Aiheittain

tiistai 8. marraskuuta 2022

Nuorisorikollisuutta ja katujengien taistelua

Nyt on ollut viime päivinä aamun aviisissa juttuja niin nuorisorikollisuudesta kuin katujengien toiminnastakin. Nuoriso on pääasiallisesti 15 - 18 vuotiaita ja katujengiläiset jo täysi-ikäisiä. Poliisin mukaan nuoriso-osastossa on myös nuorempia ja aviisi kertoi, että kahdeksan vuotiaat jo kaupittelee sähkötupakoita.

Nuorisolla on tapana kokoontua jonnekin. Yleensä koulujen ja markettien pihoille. Nuorisotilat eivät heitä kiinnosta. On vaan tarkoitus tavata kavereita. Nuorisoa saattaa olla paikalla toista sataa ja suositulle paikalle saatetaan tulla naapurikaupungeistakin. Yleensä nämä nuorisojoukot aiheuttavat ympäristölle eriasteista haittaa, kuten meteliä, roskaamista, jne. Mukana kuitenkin liikkuu myös erilaisia päihteitä, niin alkoholia kuin huumeitakin. Poliisia työllistää myös pahoinpitelyt, joista osa on vakavia, sillä nuorisolla on nykyisin tapana kulkea puukko taskussa. Myös ns. nöyryytysryöstö liittyy tähän porukkaan ja tekijänä on usein maahanmuuttajataustainen. Nuorisolla on myös tapana kuvata tapahtumat nettiin, kaikkien ilkuttavaksi.

Nuorisolla on myös tapana kokoontua miitteihin, johon osallistutaan mopoilla, mönkijöillä, mopoautoilla ja autoilla. Näiden lieveilmiöinä on meteli ja erilaiset liikennerikkomukset. Kumia poltetaan ja keulitaan, myös kierroslukumittarit nousevat korkealle tasolle. Tällainen miitti kun pidetään asuinalueen tuntumassa ja usein myöhään illalla tai alkuyön aikana, niin menee monelta yöunet. Poliisia ovat työllistäneet metelin lisäksi ylinopeudet ja humaltuneena ajelut.

Nuoriso ei ajattele seurauksia. Korvausvelvollisuus on vaikka olisi alle viistoista vee. Jos sössii pahemmin, niin voi saada merkinnän rikosrekisteriin. Tästä voi seurata monen moista harmia myöhemmin, esimerkiksi ei pääse haluamaansa koulutukseen tai intissä jatkokoulutus tyssää siihen. Myös rangaistukset ovat nuorilla yleensä sakkoja ja monet vanhemmat ne maksavat. Kun ei joudu itse vastaamaan tekosistaan, niin ei tekemisiä pidetä minään. Myöskään moni ei tule ajatelleeksi, että minkä kerran nettiin lykkään, niin pois ei sitä saa, vaikka kuinka myöhemmin kaduttaisi.

Katujengit ovat taas pääsääntöisesti ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajia  ja heitä yhdistää aktiivisuus somessa, gangsta rap sekä huume- ja väkivaltarikokset. Katujengit ovat pääsääntöisesti yli kaksikymppisten miesten porukoita. Poliisin mukaan tiedettyjä jengejä on ykistoista ja niitä on pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Itse kuitekin epäilen, että luku on suurempi ja arvelen niitä löytyvän tuosta läheisestä suuresta kaupungistakin. Katujengeillä on omat alueensä, joita varjellaan. Katujengeissä ihannoidaan väkivaltaa ja siitä tehdään ns. laulujollotuksia. Väkivalta kohdistuu yleensä toiseen jengiin ja syy voi olla mitätön eli kun kyseessä on mamut, niin tyypillistä on, että kunniaa on loukattu ja muuta ei tarvita. Kunnian käsite on länsimaissa outo, mutta lähi-itäläisille ja afrikkalaisille tärkeä asia. Itse en moista ymmärrä.

Toimintaansa katujengit rahoittavat huumekaupalla. Puukkojen sijaan heillä on ampuma-aseet ja tuskin yksikään on laillinen. Jengeissä ei ole johtoporrasta, kuten perinteisissä pyöräkerhoissa, vaan niissä on tiivis ydinporukka ja sitten on muuten vaan mukana hengaavat. Nyt pääkaupunkiseudulla käydään käräjiä liittyen katujengeihin. Ensimmäiset tuomiot on jo jaettu ja viimeisemmästä ampumistapauksesta ei ketään saatu tuomituksi, kun ei ollut oikeuden mukaan näyttöä, että kuka oli missäkin tilanteessa liipasinta painanut. Mielestäni kaikki osalliset olisi saanut tuomita.

Poliisin mukaan ja lainaan nyt aviisia suoraan: "Meillä on tietty kehityskulku päässyt jo tapahtumaan ja pohja on muodostunut. Tätä ei pidä liioitella, mutta ei vähätelläkään.". Ainakin Maria Ohisalo ja Li Andersson ovat vähätelleet ilmiötä. Heidän mukaan integraatio ei ole onnistunut. Aihe josta on puhuttu jo kolme vuosikymmentä ja rahaa siihen lykätty ja paljon eikä matuja ole vieläkään saatu yhteiskuntakelpoisiksi.

3 kommenttia:

  1. Ei tuu lasta eikä paskaa tästä kotoutumisesta

    VastaaPoista
  2. Niino, maahanmuuttajat muuttavat maan. Maasta tulee muuttajien näköinen. Äänetys tuloksista ja poliitikasta päätellen jotain somalian tai vastaavan paskastanian kaltaista yhteiskuntaa päättäjämme pitävät hyvinkin tavoiteltavana.

    VastaaPoista
  3. Tuossa viidennessä kappaleessa on tämä kirjoitusvirhe : "ykistoista". Halunnet korjata tuon. Eniwei. ^^.

    VastaaPoista