Aiheittain

torstai 19. syyskuuta 2024

Liikaa väkivaltaa

Nyt on viime aikoina ollut mediassa runsaasti uutisia murhista, tapoista, em. yrityksistä ja väkivaltaista ryöstöistä. Rikoksia on tehty niin ampuma-asein kuin teräasein. Luvattoman usein kyse on myös lähisuhdeväkivallasta, jossa nykyinen tai yhä useammin ex-puoliso aloittaa väkivallan ja nytkin se on esiintynyt tapauksissa luvattoman monta kertaa.

Tapauksissa korostuu Uusimaa ja Tampere. Myös Oulussa tapahtuu. Tekijöinä on kantasuomalaisia, romaaneja ja matuja. Matujen kohdalla on usein kyse väkivaltisesta ryöstöstä. Mutta ampuakin osaavat, esimerkiksi Vantaan turkkilaisten välien selvittely ampuma-asein.

Ampuma-aseet ovat olleet pääsääntöisesti laittomia. Puukkoja on taskuissa ja laukuissa, jopa alakoululaisten repussa. En tiedä, mistä tämä väkivaltaan soveltuvien esineiden kantaminen johtuu. Tunnetaanko pelkoa ympäristöstä vai haetaanko jotain statusta.

Itse olen huolissani oikeuslaitoksen tilasta. Itseäni järkytti korkeimman oikeuden päätös, ettei raskaasta rikoksesta tuomittua saa pitää vangittuna ilman pätevää syytä. Syyt ovat rikoksen jatkaminen, pakeneminen ja tutkinnan vaarantaminen. Päätöksen jälkeen yli kahdeksi vuodeksi vankilaan määrätty sai vapaalla odottaa hovin käsittelyä lähisuhdeväkivallasta. Tämä kostautui siten, että mies tappoi naisensa. Samoin matuäiti, joka murhasi vauvansa oli livistämässä. Tämä onneksi hovin päätöksellä estettiin ja matu vangittiin uudelleen.

Monissa rikosuutisissa on maininta, että tekijällä on entuudestaan rikoshistoria. Näin oli Tampereellakin romanimiehen ampuessa kumppaninsa, joka kerrottiin olleen ensi- ja turvakodissa, joka sijaitsi tapahtumapaikan vieressä. Tekijä oli vapautunut ehdonalaiseen keväällä. Miten nämä multirikolliset saavat kulkea vapaudessa, kun ne syyllistyy uusiin vakaviin rikoksiin.

Nuorten väkivalta on lisääntynyt huomattavasti. Niihin kuuluvat ryöstöt pahointelyllä tai teräaseella. Tämän ilmiön takanan on pääsääntöisesti matut. Lisäksi ryöstöihin kuuluu nöyrytys ja tapahtuman videointi ja videon levitys. Tämä on tyypillistä toimintaa Uusimaalla. Poliisin kertoman mukaan alle 15-vuotiaiden tekemät rikokset ovat nousseet yli kolmesataa prosenttia. Poliisi myös kertoo, että nuoret sanovat suoraan, ettet voi tehdä mulle mitään, kun olen alaikäinen. Itse olen sitä mieltä, että rangaistavuuden raja tulisi laskea kymmenneen ikävuoteen.

Myös lähisuhdeväkivalta on raaistunut. Yhä useammin saa lukea käsin tai välineellisesti kuristamisesta. Jos lähisuhdenväkivallan takia määrätään lähestymiskielto, niin sitä rikotaan toistuvasti eikä sanktioita juuri tule. Ei ainakaan ennen kuin uhri on jo kuollut. Se saattaa olla uutisen sivulauseena.

Huumausaine kauppa on pääsääntöisesti matujen käsissä ja sitä myöten kaupoissa tapahtuvat ryöstöt. Näissäkin tavallisesti on käytetty puukkoa.

En keksi keinoa, jolla kehitys saadaan pysäytettyä. Alaikäisten lasten kohdalla tulisi rangaistuskynnystä alentaa. Moninkertaisille rikollisille pitäisi olla joku säilytyspaikka, etteivät taas syyllistyisi uuteen rikokseen. Lähisuhdeväkivaltaan keinot puuttua on vähäisiä. Sitä salaillaan liian pitkään ja kun eropäätös kypsyy, niin alkaa tapahtua. Tällöin on jo liian myöhäistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti