Aiheittain

maanantai 20. elokuuta 2012

Kannabiksen vapautus


Mielenkiintoista oli taas viikonlopun aviisia lueskella. Kannabistuotteiden vapautus tulee aina säännöllisin väliajoin esille. Monissa esityksissä on tuotu esille alkoholin ja tupakan vaarallisuus, joka on joidenkin tutkimusten mukaan haitallisempia kuin kannabistuotteiden käyttö. Itse olen jyrkästi kannabistuotteiden vapauttamista vastaan ja syy on hyvin yksinkertainen.

Kannabistuotteet sisältävät hartseja, jotka sitoutuvat aivojen valkuaisaineisiin vaurioittaen niitä. Ne myös laukaisevat psykoosin (vakavan mielenterveydellisen häiriön, jossa henkilön todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy usein karkealla tavalla siten, että henkilöllä on huomattavia vaikeuksia erottaa tosi epätodesta) ja tämä esiintyy etenkin nuorilla henkilöillä, joilla aivokuoren kehitysaste, etenkin otsalohkon alueella on vielä vajavainen. Skitsofrenian saattaa myös laukaista kannabistuotteet. Muistihäiriöt ja apaattisuus myös kuuluvat käyttöön.

Erilaisten päihteiden käyttöön liittyvät  myös häiriötekijät. Jokainen on varmaan tavannut pultsarin, joka likaisena ja epäsiistinä kinuaa rahaa "bussilippuun" tai "ruokaan", makaa sammuneena puistojen, asemien penkillä luonnollisten eritteiden valuessa alle, huutelee kontrollin puutteessa kulkijoille, jne.

Voi, jospa vielä tapaisi oikean alkoholistin tai narkkarin. Heidät oli helppo tunnistaa ja sovittaa käyttäytymisensä sen mukaan. Puhtaalle alkoholistille (olivat jo tottuneet portsarin ja poliisin komentoon) oli helppo sanoa, että tässä on sääntö ja sitä noudatetaan. Narkkarin kanssa keskustellessa, riippuen käytetystä aineesta, pystyi suvereenisti keskustelemaan ja kun säännön esitti, niin se ymmärrettiin. No, unohdetaan toki nämä matkalaiset ja jälkimatkalaiset, joiden matkan kuvioita ei pysty seuraamaan edes isä jumala.

Tänä päivänä ovat käyttäjät sekakäyttäjiä. Itse kutsun heitä käveleviksi Finnish chemicalsiksi. Heidän käytös on täysin arvaamatonta. Onhan esimerkiksi tunnettu tosi asia, että kannabiksen käytön yhteydessä ei sovi käyttää alkoholia, joka tehostaa alkoholin vaikutusta. Vahvat kipulääkkeet liikkuvat kaduilla ja täten on ollut ja varmaan tulee olemaan, fentanyylikuolemia. Morfiinin sukulainen, laastarina käytetty (laastaroitujen lääkkeiden vaikutus kestää kolme vuorokautta) uutetaan laastarista suonen sisäisesti annosteltavaksi ja patologin pöydälle. Sehän on jo kauan tiedetty, että vahvat keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet yhdistettynä pieneen määrään alkoholiin ovat kuolemaan johtavia. Hyväksytäänkö hiljaisesti tämä, että käyttäjät yliannostuksen vuoksi pikkuhiljaa poistuvat kartalta? Suotavaa?

Minusta aiheen mielenkiintoiseksi tekee vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson, joka toteaa: "Kannabiksen käyttö ja omaan käyttöön tarkoitettu kotikasvatus olisi perusteltua laillistaa, jotta miedot ja kovat huumeet saataisiin eritettyä. Tärkeintä on haittojen ennalta ehkäisy ja vähentäminen. Laillistamisella vältyttäisiin kannabiksen käyttäjien rikolliseksi leimaaminen ja siitä usein seuraavat sosiaaliset sanktiot ja ongelmat oikeusturvassa."." Näyttäisi siltä, että Li Anderssonin mielestä olisi pienempi paha kärytä ratista kannabistuotteiden takia, kuin alkoholin takia. Kuuleppas nyt Li, ketju on likimain katkeamaton, ensin marisätkä, sitten spiidit, jne.  Onko oma lehmä ojassa?

Lisäksi mielenkiintoisuutta lisää RKP-nuorten puheenjohtajan Niklas Mannfolk:n lausuma: "Tupakka ja kahvi ovat sallittuja, mutta nuuska ja kannabis kiellettyjä. Jos halutaan kieltää päihteet, minkä takia kiellot koskevat vain tiettyjä aineita.". Olisiko Niklasellakin oma lehmä ojassa. Ei ilmeisesti polta tupakkaa ja ei tykkää kahvista, mutta nuuskaa mielellään?

Rangaistukset ovat melko lieviä huumaavien aineiden käytöstä, myynnistä ja hallussapidosta. Vähän sakkoja ja mahdollisesti ehdollinen ja sillä selvä. Huumausaineiden käyttäjät siis ovat perusteltuja hoitoon ja sitä pitäisi helpottaa. Hei haloo taas kerran.

Me kolme hoitajasukupolvea näimme, mitä tuo toiminta toi tullessaan, kiitos hoitolainsäädännön muutoksen vuoksi. Ison osan potilaspaikoista valtaavat nämä kansalaiset, jotka eivät osaa hallita päihteiden käyttöä. Ei ole yllättävää, että sairaalapaikoista yli puolet ovat heidän käytössään. Heitä tehoruokitaan, annetaan vitamiineja ja kuntoutusta. Kaksi viikkoa osastolla ja sosiaalitoimiston maksusitoumuksilla taksilla kotiin Alkon ja apteekin kautta. Ei mene montaa viikkoa, kun nämä kaverit ovat taas osastolla, jalat eivät kanna, vointi on heikko, ruoka ei pysy sisällä ja pilleriä taas tarvitaan vaivaan ja vapinaan. Moni vakavastikin sairas jää vaille hoitoa tämän takia. Herää myös pieni epäilys, että moniko on ryhtynyt käyttämään päihteitä vaan sen takia, että hoito ja lääkitys on viivästynyt vahvasti päihteitä käyttävien takia ja ovat huomanneet, että se on ainoa keino päästä hoitoon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti