Aiheittain

maanantai 29. elokuuta 2011

Nykyajan outoja ilmiöitä

Olen kaiketi tulossa vanhaksi, irtosihan tuo viimeinen maitohammas tuossa reilu viisi kuukautta sitten, sillä olen alkanut kummastella erilaisia ilmiöitä nykyisin. Kaikkitietävä googlekaan ei niihin vastausta osaa antaa. Osaatko sinä? Tässä muutama esimerkki.

Aloitetaan mainoksista, sillä pari niistä on saanut minut ihmettelemään niiden tekijän aivoituksia. Ensimmäinen oli pankin mainos, joka mainosti "Herättävä asuntolaina" ja mainoksessa oli musta kukko. Musta kukkohan on ollut tarpeellinen riittien suorittamiseen erilaisissa menoissa pahan torjujaksi, lepyttäjäksi, nostattajaksi, jne. Mitähän tuon pankin lainasopimuksessa lukee sillä pienellä tekstillä. Toinen mainos koski vaihto-oppiluutta. Siinä nuori poika oli pullossa ja vanhemmat katselivat tv:tä napostellen popcornia. Tekstinä oli: "Vaihto-oppilasvuosi vapauttaa". Vapauttaa mistä? Vanhemmista, kotimaan laeista, kodin säännöistä vain vanhemmat kasvatusvelvollisuudesta?

Muoti ja muotoilu ihmetyttää myös kovin. Muistattehan tuon animaatioelokuvan Kanan lento. Kanoilla oli paksu pyrstöosa ja hyvin kapea kaula sekä pieni pää. Autosuunnittelijat ovat tämän elokuvan katselleet, sillä moni automalli muistuttaa näitä teuraskanoja. Vaatemuodissa järkyttää, että nykyisin tytöt ja nuoret naiset (myös vanhemmat) pukeutuvat alusvaatteisiin, juhliin lähtiessään. Tytöillä/naisilla on päällään puserot, jotka muistuttavat muinaista laamapaitaa. No, tosin niissä on huppu nykyisin. Lantiolla kangaskaistale, joka toimittaa minihameen virkaa, normaalisti jotain joustavaa materiaalia (ohut resorikangas tuli ensimmäisenä mieleen). Muutoin jalat peittää nirkottomat sukkahousut, jotka eivät poikkea kasarin hiihtareista lainkaan ja jos niissä vanhoissa hiihtelin, niin katseet ovat sen mukaiset. Miksi järkytyn? Siksi, että väri on sama kuin mummon alushousuissa ja kureliivissä eli vaalea beige. Yhdenkin kohdalla hieraisin hieman silmiä, että kulkeeko tuo tyttö alasti. Voitte arvata, millainen näky on edellä kuvatun kaltaiseen asuun pukeutunut nainen, jonka vyötärönympärys oli vähintään 150 cm.

Rotvallin reunalla istuminen näyttää kamalalta, sillä nykyisin nuoret istuvat rotvallikivellä ja jalat ajotiellä. Auton edellytetään väistävän ja jos et heti mustasta asfaltista, mustissa vaatteissa olevaa havaitse ajoissa ja väistät viimehetkessä, on seurauksena käsimerkkien arsenaali. Tarvitaanko uhri, ennekuin nuoret tajuavat, että se on vaarallinen istuin.

Nuori katoaa ja ensin niin tunnollisesta, jne. lapsesta paljastuu muutos. Entinen kaveripiiri on vaihtunut eikä kukaan tiedä tapahtuneesta ennekuin on tapahtunut ikävää. Kouluissa kiusaaminen on saavuttanut jo pahoinpitelyn tason ja opettajat, rehtorit eivät voi tehdä mitään. Mihin ovat säännöt kadonneet? Pitäisikö mennä siihen, että alle 18-vuotiaille on ulkonaliikkumiskielto klo 21 jälkeen, vai täysi-ikäisyyden raja nostaa takaisin 21-vuoteen?

Avohoito on muotia. Nyt vanhukset jäävät vaille hoitopaikkaa ja psykiatrista hoitoa vaativat ilman hoitopaikkoja. Vankilaa ei ole enää, vaan se on lepokoti ja opetuspaikka uusille rikoksille. Vankilasta pääsee lipettiin helposti ja kukaan ei huomaa mitään.

Tarvitsen varmaan riisiapua sopeutumattomuuteen, nykyään tuntuu sitä, että riisiapua tarvitaan jo renkaan puhkeamisen vuoksi. Miksi riisiapua ei ollut tarjolla neljäkymmentä vuotta sitten, kun jouduin koulukiusatuksi? No se ratkaistiin vanhempain kokouksessa 33 vuotta sitten. Pitäisikö nykyään sallita vanha julkinen ilmoitus lehdessä: " Me MM ja NM emme vastaa lapsemme EM teoista enää, hänen holtittoman käyttäytymisensä vuoksi ja koska hän ei noudata Suomen lakia ja järjestystä eikä kodissa annettuja ohjeita ja neuvoja. Se mitä hänen tekojensa seurauksena on korvattavaa, se perittäköön häneltä itseltään. "


Kuittailukonttorin inssi käy päälle kuin yleinen syyttäjä, jos pakoputkessa on pieni reikä. Kuitenkin he sallivat nuorten poikain ajoneuvoissa pakoputken, jonka sisään voi heittää 4"x4" parrun eikä tarvitse olla edes kovin osumatarkka sisään heitossa. Meteli jälkimmäisessä on kuitenkin suurempi kuin edellisessä.

Tätä voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään, mutta päätän nyt tämän tähän ja jätän nämä ilmiöt mietintään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti