Aiheittain

keskiviikko 3. elokuuta 2011

Ei nimimerkillä


Olen jo hetken hämmästellyt sitä, että lehtien yleisönosastolle ei voi enää kirjoittaa nimimerkillä. Julkaisussa pitää olla oikea nimesi ja yhteystiedot lehden edustajilla, toki ne ovat olleet jo nimimerkillä kirjoittamisen aikaan. On myös kritisoitu paljon, että netissä voi esiintyä nimimerkin turvin ja oikeat tiedot pitäisi saada julki, kun paljon pahaa ovat aikaiseksi saaneet. Toki IP-osoitteen avulla on saatu monta tekijää kiinni, sillä sehän on henkkarit, postiosoite, jne. Haluaisin kysyä miksi ei saa esiintyä nikillä?

Miksi ihminen ei voi olla nimimerkin suojissa, kun haluaa herättää keskustelun itseään vaivaavassa aiheessa, esittää mielipiteensä tai kritisoida jotain?

Jos Maija Meikäläinen on huolestunut päiväkodin pihamaalla tapahtuvasta nuorten ja vähän varttuneempienkin juhlinnasta ja paikalla on varsinkin viikonlopun jälkeen jätettä joka lähtöön ja iso osa sellaisia, jotka voivat pieniä taaperoita vahingoittaa. Maijan lapsen lapset ovat tuossa tarhassa ja haluaa herättää keskustelua, jotta alueelle saataisiin valvontaa. Jos hän kirjoittaa omalla nimellään, niin mahdollisesti joku, jonka lapsukainen käyttää juhlimiseen aluetta tahi lapsukainen itse saattaapi närkästyä ja kun Maija on omalla nimellään kirjoittanut, niin mahdollinen hyökkäys tapahtuu häntä kohtaan tavalla tai toisella.

Nyt Norjan tapahtuman jälkeen on tiukasti vaadittu, että kaikissa julkaisuissa on oltava oikea nimi. Kuitenkin on media kertonut, kuinka raskaasti kokevat nuo norjalaiset, jolla on sama nimi kuin tuolla tekijällä, jota en voi ihmiseksi lukea edes yrittämällä. Suruni on suuri heidän vuoksi.

Miettikää, jos tätäkin kirjoittaisin oikealla nimelläni, mitä tapahtuisi? Minulla on arviolta toista sataa kaimaa eli etunimi ja sukunimi sama (yhdellä on syntymäpäivä vielä sama, tämän tiedän). Heistä neljä asuu kotiseutuni lähellä. Minun entinen työ ja kahden kaimani työ on sama. Olen joutunut vastaamaan heitä koskeviin puheluihin (totesin kylläkin yhdelle soittajalle, että minulla on eläkkeeseen yli kaksikymmentä vuotta, joten en taida olla henkilö, jota tavoittelette) ja todennäköisesti he myös minua koskeviin puheluihin. Jos kirjoittaisin omalla nimelläni, niin nämä kaikki kaimani saisivat palautteen sanoistani, joihin he ovat syyttömiä.

Puolisollani on myös täysi nimikaima kotiseudullamme, kuinka paljon puolisoni on joutunut kohtaamaan puheluita, joissa varataan aikaa psykologille tai tarvittu neuvoja, kuinka hallita
kohdannut kriisi. Puolisoni kertoman mukaan useita.

Nyt kysyn vakavasti, pitääkö jokaisessa julkaistussa kirjoituksessa olla nyt Etunimi, Toinen nimi, Mahdollisesti kolmas nimi, Sukunimi, Omaa sukua, Muutettu tai yhdistetty etunimi tai sukunimi ja mikä se oli ennen muutosta, Henkilötunnus kokonaisuudessaan, Katu tai tie tai kuja tai jotain, Talon numero, Rappu, Asunnon numero, Postinumero ja Kaupunki, Valtio, Puhelinnumero (lanka, känny, faksi), Sähköpostiosoite, Työpaikka, Pankkiyhteys, Tilinumero, jne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti