Aiheittain

torstai 30. elokuuta 2012

Iisakin kirkkona tietyömaa


Vanha suomalainen toteamus on, että rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa ja sillä kuvattiin pitkään jatkunutta toimintaa, ikuisuusprojektia. Itse Iisakin kirkkoa rakennettiin neljäkymmentä vuotta. Samanlaisia tuntuvat olevan tietyömaat nykyisin. Siltatyömaat ovat leväällään parikin vuotta ja tieprojektit tuntuvat jatkuvan ikuisuuden. Helsinki-Vantaa lentokenttätiestö on kaiketi jo kolmatta vai neljättä vuotta menossa.

Koska työkseni liikun tienpäällä, niin olen huomannut yhden ilmiön eli työmaakyltit ja nopeutta rajoittavat kyltit pystytetään ja menee usein viikkoja ennen kuin siellä näkyy ensimmäistäkään työmiestä tai -konetta. Sitten yhtenä päivänä käydään vähän kuokkimassa tai rouhimassa asvalttia ja taas menee viikkoja, ettei siellä yhtään ukkoa näy. Tämä tuli todistetuksi maanantaina töihin palattuani loman jälkeen. Eräällä työmaalla oli kuopat ja ohjaavat valot olleet jo pari kuukautta ja lomani jälkeen siellä ei mikään ollut muuttunut. Samat ohjausvalot ovat edelleen samassa paikassa ja kuopat kaiteineen prikulleen samassa kohdassa.

Mikä siinä työnteossa oikein maksaa? Kuukausia jatkuva työmaa, jossa ei ketään näy. Onko tämä tapa kiusata tiellä liikkujia? Sitten lehdissä valittavat nämä työmiehet, ettei nopeusrajoituksia työmaa-alueella noudateta. Jos yksi ukko käy kerran kuukaudessa siellä taivastelemassa, niin onko ne merkit enää katu-uskottavia? Usein tietyömaan alueella tie on paremmassa kunnossa kuin tämä normaaliverkosto kuoppineen ja kupruineen. Sanoipa kerran haastattelussa yksi työntekijä, että liikennemerkkejä ei voi poistaa asvaltoinnin jälkeen, koska ajoratamaalaukset puuttuvat. Herran jestas sentään, nehän on monelta tieosuudelta kuluneet jo vuosia sitten pois eikä se liikennettä haittaa millään muotoa.

Alan uskoa, että nämä ikuisuusprojektit ovat osaltaan syynä, että liikennemerkkien kunnioitus on kadonnut. Mitä merkitystä on liikennemerkillä, joka nököttää tienpielessä kuukausia, varoittaen työmaasta, jota ei edes ole aloitettukaan tai sitten työ on tehty jo aikaa sitten, mutta liikennemerkit ovat sinne unohtuneet.

Nyt olisi parannuksen paikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti