Aiheittain

keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Tapaus Räsänen

Olen tässä pähkäillyt Päivi Räsäsen tapausta, jossa syvästi uskonnollinen ihminen vetoaa raamattuun kirjoituksissaan on oikein valtakunnansyyttäjän voimin pistetty tutkintaan kirjoituksiensa johdosta. Jotenkin tapaus alkaa tuntua Setan ja punaviheriöstön ajojahdilta. Jos syvästi uskonnollinen nojaa raamatun sanaan ja siitä nousee tällainen haloo, niin pitääkö raamattu sensuroida ja jakaa koteihin painos, jonka LGBTQ-yhteisö hyväksyy.

Nyt sitten punnitaan sananvapaus todellisessa merkityksessä. Kritisoihan Päivi aivan oikein evankelisen seurakunnan toilauksia, joka on biblian opit unohtanut jo ajat sitten. Onneksi oma kuppikuntani on vielä oikealla tiellä ja nojaa raamatun sanomaan.

Sananvapautta tunnutaan nykyisin  kovasti haluta kaventaa. Lähdepohjainen kritiikkikin tulkitaan jo vihapuheeksi ja maalittamiseksi. Ajatella vielä saa, mutta ei lausua ääneen. Odotan suurella mielenkiinnolla eteneekö tapaus oikeusasteelle saakka, vaikka mielestäni tämä on täysin turhaa oikeuden ruuhkauttamista. Sitäkin mielenkiintoisempi on oikeuden päätös, jos sellainen tulee. Julistetaanko raamattu vihapuhemaateriaaliksi ja ketkä tuomitaan kirjoituksista.

7 kommenttia:

 1. Ensiksi vastuuvapauslauseke: En usko minkäänlaisiin henkiolentoihin. En myöskään väitä, että sellasia ei ole. Asia on minulle yhdentekevä.

  Siitä huolimatta on mielestäni Räsäsellä täysi oikeus käyttää raamattua ja sen tekstisiteerauksia. Mielipide: "Homous on synti" ei ole kansanryhmää vastaan kiihottamista. Eikä mielipide "homous on ällöä" tai "homous on ihqua". Ne on ihan vaan mielipiteitä.

  Kirkon, siis raamattua pyhänä oppaanaan pitävien yhteisön, sisäisessä keskustelussa ei mikään raamatun sitaatti voi olla kiihottamista kansanryhmää vastaan.

  Taannoin, televisiossa, joku imaami lausahti, että koraanin mukaan "homot olisi syytä hirttää". Tämä taas saattaisi olla kiihottamista kansanryhmää vastaan.

  Pyssymies

  VastaaPoista
 2. Ajojahtihan tässä on kyseessä, ja varmasti siinä ovat mukana Seta ry. ja muu LGBTQÅÄÖjaloputaakkoset-väki.

  En silti usko heidän olevan tämän touhun primus motorin asemassa.
  Pelkäänpä pahoin, että asialla on itse hyvä evankelis-luterilainen valtionkirkkomme, joka on tuunannut itsensä muodikkaasti Hyve- ja suvaintovirastoksi (mikäli mestariblogisti Yrjöperskelestä on uskominen, ja miksei olisi?) suvaitsemaan kaikkea mahdollista, paisti ei Raamattua ja muita kristinuskon perusperiaatteita.

  Niitä, joihin Päivi nyt hartaana konservatiivikristittynä vetoaa, vaikka ne ovat Kirkon virallisen linjauksen mukaan niin passé ja so last season.

  Minkäs tälle voi:
  niin kauan kuin Kirkko on yhtä kuin valtion virasto, sen on toimittava poliittisen eliitin sanelun mukaisesti. Ja sehän tunnetaan.

  VastaaPoista
 3. Ittemielessäni olen sitä tuumaillut, että kuka/mikä taho teki sen "rikosilmoituksen" tälle valtakunnansyytelijättärelle siitä Räsäsen ikivanhasta kirjoituksesta? Kun minä en ainakaan koko kirjoituksesta tiennyt mitään ennen tätä toiviaisen toivioretkeä. Siksi olisi tietystikin hyvä, että se tutkittaisiin ja asia menisi oikeuteen koska sillon salat selviää ja koko juttu tulee päivänvaloon, luultavasti.
  Toisaalta, kyllä ne siihenkin keksii jonkun "salassapito pykälän" jolla ilmiantajaa ei voida julki kertoa. Huru-ukko
  PS. Ihmetteln sitä, että yleensäkin pon kotimaista hernettä kaupan, kas kun niin moni vetää nykyisin koko hernepellon nenään.

  VastaaPoista
 4. Tervehdys Pyssymies, Qroquius Kad ja Huru-ukko!

  Pyssymies: Kyllä minunkin mielestä kyse on vain mielipiteestä, mutta täytyy muistaa myös, ettei kullannuppujen puhe ole koskaan vihapuhetta.

  Qroquius Kad: Kallistun myös näkemyksesi kannalle.

  Huru-ukko: Sitä minäkin ihmettelen.

  VastaaPoista
 5. Jospa:
  Menee oikeuteen. Ei todeta syylliseksi mihinkään rikokseen.
  On ennakkopäätöksenä: jos jonkun ilmaisema kritiikki perustuu uskonnollisen lähteen sanaan, ei sitä pidetä lain rikkomisena. Eli vastaisuudessa edes esitutkintaa ei aloiteta.

  VastaaPoista
 6. Tervehdys Veijo Hoikka!

  Vaihtoehto tuokin, mutta katsotaan miten käy.

  VastaaPoista
 7. Jäi kommentistani puuttumaan: tämähän koskee kaikkien uskontojen pyhiä kirjoituksia.

  VastaaPoista