Aiheittain

lauantai 5. marraskuuta 2022

Taloudellista räpiköintiä.

Nyt on lehdissä erilaiset talouden instituutiot kuin analyytikotkin olleet huolissaan valtion talouden räpiköinnistä. Kuten aikaisemmin kirjoitin budjetista, niin se on kahdeksan miljardia alijäämäinen. Velkaa on otettu surutta ja mikäli oikein olen ymmärtänyt, niin tällä hallituskaudella on otettu enemmän velkka, kuin edellisillä hallituskausilla. Mitään säästökohteita ei ole esitetty vaikka julkista velkaa on pitänyt jo pitkään olla karsimassa.

Velkataakka on maalamme jo suuri ja haukkaa yli puolet bruttokansantuotteesta. Alamme olla jo kriisimaa. Tosin Italialla summahan jo pitkälti yli sadan prosentin. Säästöjä nykyhallitus ei ole saanut aikaan. Jo hallituskauden alussa lisättiin ministerien avustajakaartia. Maria Ohisalo esitti juuri, että korkeakouluihin pitää saada lisää opiskelijoita. Meillä on jo muutenkin liikaa erilaisia kultturisihteereitä ja koordinaattoreita, joista ei ole mitää hyötyä yhteiskunnalle. Tosin Ohisalo esitti koulutuspaikkojen lisäämistä sotealalle, ITC-alalle ja tekniselle alalle, mutta olen varma, että paikkoja lisätään myös humanistitille aloille. Nämä kuluttavat turhaan rahaa. Esimerkiksi aamun aviisissa oli juttua tutkijasta, joka sai kahden miljoonan apurahan ärtymyksen tutkintaa.

Rahaa on levitelty sinne sun tänne. Surullisen suureinen uutinen oli Annika Saarikon esitys joulukuun lapsilisien tuplaamisesta kaikille lapsiperheille. Tämä on turha rahanmeno, sillä suurin osa saajista on hyvätuloisia. Tässä ei myöskään täyty hallituksen ajama tasa-arvo, sillä heikoimmin toimeentulevat ovat yksin asuvat. Sitä myös ihmettelen, että kehitysapuun meillä on varaa pistää velkarahaa yli miljardi euroa. Pauli Vaahtera laski, että matujen elättämiseen menee vuodessa kolme miljardia. Hallitus ei ole lupauksistaa huolimatta saanut laskettua matubisneksen hintaa. Työtätekeviä matuja on vähän ja heille kustannetaan kaikki televisioista, puhelimista huonekaluihin asti. Moniko lomailee sossun rahoija nautiskelle pitkiä aikoja niin vihamielisessä entisessä kotimaassaan.

Seuraavalle hallitukselle jää iso tehtävä säästöjen etsimisessä. Luin juuri, että yksi Pohjanmaan hyvinvointialuista on tehnyt säästöbudjetin, sillä luvatut rahat eivät riitä. Säästökohteena on sairauden hoito vanhusten hoitopaikat. Sotebudjetin vajaukset katettaisiin hyvinkin lopettamlla kehitysapu. Myös turhapäiväisten suojatyövirkojen lopettaminen olisi tarpeen. Matubisnes pitäisi lopettaa ja saada se vastikkeelliseksi. Julkishallinnosta pitäisi poistaa päällikkötasoa, joita on perustettu koko kaksituhattaluku. Senhän näki hyvin tämän päällikköhingun, kun perustettiin hyvinvoitialueet. Kallispalkkaisia johtajan paikkoja perustettiin kymmeniä. Tehostamlla töitä olisi saatu pienemmällä pomomäärällä enemmän aikaiseksi. Säästökohteita pitää keksiä paljon, että tulevat budjetit on tasapainossa, että tulot vastaavat menoja.

2 kommenttia:

  1. Toisen maailmansodan seurauksena Suomelle langetetut sotakorvaukset vastasivat nykyrahassa noin viittä miljardia euroa.
    Niiden maksamiseen meni aikoinaan kahdeksan vuotta.
    Nykyinen valtionvelka on monikymmenkertainen.

    Meille on uskoteltu, ettei valtionvelkaa tarvitsekaan maksaa.
    Pelkäänpä pahoin, että kyllä tarvitsee.

    VastaaPoista
  2. Kommentti edelliseen: Ajatelkaapa vielä 1950-luvun Suomea, joka oli köyhä ja juuri toipumassa sodista. Siitä huolimatta sotakorvaukset maksettiin viimeistä penniä myöten. Mihin katoavat tänä päivänä kaikki verorahat, kun edes yhteiskunnan ydintoimintoihin ei riitä rahaa; koulut homehtuvat, tieverkko rapistuu, vanhukset jäävät vaille hoitoa, poliiseja ei ole tarpeeksi, ei ole tarpeeksi hoitajia eikä opettajia jne? Talouden hoito on täysin retuperällä, eikä se vihervasemmistolaisilla opeilla paremmaksi muutu!

    VastaaPoista