Aiheittain

keskiviikko 24. tammikuuta 2024

Poliittista lakkoilua

Nyt on SAK, Akava, Pam ja kumppanit ryhtyneet järjestämään kuun alkuun poliittisia lakkoja. He vastustavat hallituksen toimia työelämän muutoksia ja sosiaaliturvan leikkauksia. Nyt poliittisiin lakkoihin on osallistumassa kymmeniä tuhansia työntekijöitä. He siis vastustavat demokraattisesti valittua hallitusta vastaan.

Hallituksen suunnittelemat työelämän muutokset koskevat poliittisia lakkoja, jotka rajataan yhdeksi päiväksi. Laittomiksi todettujen lakkojen sakkomaksua korotetaan ja ulotetaan myöhemmin myös koskemaan lakkoilijaa itseään. Palkkasopimista uudistetaan teollisuusvetoiseksi. Ensimmäinen sairauspäivä muutetaan palkattomaksi. Ne jotka ovat kelan sairaspäivärahan piirissä on rahattomia päiviä muistaakseni viisi, joten miten yksi päivä vaikuttaa.

Sosiaaliturvamenot ovat maassamme suuret, joten niistä sietääkin leikata. Kunpa vielä ajettaisiin maahanmuuttoteollisuus alas, niin saataisiin miljardisäästöt. Mamut lomailee kotimaissaan, passin saatuaan, ja samanaikaisesti nostavat tukia. He lomailevat maissa, joista ovat lähteneet pakoon sotaa, vainoa ja kidutusta. Elintapatyöttömät ovat yhteiskunnalle hyödyttömiä elättejä. Tätä elämäntapaa on mainostettu erilaisissa medioissa.

Työttömyysturvaa myös leikataan. Siihen en vielä olisi valmis, sillä työttömissä on liikaa vajaakuntoisia ja työkyvyttömiä, jotka ovat saaneet hylsyn työkyvyttömyyseläkkeestä. Nämä pitäisi ensiksi siivota pois työttömien tilastoista.

Lakko osuu pahaan päivään eli 1.2., jolloin maksetaan eläkkeet ja osa palkoista. Monen eläke ja palkka on niin pieni, että loppukuu on yhtä pihtailua. Nyt kun rahaa tilillä olisi hakea lääkkeitä ja ruokaa, niin paikat on kiinni. Seuraavana päivänä ei kulje bussit ja junat eli kansalaiset eivät pääse töihin tai asioimaan. Helsingin seudulla pistetään päiväkoditkin kiinni, joten vanhemmat on poissa töistä. Tällä lakolla vaan kiusataan tavallisia kansalaisia.

Työntekijäliitot eivät halunneet jatkaa kolmikantaneuvotteluja. Ne on olleet pysähdyksissä joulukuun puolesta välistä alkaen. Työntekijäliitot vastustaa kaikkia hallituksen esityksiä eikä pyri minkäänlaiseen kompromissiin. Ei turhaan niitä ole sanottu AY-mafiaksi. Kyllä työntekijäliittojen on luovuttava vaateistaan muutosten poistamiseksi. Työntekijäliitot ovat jo vuosia olleet päällepäsmäreitä neuvotteluissa.

Tällaiset erilaiset lakot saavat työnantajat miettimään töiden pysymistä Suomessa. Paperimöllit aiheutti jatkuvilla lakoillaan sen, että useampi paperitehdas sulki ovensa ja pystytti tehtaat ulkomaille. Tänäkin vuonna on suljettu tehtaita. Jatkuvalla lakkoilulla saattaa menettää seuraavissa YT-neuvotteluissa työpaikkansa.

Paikallista sopimista myös vastustetaan, sillä siinä AY-liikkeen rooli on pieni. He vaativat, että neuvotteluissa pitää olla pääluottamusmies paikalla. Ei monissa pienissä yrityksissä sellaisia ole ja Suomen yrityksista suurin osa on itsensä työllistäviä tai työllistävät enintään kymmenen henkeä. Työntekijäliitot haluavat yhä keskitettyä tupoa. Sanovat, että pitää olla perälauta, jonka alle ei palkkoja pystytä sopimaan. Työnantaja maksaa sen verran, kun tulosta syntyy. Kyllä mielestäni palkkoja pitäisi voida alentaa, jos firmalla menee heikosti. Suuryritykset on luku sinänsä, mutta niitä ei ole kuin muutama.

Tällainen lakkoilu on suoraan kansalaisten kiusaamista.

P.s. en pysty vieläkään kommentoimaan, sillä blogger ei vieläkään toimi oikein.

3 kommenttia:

  1. Ehkäpä aayy-väelle pitäisi antaa vaaleihin paljon useampia kuin yksi ääni, ettei tarvitsisi alkaa muuttaa vaalitulosta mieleisekseen yleislakkoilemalla, kun aina olisi vain niiden valitsemia poliitikkoja tekemässä niiden mielen mukaan.

    VastaaPoista
  2. Asiaa! Ansiosidonnainen 5:n %:n omavastuulla on kyllä lopetettava, eihän tuossa ole mitään järkeä eikä oikeudenmukaisuutta. Maksakaa vakuutus, niin saatte sanotaan. Mutta kyllä vakuutusmaksun pitää kattaa kulut, eikä vaatia valtiota/ muita maksamaan erotus. "Mutta tämä on saavutettu etuus"!

    VastaaPoista
  3. Kiintiöpakolaisuus on toistaiseksi lakkautettava varojen puutteen vuoksi.

    VastaaPoista