Aiheittain

keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Sananen koronasta

Uutistarjonta on viime viikkona ollut hyvin suppeaa, sillä kaikki uutiset pyörivät nyt koronaviruksen ympärillä. Kuitenkin tämäkin virus on vain yksi tuhansista viruksista ja niillä on taipumus muuntautua lyhyen ajan sisällä, siksi kausiflunssat tulevat useimmille parin vuoden välein. Ja kuolemia ovat aiheuttaneet edellisetkin massavirusleviämät, kuten myös kausi-influenssa. Sille ei ihmiskunta mitään voi.

Tauti on pahasta vanhuksille ja riskiryhmille, joita nyt kehoitetaan välttämään väkijoukkoja.Tosin mediassa on ollut juttuja, joissa vanhukset käyvät edelleen tutussa kahvilassa istuskelemassa mokkakuppinsa ääressä ja perusperiaatteena on ollut huolettomuus. Kun viranomaiset ohjestavat niin sitä pitäisi noudattaa.

Koulut on suljettu ja oppilaat opiskelevat nyt kotonaan. Aluksi nuorisosta tämä voi tuntua jännältä, mutta ennen pitkään alkavat seinät kaatua päälle, sillä kavereita ei voi tavata ja harrastuspaikat ovat kiinni. Vanhemmilta vaaditaan nyt paljon, että opiskelut tulee suoritettua. Monelle koulutien loppuminen merkitsee myös päivän ainoan lämpimän aterian väliinjääntiä ja mietin, kuinka pärjäävät vähävaraiset perhee, kun kaikki syöminen tapahtuukin kotona.

Rajat laitettiin kiinni, paitsi läpsyttelijöiltä, jotka taikasanalla pääsevät ilman papereita maahan edelleen ja tämä on Ohisalon suusta kuultua. Ilmeisesti ajatuksena on, että pakolaisstatus on ehkäisevä tekijä koronavirustartuntaan.

Yrityksillä menee huonosti ja ekonomistit manaavat jo seinille taantumaa. Koska on matkustusrajoituksia vähän joka maassa, niin matkailuelinkeino on alhaalla. Teollisuuden tarveaineet eivät liiku ja siksi moni yritys on aloittanut YT-neuvottelut lomautuksista. Niitä tullaan näkemään ja uskon myös, ettei tämä epidemia mene ohi ilman konkursseja, jotka sitten näkyvät työttömyystilastoissa.

Kokoontumiset on rajattu 10 henkilöön, joten kotipippaloita ei voi järjestää. Samoin on häiden, ristiäisten ja hautajaisten laita.  Häitä voidaan siirtää, mutta hautajaisia ei loputtomiin voi pantata, joten surutilaisuus jää perheen kesken vietettäväksi. Kulttuririennot on siksi myös poissa pelistä, joskin elokuvateatterit ovat vielä auki, mutta sisään pääsee vain muutama ihminen.

Myös paniikki on levinnyt ja ihmiset ryhtyneet hamstraamaan tavaraa kaupoista ja mikä yllättävintä, niin vessapaperia. Tietääkseni koronavirus ei aiheuta ripulia, joten moinen vessapaperin hamstraus hämmästyttää. Kauppoja ei olla sulkemassa ja rahti liikkuu edelleen, joten moiseen toimintoon ei ole aihetta. Sama koskee lääkkeitä ja nyt niihin on laitettu ostorajoitus, että hyllyt eivät hetkessä tyhjene.

Arviota viruksen jylläämisen aikataulusta ei ole. Tämä poikkeuksellinen aika vaatii itse kultakin kuria ja malttia. Netin on luvattu kestävän viihdetarjonnan kysyntä, jota moni karanteenissa oleva hyödyntää Kyllä tämäkin epidemia vielä selätetään vaikkei lääkettä tautiin tällähetkellä olekkaan. Ja muuten Corona olutta voi turvallisesti juoda, ei siten ole tartunnan lähde.

13 kommenttia:

 1. Jotenkin täällä päässä on vain sellainen fiilinki, että ensi vuonna tähän aikaan koronapurkaukselle jo naureskellaan, kun tuloksia summataan.
  Kausi-influenssan 2020 havaittiin osoittautuneen tuhoisammaksi kuin korona.

  Toisaalta niitä lukuisia pien- ja keskisuuriakin yrittäjiä, jotka koronapurkausten vuoksi menettävät firmansa ja pahimassa tapauksessa tulevaisuutensa, ei taitane pahemmin kyllä enää naurattaa.

  Eikä tietysti ketään, jos korona jostain syystä tappaakin kymmeniätuhansia suomalaisia. Mutta en oikein jaksa uskoa sellaisiin numeroihin.

  VastaaPoista
 2. No, ei
  kielto koskeaa vain järjestettyjä tilaisuuksia. Kaikki kotipippalot synttärit ym. ovat sallittuja. Ja ravintolaankin voi vielä (toistaiseksi, S-ryhmä sulkee) mennä. Kohta suljetaan tosin ostoskeskukset, menee ensiviikkoon.

  Mutta ISO kysymys on, tuleeko koronan sairastamisesta vastustuskyky taudille? Tätä ei vielä tiedetä, oma arvaus on, että ei!

  VastaaPoista
 3. Tervehdys Qroquius Kad ja Anonyymi!

  Qroquius Kad: Tulevaisuus näyttää, mihin suuntaan tämä kehittyy vain jääkö pelättyä pienemmäksi.

  Anonyymi: Kyllä hallituksen suositus on, että kaikia yli kymmenen hengen tilaisuuksia tulee välttää. Toinen juttu on sitten se, että piittaako kansa suosituksista. Yleensä vasta-ainekertymä muoodostaa immuniteetin viruksille, mutta mikä on tämän uuden viruksen muuntautumiskyky. Siihen ei vielä osaa kukaan vastata.

  VastaaPoista
 4. Koronadenialistit pitävät Italiassa 5476 kuolleen koronaviruspotilaan määrää vähäisenä ns. kausiflunssaan kaatuneiden määrään verrattuna. Koronavirusfoobikkoja syytetään maailman ihmisten provosoinnista ja täten aiheuttaneen tarpeettoman kuohunnan globaalisti.
  Minun kristallipalloni ei suostu kertomaan tapahtumien kulkua tulevaisuudesta koronavirusepidemian osalta, ei edes huomisen päivän. Olisikohan pallossani väärät säädöt tai sitten en vain osaa sitä katsoa oikeaoppisesti.

  VastaaPoista
 5. Ei niitä italialaisiakaan olisi kuollut 6 000 vaan paremminkin 60, jos he olisivat voineet olla menemättä piazzalle pizzalle sekä olla siellä työntelemättä käsiään toistensa naamoille.

  Meillä Suomessa ei toimita niin, ja siksi me emme näe kymmeniätuhansia koronaruumiita, vaikka korona-alarmistit niitä kuinka toivoisivat.

  VastaaPoista
 6. Tervehdys Veijo Hoikka ja Qroquius kad!

  Veijo Hoikka: Tulevaisuus on arvoitus tämän viruksen kohdalla ja tuskin kenelläkään on sellaista kristallipalloa, josta tilanteen näkee selvästi.

  Qroquius Kad: Kultturilliset erot näkyvät, kuten Tukholmassa.

  VastaaPoista
 7. QK:n kommentti oli sen verran rasistinen, että piti oikein pysähtyä miettimään, miksi me suomalaiset olemme niin paljon parempia. Joitakin viitteitä löytyikin heti:
  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkokangasoja/suomi-koronasodassa-uusimaa-menetetty/
  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pahalukki/kiitos-demarit-koronaviruksesta/
  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jaakkokaarala1/singaporessa-koulut-yritykset-ja-yhteiskunta-toimivat-lahes-normaalisti-singaporen-malli-suomessakin-kayttoon/

  Taidan käydä laittamassa pizzauuniin tulet, soossit ja taikina jo valmiina. Tiedä koska julistavat pizzan yleisvaarallisten ruokakulttuurien tuotteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minähän selitin omasta mielestäni varsin hyvin, miksi italialaiset kuolevat koronaan mutta me emme:
   he työntelevät naamojaan toistensa naamoihin toisin kuin me.

   Pizza piazzalla oli sanaleikki. Pidän itsekin pizzasta.
   En pidä italialaisten tarpeesta työntää naamansa toisten naamoihin, vaikka tietävät sairastavansa tappavaa tautia.

   Jos se on rasismia, niin kyllä:
   MINÄ OLEN RASISTI!

   Koska sinä veli Veijo et tietenkään ole tosissasi, toivoisin sinun voivan kertoa vaikkapa juuri täällä, miksi sanoit minulle noin?

   Poista
 8. Alkajaisiksi, pyydän Kryptalta anteeksi, koska sorrun hieman epäkohteliaaseen rähinöintiin blogissasi.

  Mielestäni QK:n kommentit ovat kyllä sitä luokkaa, että haluan lisätä vielä jatkoa edelliseen kommenttiini.

  "Jotenkin täällä päässä on vain sellainen fiilinki, että ensi vuonna tähän aikaan koronapurkaukselle jo naureskellaan, kun tuloksia summataan." Naureskellaan? Ketkä naureskelevat? Italiassa on kuollut jo lähes 11000 koronapotilasta. Tuskin heidän omaisensa ja ystävänsä naureskelevat nyt tai ensi vuonnakaan. En minäkään.

  "Kausi-influenssan 2020 havaittiin osoittautuneen tuhoisammaksi kuin korona." Missä? Linkki?

  "Ei niitä italialaisiakaan olisi kuollut 6 000 vaan paremminkin 60, jos he olisivat voineet olla menemättä piazzalle pizzalle sekä olla siellä työntelemättä käsiään toistensa naamoille."
  QK:lta melko omaperäinen selitys Italian suurille potilasmäärille. Onko jossain osoitettu, että italialaiset syödessän pitsaa työntelevät käsiään toistensa naamoille? QK voisi ottaa yhteyttä italialaisiin tahoihin ja kertoa tämän epäterveellisen tavan syy-yhteyden tartuntatauteihin. Autan QK:ta antamalla pari linkkiä:
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomenitalialaiset
  https://circoloitaliano.fi/italialaisten-yhdistys-suomessa/
  Ehkäpä italialaistaustaisia on tämänkin blogin lukijoissa, joten eikun kommenttien vaihtoon.

  "Meillä Suomessa ei toimita niin, ja siksi me emme näe kymmeniätuhansia koronaruumiita, vaikka korona-alarmistit niitä kuinka toivoisivat."
  Korona-alarmisteilla QK tarkoittanee esim. meitä sairaanhoidon ammattilaisia?! Todella ylimielinen ja halventava kannanotto. Luuletko sinä, QK, ihan tosissasi, että me toivomme ihmisiä kuolevan tähän SARS-CoV-2:n aiheuttamiin komplikaatioihin tai ylipäätään mihinkään muuhunkaan sairauteen, joiden uhrien määrään voidaan rajoittaa järkevillä toimenpiteillä ja adekvaatilla hoidolla?

  Krypta, sinulle kiitos asiallisista blogeistasi.

  VastaaPoista
 9. Tervehdys Veijo Hoikka ja Qroquius Kad!

  Heretkäähän pojat kiistelemästä. Etelessä poskipusut ja halaukset ovat arkipäivää, joten basiliskukset leviää monin eri tavoin.

  VastaaPoista
 10. Kyllähän minä.
  T: Veijo-poika, 67 v.

  VastaaPoista
 11. Ruotsissa tänään 487 uutta koronapotilasta, kokonaissaldo 4963. Kuolleita tänään 114 lisää, kokonaissaldo 591.
  Suomessa tänään 123 uutta tapausta ja kokonaismäärä 2308, kuolleita 7, kuolleiden kokonaismäärä 34.
  Kulttuurieroja? Työntelevätkö ruotsalaisetkin käsiään toistensa naamaan syödessään pizzaa?
  Kulttuurieroista johtuvia eroja ilmeisesti tässäkin listassa:
  https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

  VastaaPoista
 12. Tervehdys Veijo Hoikka!

  Ruotsissa tartunnat on lähinnä maahanmuuttajien keskuudessa ja vanhainkodeissa, joka selittää tilannetta osittain.

  VastaaPoista