Aiheittain

torstai 6. syyskuuta 2012

Illat pimenevätNyt on taas se aika vuodesta, jolloin olemme jättäneet hyvästit yöttömälle yölle lopullisesti tältä vuodelta. Nyt olisi kansalaisten taasen herättävä moiseen tosiasiaan ja ryhtyä etsimään säihkettä pimeään.
En mussuta tästä asiasta turhaan, sillä monen onnettomuuden syynä on näkymättömyys.

Katuvaloalueellakin on jalankulkija melko huomaamaton ilman heijastinta. Nyt ovat puut vielä lehdessä ja monin paikoin katuvalot jäävät lehdistön taakse. Heijastimen käyttöä pimeällä vaatii jo tieliikennelaki. Moni käyttää tummaa vaatetusta ja märästä asvaltista on häntä vaikea erottaa ilman heijastinta.

Usein on myös polkupyöräilijä heijastimeton ja valoton. Kulkunopeus on huomattavasti suurempi kuin jalankulkijan, joten tällainen musta nuoli on mahdotonta havaita, kunnes on jo liian myöhäistä. Olisikohan nyt korkea aika katsoa, että pyörässäsi ovat heijastimet ehjät ja ylipäätään olemassa sekä se valo.

Taas on menossa tehoratsia renkaista. Kuten jo viimevuonna kirjoitin, niin herrat hyvät poliisit, tehkää valoratsia. Ottakaa vaikka tiepalvelumiehet ja -naiset avuksenne, jotta ajoneuvojen valojen polttimot saadaan vaihdettua. Pari yötä sitten tuli taas vastaan henkilöauto, joka häikäisi pahemman kerran. Kun vilautin pitkillä, niin sammutti tuon pitkän valon ja se olikin sitten ainoa, joka nokalla enää paloi. Sumuvalot ovat tarkoitetut käytettäväksi vain huonoissa ajo-olosuhteissa, joten sammuttakaa ne, kun niitä ei tarvita. Tosin olen huomannut, että ne sumuvalot ovat ajoneuvon ainoat vielä toimivat valot.

Vielä kerran eli muistakaa se, että vaikka olisitkin oikeassa, niin Daavid ei ikinä voita Goljattia tieliikenteessä. Ruumishuoneella ei voi enää todeta: "ähäkutti olin oikeassa". No eipä siellä tarvitse myöskään hävetä omaa ajattelemattomuuttaan. Pahimmassa tapauksessa olet halvaantunut ja ainoa liikkuva osa on silmät, jotka tuijottavat kattoa tai seinää, riippuen siitä, mihin asentoon ruumiisi on käännetty. Tätäkö toivot näkymättömyydelläsi?

Hei kansalaiset! Pistetään kisa pystyyn. Kirjoita kommentti tästä kirjoituksesta ja kerro miten itse toteutit, että olet näkyvä. Tässä yksi vinkki eli esimerkkinä kerron yhden, pojan takissa oli suosikkibändin logo tehty heijastinlevyä apuna käyttäen. Mitä sinä keksit valaistaksesi itsesi?

Jään odottelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti