Aiheittain

keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Kaikki rähmallään nyrkki pystyssä

Olen tässä hetken pohtinut tuota Yhdysvaltojen, kohua herättäneen mustan miehen kuolemaa poliisin toimien vuoksi. Kun menoa siellä on katsellut, niin en yhtään ihmettele poliisin kovia otteita. Siellä kun ei tiedä onko pidätettävä puhdas kuin pulmunen vain hampaisiin saakka aseistettu. Siinä missä koronahuumassa suomalainen hamstrasi wc-paperia ja säilykkeitä, niin yhdysvaltaiset riensivät asekaupoille.

Joku kuitenkin videoi tapahtuman ja laittoi sen nettiin ja katselukertoja ryhtyi tulemaan ja kohta oli marssit kaduilla. Alkuun ne olivat rauhallisia, mutta kun paikalliset anarkistit pääsivät huumaan mukaan alkoi ryöstelyt ja tulipalot. Melkkapoliisi yritti päästä niskan päälle, mutta laihoin tuloksin. Ryöstelyt ja tuhopoltot vain kiihtyivät.

Poliisia syytettiin kovista otteista rauhallisia marssijoita kohtaan ja pari osavaltiota kielsi poliisia käyttämästä kyynelkaasua ja kumiluoteja. Kuitenkin on huomiota herättänyt se, että tuhotyöt loppuivat kuin itsestaan. Ilmeisesti paikalliset leikkipartisaanit saivat kiihkonsa purettua ja oli legendojen kertomisen aika.

Kuten Suomessa, myös Yhdysvalloissa, ovat tulijat yliedustettuna rikollistilastoissa. Kuollut mies oli ollut tekemisissä poliisin kanssa niin ryöstöistä kuin huumerikoksista, mutta sillähän ei nyt väliä ollut. Koronarajoituksiin kyllästyneet lähtivät joukolla kaduille huutamaan iskulauseeita rasismia vastaan ja mustien ihmisoikeuksien puolesta. Yhdysvalloissa on paljon alakulttureja tulijoiden kesken ja kaupungin osilla on omat sääntönsä. Tulijat ja afroamerikkalaiset ovat osin jengiytyneet ja asuvat slummimaisissa asuinaluieissa ja vain harvalla on koulu loppuun käytynä. Tämä näkyy myös meillä vaikka varsinaisia slummeja ei ole, mutta tulijamääriltä kohonneita alueita on jo olemassa, kuten myös jengejä.

Suomessakin porukka ryntäsi kaduille marssimaan ja en kyllä oikein ymmärrä syytä. Meillä ei poliisi ole väkivaltainen ja rasismi on pienen piirin harjoittamaa. Hesarissa tosin pari tulija-asiantuntijaa kuvaavat Suomessa olevan rakenteellista rasismia, joka näkyy työn tai koulutuspaikan saannissa ja vuokra-asuntoihinkin on kuulemma hankala päästä. Samaa ovat kertoneet romanitkin ja kaiketi he ovat omilla toimillaan aiheuttaneet koko populaation leimaantumisen. Työn tai opiskelun aloittamisen hankaluus on myös huono kielitaito Suomessa.

Suomi ei myöskään ole tuonut yhtään orjaa, joten vaatimukset meidän koloanistisesta häpeästä ovat tuulesta temmattuja. Venäjä kyllä haki Suomesta orjia, mutta eipä siitä kukaan kaduilla ole huudellut. Huvittavaanhan oli tuo hesalaisten rähmälläänoloparaati. Kehuttiin suomalaista poliisia, kuinka he osallistuivat marssijoiden rinnalla ja polvistuivat nyrkki pystyssä. Ainakin tämä esitys aiheutti minulle myötähäpeän tunteen ja arvostukseni suomalaiseen poliisiin romahti kerralla. Toivottavasti tuo virkavallan esitys jäi kehä kolmosen sisäpuolelle.

3 kommenttia:

 1. Suomessa asuvat orjakauppiaiden jälkeläiset taitaa tunnistaa tummahkosta hipiästä.

  VastaaPoista
 2. Osasyy George Floydin kuolemaan monien muiden muassa oli tämä ilmiö:

  https://www.youtube.com/watch?v=aS9UqWyWAaQ

  Kun poliisi riittävän monta kertaa kohtaa tällaista virantoimituksessa, siihen alkaa kiinnittää huomiota joka kerta vähän vähemmän.

  VastaaPoista
 3. Tervehdys Nimetön ja Qroquius Kad!

  Nimetön: Kyllä meidän tummahipiäiset ovat muunlaista tuontitavaraa, joita edustavat meritaksit.

  Qroquius Kad: Kyllähän tuolla on vaikutusta.

  VastaaPoista