Aiheittain

perjantai 19. huhtikuuta 2024

Kehysriihen päätöksistä

Tiistaina päättyi hallituksen kehysriihi ja sen tarkoituksena oli valtion talouden tervehdyttäminen ja lisäsäästöjen etsiminen, hallitusohjelmassa päätettyjen säästöjen lisäksi. Nyt tuli verokorotuksia aika huimalla summalla, mutta mielestäni enemmän tuloja olisi pitänyt saada aikaan. Pelkkä arvonlisäveron korotus ei riitä, vaikka sitä korotettiin puolellatoista prosentilla.

Veronkorotukset koskevat myös nautintoja eli makeisten, keksien, alkoholin, tupakan ja sokerillisten limonaadien veroa korotetaan. Olen huomannut verojen korotukset vuoden sisään yhden käyttämäni ginin hinnassa, joka on vuodessa noussut liki neljä euroa. Makeisia en juuri syö vaan olen enemmän sillivoileipä ihmisiä, joten on hyvä, että ruuan arvonlisäveroon ei tullut korotuksia. Sairaana olevana oli myös hyvä, ettei lääkkeiden arvonlisävero noussut. Se mikä lääkkeissä harmittaa, on alkuomavastuun korotus ja vuosikaton korotus. Näillä on merkitystä pienituloisille, sillä kaksi kymppiä alkuvuoden lääkkeistä voi olla osalle liikaa ja lääkkeet jää hakematta.

Yleisen arvonlisäveroprosentin nosto 1,5 % ei tuo moneenkaa talouteen suuria muutoksia. Lähinnä se näkyy negatiivisesti pienillä palvelualan yrityksillä, sillä mm. parturissa käyntiä voi vähentää, jos rahat tuntuvat olevan vähissä. Bensan hinta nouseen pari kolme senttiä litralta, mutta se ei maata kaada, sillä polttoaine on muutoinkin kallista. Onneksi tulee ammattidiesel, joka helpottaa kuljetusyritysten elämää.

Se mikä veronkannossa jäi eniten harmittamaan, ettei säätiöiden ja AY-liikkeen suuriin tuloihin kajottu vieläkään. Niillä on valtavat omaisuudet, jotka on verovapaita ja se on mielestäni totaalisen väärin. Lisäksi kansaedustajien palkkioita ei ole listassa mukana ollenkaan vaikka eläkkeitä verotetaan enemmän. Mielestäni myös eduskunnasta poisjääneiden sopeutusraha pitäisi poistaa. Tämä olisi tasa-arvoista, että he olisivat samalla viivalla, kuin muutkin työttömät.

Sote-alueiden rahoitusta rajataan velvoitteita vähentämällä ja yöpäivystyksiä karsimalla. Koko sotehimmeli pitäisi purkaa. Siellä on liikaa kallispalkkaisia johtajia, joiden yhteenlaskettu palkkasumma on omalla alueellani useita miljoonia vuodessa. Kuntataloutta ja hyvinvointialueta ei ikinä saada kuntoon, jos kaikenmaailman johtajia on enemmän kuin työntekijoitä ja kaikenlaiset maahanmuuttoon liittyvät toiminnot pitäisi pistää kiinni, niin saataisiin huimat säästöt. Perusterveydenhuolto on muutenkin kriisissä. Vastaanotolle pääsee pitkän odotusjakson jälkeen, jos perusterveydenhuoltoon saa edes yhteyttä. Monissa paikoissa on takaisinsoittopalvelu, jossa on useiden päivien viive. Tällöin asiakas joutuu mahdollisesti vastaamaan puheluun esimerkiksi kaupassa ja kertomaan kaikkien kuulten terveystietonsa.

Vanhuspalvelu ei myöskään toimi. Laitospaikat on eduskunnan päätöksellä päätetty ajaa alas. Hyvinvointialueet supistavat ympärivuorokautista vanhustenhoitoa. Kotihoitoa ei ole kehitetty palvelutarvetta vastaavalle tasolle. Tämä puute juontaa juurensa jo yhdeksänkymmentä luvun lamaan, jolloin hoitopaikkojen alasajo alkoi. Tämä näkyy varsinkin mielenterveyspotilaiden tilanteessa. Nyt riihessä päätettiin hoitajamitoituksen alentamisesta. Tämä voi toisaalta olla hyvä, sillä nytkin on paikkoja pois käytöstä, liian vähäisen henkilökuntamäärän vuoksi. Huono puoli on se, että se käy hoitajien työnkuvaan raskauttavasti, sillä vanhukset ovat yhä huonokuntoisempia tullessaan ympärivuorokautiseen hoitopaikaan. Myös kriteereitä hoitopaikan saamiseen kiristetään, joten tämä tulee näkymään päivystyksissä ja sairaaloiden vuodeosastoilla. Myös ambulanssit ovat pois pelistä pitkään, kun kiikuttavat vanhuksia päivystykseen.

Vasemmisto ja opiskelijat ovat kritisoineet hallituksen esityksiä ja aivan aiheetta mielestäni. Valtion velka lähenee jo 80 % bruttokansantuotteesta. Olemme kohta EU:n tarkkailuokalla ja ne tekevät vielä kovempia päätöksiä, mitä nyt on tehty. Edellinen hallitus otti rajusti velkaa ja niin on kyllä aikaisemmatin hallitukset sitä ottaneet. Olemme vuosia eläneet velkarahalla. Nyt kun korkotaso on korkealla, myös valtionvelan korot ovat nousseet. Siksi tuntuu irvokkaalta vasemmistopoliitikon sanat, että velkaa ei tarvitse maksaa takaisin.

3 kommenttia:

 1. Täällä Kanta-Hämeen sotessa on kuulemma organisaatiossa kahdeksan hierarkiaporrasta, vaikka neljälläkin selvittäisiin.

  Kanadassa on samankokoinen julkinen sektori kuin Suomessa, vaikka väkiluku on seitsenkertainen.
  Sieltä voisi ottaa oppia, joskin sen opin tänne saattamiseksi pitäisi tuoda tänne myös kanadalaisia tekemään se ja pyörittämään sitä.
  Valitettavasti, sanoi Sahtivaari.

  Eikä maahanmuuton kuluttamiin reilusti yli kolmeen vuotuiseen miljardiin euroon olla kajottu käytännössä lainkaan.

  VastaaPoista
 2. Tuosta hoitajamitoituksesta: Ei se ollutkaan niin helppo homma kuin kiuru liversi sen olevan ja yksi oleellinen seikka unohtui siinä selittelyssä. Eli se, että mistä rahat ja henkilöt. Helpompi homma olisi ollut ja olisi tarkastella niitä työnkuvia, että millaista pätevyyttä mikäkin työ oikesti tarvitsee. Ei kai siihen soppalautasen viemiseen ja sen vanhuksen syöttämiseen mitään korkeakolututkintoa tarvita, luulisin. Kun niitä samoja hommia tekevät monet ja monet omaishoitajat ilman sen kummempaa koulutusta kuin elämänkokemus ja usein elinikäinen kumppanuus sen "hoidokin" kanssa.
  Itselläni on sikäli onnellinen tilanne, että "perikunta" on luvannut ettei minua laiteta letkuruokintaan ja vieraiden käänneltäväksi. Saa nähdä sitten joskus tulevaisuudessa kuinka äijän käy. Jos ja kun huonosti käy ja vielä jotenkin pää toimii löytyy kyllä tuolta kaapista lopullinen ratkaisu asiaan. Toivottavasti sihen ei tarvitse turvautua.
  Eli mites sitä sanotaan: toivotaan parasta, pelätään pahinta.
  Oikein hyvää kesäistä talvi-iltaa:))
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 3. Ei vihervasemmistoa ole koskaan kiinnostanut, mistä rahat siihen, tähän ja tuohon otetaan. Kysymyksiin he vaihtoehtoisesti antavat vastauksena velanoton lisäämisen tai rikkaiden verottamisen; eivät edes ymmärrä ketkä heidän tukensa maksavat. Tälläisella politiikalla vasemmisto on pystynyt uunottamaan edelleen sitä osaa kansasta, joka on vielä huonommin perillä talouden lainalaisuuksista kuin se itse. Lukekaapa vaikka vihreiden eurovaaliohjelma; pelkkää unelmahöttöä, maailmanhalausta ja rahan kaatoa suomalaisilta veronmaksajilta muualle.

  VastaaPoista