Aiheittain

torstai 4. marraskuuta 2021

Lihaa vain herroille

Luin hyvin huvittuneena uutisista, kun Helsinki päätti, ettei sen tilaisuuksissa enää tarjota lihaa ja kahvimatokin on kauramaitoa. Tämä päätös on tehty, koska ilmastonmuutos ajaa edelle. Nyt on siis tarjolla kauden kasviksia, lähellä tuotettua kalaa ja kahvia ja teetä sekä vettä. Kertakäyttölautasetkin on poistettu ja kaivettu posliinit esille. Tarvitaan tilaisuuksiin varmasti enemmän henkilökuntaa kun pitää astiatkin tiskata.

Huvittavaksi homman tekee se, ettei pormestarin ja muiden herrojen tilaisuuksi ei lihakielto koske. Tämä on varmasti vihreää demokratiaa. Tavalliset tallaajat saavat siten lanttua järsittäväkseen ja silakkaa ellei soijapapuja tuoda ulkomailta.

Kahvi ja tee tuodaan kuitenkin ulkomailta, joten miksi ei siten tarjota sijalla korviketta ja yrttiteetä. Tämä siksi, että vaikka reilun kaupan kamaa ovatkin niin jostain muista maista ne rahdataan Suomeen ja kustannukset ja ilmastopäästöt sen mukaisia.

Kotimainen liha on laadukasta eikä sitä ole antibiooteilla kyllästetty. Karjan syömä rehu on myös puhdasta, mutta sitä ei voida käyttää, koska EU:n hankintalakidirektiivi kieltää suosimasta kotimaan tuotteita. Kuinkahan paljon kasviksista on tuontitavaraa, joten se siitä ilmastokriisistä.

4 kommenttia:

 1. Itse asiassa noissa piireissä yllättäen suositaan korviketta:

  jokin aika sitten "Sarastus"-lehti haastatteli erästä intellektuellia, joka joi päivittäin kupillisen chicory-kahvia.
  Piti kuukkeloida mitä tämä erikoiskahvi lieneekään, ja yllätys oli pienenpuoleinen:
  vanha tuttu sikurihan se, eli ei kahvia laisinkaan!

  Kun sota-ajan suomalaisessa kahvinkorvikkeessa oli laadusta riippuen neljännes tai jopa puolet ehtaa tavaraa sikurin ja muun lisäksi, jotkut Hianot Härrat ja varmaan myös Fiinit Frouvat juovat pelkkää(?) sikurilientä vapaaehtoisesti ja hienona asiana.

  Herroilla on herrain metkut, ja me mielellämme lukeutuisimme heihin.
  Koska Elämän Suuren Pelipöydän kortit on jaettu toisin, joudumme vain katselemaan kun herrat syövät lihaa ja juovat päälle korviketta.

  VastaaPoista
 2. Muistuttaa entistä Neuvostoliittoa. Lihaa oli tarjolla vain nomenklatuuralle.

  VastaaPoista
 3. Tervehdys Qroquius Kad ja Hlehtonen!

  Qroquius Kad: Mielenkiitoista. Vieläkö sikuria kasvatetaan.

  Hlehtonen: Jotenkin tuo tuli itsellekin mieleen.

  VastaaPoista
 4. Tulipa virhe tuossa korvikkeen kahvipitoisuudessa:

  Suomessa vuonna 1941 kauppaan tullut kahvin korvike oli pääasiassa valmistettu rukiista, ohrasta, lantusta ja voikukan juuresta, mutta sisälsi myös noin 25 prosenttia aitoa kahvia.

  Vuonna 1942 tuli käyttöön myös kahvin vastike, joka ei sisältänyt aitoa kahvia lainkaan.
  Vastike sisälsi 85 % viljaa lopun ollessa sokerijuurikasta ja sikuria, jota kasvaa paljon luonnonvaraisena ja kasvatetaankin jossain määrin:

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Sikuri

  VastaaPoista