Aiheittain

keskiviikko 30. marraskuuta 2022

Prologi Joulukalenteri 2022

Muistattehan Tonttulan väen, Tonttu Tohvelon ja Tonttu Kotitontun ja monet muut. Vuosi on taas kulunut ja on aika katsoa, mitä Tonttulassa touhutaan tänä vuonna näin joulukuussa. Vuosi on ahkeroitu. Talven aikana on pajoilla tehty uusia lahjoja. A.P. Kirjasin on pistänyt vanhaan painokoneeseen erilaisia teloja ja painanut hurjan määrän lahjapaperia ja häntä siinä ja Tonttulan sanomissa on auttanut Pauliina Pykälä, joka on kovasti kiinnostunut toimittajan työstä.

Tonttu Sammarikko on yhdessä tyttärensä Sanni Sammalrikon ja lääkärin pojan Riku Rohtoyrtin kanssa kuivanneet, tehneet voiteita ja mikstuuroja yrteistä, joita kesällä he ovat keränneet. Nuoret yhä opettelevat tunnistamaan yrtteja ja juuria, joita Tonttu Sammalrikko ahkerasti opettaa.

Juuso Jäkälä ja Kalle Kaarna ovat jo varttuneet nuoriksi miehenaluiksi ja ovat ahkerasti kalastaneet Tonttu Lohipyrstön kanssa. Kalansaaliit ovat olleet suuria, joten niitä on kuivattu, suolattu ja pakastettu jääkellareihin.

Tonttulan vihanneksen, Tonttu Juurevan johdolla on kasvihuoneet ja -penkit on istutettu, kitketty ja korjattu satoa. Tähän on osallistunut koko Tonttulan väki, sillä Lapissa on kasvukausi lyhyt ja se täytyy hyödyllisesti käyttää hyväksi.

Tonttu Kotitonttu piipahti sadonkorjuun jälkeen siskonsa Aliinan luona Lakkasuon kylässä. Samalla hän osallistui lakan poimintaan, joista itse piti kovin. Tonttu Kotitonttu poimi myös runsaasti karpaloita, viedäkseen ne ystävälleen ja naapurilleen Tonttu Tohvelolle, joka oli perso karpalokiisselille puuron seurana.

Mitä Tonttulassa tehdään? Se selviää, kun aukenee ensimmäinen luukku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti