Aiheittain

keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Alehinnalla

Olen nyt muutamana päivänä lueskellut siivousalan yrityksistä, joissa teetetään töitä alehintaan tai ei makseta lainkaan. Tämä on tuttua jo vanhastaan rakennus ja kuljetusalalta. Myös majoitusvaihtoehdot eivät oikein täytä kriteereitä, vaan saatetaan asua kimppakämpässä, jossa on työnantajan tarjoama patja.

Ulkomailta on tullut karuja uutisia, siitä mihin tämä alepalkkaus johtaa. Paikallisia työntekijöitä on irtisanottu ja palkattu halpahintaisia työntekijöitä Itä-Blokin maista. Osa on saanut pitää työnsä, jos ovat aleralliin suosutuneet, mutta tulojen menetyksen seurauksena on ollut omasta kodista luopuminen, joita alepalkoilla ei kyetä pitämään.

Sanktioita alepalkalla teettäville ei edes ole. Moni alepalkkalainen on Suomen kielen tasolta heikoissa kantimissa ja työntekijän ehtoja ei tunneta. Työntekijäliitot ovat käsistään sidottuja, sillä kanteita ei pystytä tekemään. Poliisin resurssit ovat pienet ja tällaiset jutut pääsevät harvoin tutkintaan asti. Oikeustapauksia on olemassa ja yhtiöillä on vain maksu velvollisuus, mutta ei mitään sanktioita.

Hallituksen ja eduskunnan tehtävänä on säätää laki alepalkkauksen kieltämiseksi ja sanktioimiseksi. Muuten meillä tulee sama ilmiö eteen kuin Euroopasta, esinmerkiksi Saksasta, että suomalainen joutuu myös ottamaan vastaan alepalkatun työn. Tätä ei voi sallia tapahtuvaksi.

2 kommenttia:

 1. Jaa'a. Eipä taida semmoista lakia tulla. Ja toisekseen kaikkia lakeja voidaan kiertää.

  Paperillahan palkka voi olla ihan OK. Vaan kun työnantaja perii rahan takaisin käteisellä taikka vaikka vuokrana. Pari tonnia kuussa vuokraa punkkapaikasta parakissa.

  Kokoomuskepulit asiaan ei puutu, koska kilpailukyky ja kiva kun saa edullisia palveluita. Vasemmistoa taas kiinnostaa kehitysmaalaisten asiat ja intersek.... ööh mikä se nyt oli? Se vaikeaniminen muotifeminismi.

  Kokkarikepuleiden ideanahan tällä on saada suomalainenkin palkkataso kaalimaiden litulatutasolle.

  VastaaPoista
 2. Tervehdys KKi!

  En myöskään usko hallituksen tai eduskunnan tekevän asialle mitään. Hyvä termi tuo kaalimaiden litulatutaso. Sitä voitaneen hyvin käyttää tilanteesta.

  VastaaPoista