siinä sitten painitaan kolme tuntia, ennen kuin apua saadaan. Yksi haastateltu poliisi oli jo etsinyt muita töitä ja lopettaisi heti kun uusi työ löytyy. Miten pitää poliisin työ mielekkäänä vain ajaudummeko samaan tilanteen Ruotsin kanssa.

6 kommenttia:

 1. Eilen(21.10.) illasta ajelin Tuusulanväylää(45) etelään kun katselin edessäkulkijan hoipertelua.
  Mietin soitanko 112, mutta tuumasin ettei kannata kun eivät aiemminkaan ole kovin innostuneesti vastanneet.
  Kehä-3 länteen tuo näytti jatkavan kun tiemme erosivat.

  VastaaPoista
 2. Tere Krypta.
  No juu, aikas korni oli toi "seitenkymppisen mummun" juttu. Parikymppiset "polliisit" saivat kiinni suurrikollisen joka ei ollut kiinittänyt konttia oikein, koska konttilukot olivat auki. Se ei tarkoittanut mitään, se ettei kontissa ollut vastakappaleita koska polliisin "käsikirja" sanoi että lukot on lukittava. Piste!!! Ikävä todellakin ns, "lentäviä" joiksi liikkuvan poliisin miehiä myös kutsuttiin. Se polliisiyksikkö oli siinä mielessä mainio ja hyvä, että ajoit missä päin valtakuntaa tahansa, vaatimukset ja seuraamukset olivat samat. Itsekin heidän kanssaan tien päällä törmännyt, en törmäillyt, onneksi, mutta asiallista ja asianutntevaa neuvoa ja opastusta sain siihen että kuinka ja miten tehdä, että menisi oikein. Ja hatunnosto ja korkealle tälle "muinaismuistoyhdistykselle". Hyvä että jaksatte. Vieläkin...
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 3. Voi olla, että toistan itseäni mutta kirjoituksestasi tuli mieleen se, että ei niin kovinkaan kauan sitten meillä oli huomattavasti pienempi kokonaisverorasite ja silti pienissäkin kunnissa täydet julkiset palvelut. Eli minnekäs ne rahat menevät?

  VastaaPoista
 4. Tervehdys Anonyymi, Huru-ukko ja Yrjöperskels!

  Anonyymi: Kyllä poliisin asenteissakin olisi monesti korjattavaa.

  Huru-ukko: Kyllä liikkuva poliisi pitäisi perustaa uudelleen. Ei niitä asioita käsikirjalla ratkota vaan osaamisella.

  Yrjöperskeles: Hyvä kysymys. Itsekin olen samaa ihmetellyt. Omasta kunnastani on lähtenyt monet julkishallinnon palvelut ja takavuosina oli oikein maistraatin toimistoa myöten kaikki. Vaan ei ole enää.

  VastaaPoista
 5. Helppo on olla Yrjön kanssa samma mieltä asiasta. Ja samalla kummeksua samaa asiaa: mihin helevattiin ne rahat on menny. Yksi asia tulee mieleen, ostetaan saksasta ilmaa miljoonilla ja luovutaan niistä, ilmaiseksi! Tai joku valco-sorsa. Aletaan tekeen tv-kuvapukia vaikka maailmalla niitä tehdään murto-osalla ja uudemlla tekniikalla kuin meillä yritettiin, eli joku möi vanhan tekniikansa hölmöläisille kovalla hinnalla.
  Ja olisihan näitä, viimeismpänä tämä koko maailman sossuna toimiminen.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 6. Tervehdys Huru-ukko!

  Kyllä niitä hölmöläisen aatteita on ollut ja tuo hallituksen ajama sosiaalihuollon maailmanparannus ei auta tilannetta yhtään

  VastaaPoista