Aiheittain

tiistai 30. kesäkuuta 2020

Sähkönsiirto

Olen tässä pidemmän aikaa pohtinut sähkönsiirron kalleutta ja ihmetellyt sitä, että siirtolasku on suurempi kuin kulutuslasku. Takavuosina se oli kansallinen, kunnes valtion päättäjät päättivät myydä toiminnon ulos, ulkomaalaisille yhtiöille ja sitä myöten on siirtomaksu tasaisesti noussut. Moni mökkiläinen on ihmetellyt siirtomaksua vaikka mökillä ei ole käytetty lainkaan sähköä.

Siirtomaksut kerrotaan menevän maakaapelointiin, mitä en itse usko, että sitä tehtäisiin siihen tahtiin, mitä maksut nousevat. Uskon vakaasti, että suurin osa menee johdon bonuksiin, optioihin ja osinkoihin omistajille. Sähkön voi aina kilpailuttaa, mutta sähkön siirtoa et, vaan joudut maksamaan sen siirtohinnan mitä kulloinkin vaaditaan. Mielestäni sähkönsiirto pitäisi myös voida kilpailuttaa, niin saataisiin kilpailua alalle.

Asun alueella, jossa Elenia hoitaa siirron. Eipä ainakaan kotini alueella ole kaivuumihiä nähty, vaan ilmalangat on yhä. Yksi tolppakin on niin vinossa, että toisaalla johdot ovat kuin viulun kieli ja toisella puolen roikkuvat puiden latvuksissa. Laskun muistavat lähettää joka kuukausi ja aina toistasataa euroa vaikka sähkön kulutus onkin näin kesäaikaan muutaman kympin.

Olisi kiva tietää, mihin tahoon voisi olla yhteydessä näistä ryöstöhinnoista. En ole valmis maksamaan millekään ulkomaiselle pörssiyhtiölle moisia summia. Keskustelupalstat ovat kyllä täynnä näitä riistohintakertomuksia, mutta se ei ole vaikuttanut mitenkään. Huulipunahallituksemme tuskin on kiinnostunut jatkuvasti nousevista siirtohinnoista. Enemmän ovat innostuneet äärifeminismistä ja ilmastonmuutoksesta.

2 kommenttia:

  1. Tätä samaa ihmetellyt myös, ketään ei ole tuntunut kiinnostavan, kiltisti vain maksellaan. Olisiko kantelu AVI:lle? Kuka valvoo sähköyrityksiä ylipäänsä?

    VastaaPoista
  2. Tervehys Nimetön!

    Samaan ihmettelen minäkin. Eipä sitä valvontaa taida olla millään taholla.

    VastaaPoista