Aiheittain

torstai 11. elokuuta 2011

Mellakointia

Historialla, vaikka lyhyemmällä ajalla, on tapana toistaa itseään. Nyt olemme lehtien palstoilta saaneet lukea Etelä-Britannian mellakoista, joissa polttopullot lentelevät, liikkeitä turmellaan ja ryöstetään. Rauhassa eivät ole saaneet olla myöskään asuinrakennukset. Mellakoitsijoina ovat nuoret ja pääosin siirtolaiset. Miten historia toistaa itseään?

Ranskassa, vuonna 2005, mellakoitiin aivan samalla kaavalla, kuin nyt Britanniassa. Mellakoitsijat olivat pääsääntöisesti nuoria siirtolaisia ( 1. ja 2. polvi), joiden keskuudessa oli pitkään ollut syrjäytymistä ja turhautumista, työttömyysaste oli hyvin korkea. Useat alaikäiset olivat laiminlyöneet koulunkäynnin kokonaan, johon arvellaan syynä olevan gettoutumisen ja uuden maan kielen heikko hallinta. Gettoutuminen johtaa myös jengiytymiseen, jolloin näyttämisen halu ja kilpailu rohkaisee jatkamaan. Kummassakin maassa ovat nuorimmat pidätetyt mellakoitsijat olleet kymmenvuotiaita.

Kummassakin mellakassa myös syytetään poliisia, joka on surmannut ihon väriltään erilaista etnistä alkuperää olevan nuoren. Ranskassa nuoret pakenivat poliisia, joka jahtasi heitä,  korkeajännitekaappiin (muistaakseni 110 KW), no siitä tällistä ei hengissä selviä. Nyt poliisin sanotaan ampuneen, em. kuvatun miehen ammuskelun vuoksi.

Molemmissa maissa mellakoihin liittyi myös maan omia nuoria, joilla koulusivistys on jäänyt vähäiseksi, ei ammattikoulutusta, joten ei työtäkään. Toki Britanniassa ei valtion ylläpitämä koulu ole kovin korkeassa kurssissa ja parhaassa asemassa ovat lapset, joiden vanhemmilla on varakkuutta kouluttaa lapsensa yksityisissä oppilaitoksissa ja myös taustaa, jotta suosittelija(t) löytyy. Yhteiskuntaluokat ovat aina olleet ja tulee olemaan, samoin kuin tie ryysyistä rikkauksiin, jos on halua.

Tämä on myös edessä meillä, sillä mitä Ruotsi edellä, sitä Suomi perässä. Meillä on paljon siirtolaisia, joiden kielitaito on jäänyt lievästi sanottuna olemattomaksi ja sen seurauksena opiskelu, jopa perusopetus, on jäänyt vaiheeseen. Ilman kielitaitoa ja ammatillista koulutusta on mahdotonta saada työtä, edes suomalaisen. Suomessa ovat myös nämä etniset vähemmistöt gettoutuneet tietyille asuma-alueille ja niiden työttömyysaste on myös meillä korkea. Miljoonikkoja tuskin niillä alueilla asuu. Milloin tällainen tapahtuu myös meillä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti