Aiheittain

torstai 11. elokuuta 2011

Afrikan nälänhätä

Lehtien palstoilla on taas ollut kuvia nälkiintyneistä lapsista Afrikassa. Kuvissa lapsien luut paistavat nahkan alta. Heitä yritetään pelastaa erinäisin keinoin. Nämä ovat sääliä herättäviä kuvia jälleen ja kansa aukaisee kukkaron nyörit auttaakseen. Miksi kyyninen asenteeni?

En ole enää 15-kesäinen ja samat kuvat näin jo 70-luvun alussa ja siitä eteenpäin säännöllisin väliajoin. Lehtien tekniikka on kehittynyt kolmessakymmenessä vuodessa (kuvat nyt värillisiä), mutta Afrikan maat eivät. Samat ongelmat ovat edelleen, joille kukaan ei halua tehdä mitään, pääasia on, että kehitysapurahat juoksee.

Kuivuuden iskiessä tulee nälänhätä. Ruokaa ei kansalle saada aikaiseksi, mutta aseita senkin edestä. Viljelystä ei edistetä, kaivot on rakennettu kehitysapurahoilla, jollei ne ole menneet aseisiin. Perusopetus on retuperällä ja kuivuuden iskiessä tyttäret otetaan pois vähäisestäkin opetuksesta ja myydään vaimoiksi, jotta majan pojille voidaan ostaa ruokaa. Valtaeliitti ja armeija voi hyvin, mutta kansa heikosti. Ynnä korruptio rehottaa.

Mitenkäs meni tämä mainos, "Osta kuttu Afrikkaan ......."

Sehän meni jotenkin niin, että kun majan rouvalle ostaa kutun, niin perheen hyvinvointi lisääntyy ja nälänhätä torjutaan. Mitä Afrikassa miehet tekevät? Sotivat ja siittävät uutta jälkikasvua, joita heillä ei ole varaa elättää.

Juu, juu, tiedän, että heidän kulttuurissaan lapset hoitavat vanhempansa, jos joku niistä jää eloon ja mitä enemmän siittävät ja mitä enemmän jää eloon, niin vanhemmilla on turvatummat olot.

En todellakaan tiedä kuinka paljon kehitysapua on Afrikan maihin syydetty, mutta kuten kuuluisan sambialaisen ekonomistin Dambisa Moyon bestsellerin "Dead Aid" mukaan loputon kehitysapu on Afrikan hallituksille tuottanut riippuvuutta, rohkaissut korruptioon ja lopulta tehnyt pysyväksi huonon hallinnon ja köyhyyden. Moyon mukaan kehitysapu takaa köyhyyden kierteen ja estää talouskasvun Afrikassa.

Olisi korkea aika lopettaa tuo loputon kehitysapu, joka ei todellakaan kohdennu sinne, missä apua tarvitaan. YK:n mukaan nyt kohdannut kriisi on erilainen kuin aikaisemmat. Totta, sillä aseellisia konflikteja on Afrikan alueella ollut paljon enemmän. No toki vanhat diktaattorit piti samaa kauhun tasapainoa kuin nykyiset konfliktit.

Voisiko joku lehtimies kaivaa kuvia arkistosta ja vertailla paljonko ne poikkeavat vuosikymmenten aikana? Itse olen havainnut, että sen paremmin nälänhädästä kärsivillä lapsilla kuin heidän äideillään ei ollut 30 vuotta sitten vaatteita, nyt äideillä on, mutta lapsilla ei. Kuvienko takia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti