Aiheittain

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Sä laitoit minut nettiin..



Näin sanotaan laulussa. Olen pitkään miettinyt asiaa ja tämä kouluhässäkän uutisointi sai aikaan näppäimistön pahoinpitelykohtauksen asian tiimoilta.

Yleisesti ottaen julkisella paikalla saa vapaasti kuvata, mutta sen julkaisu onkin sitten eri asia. Julkaisusta voi yhtäkkiä muodostua rikos, jos kuvassa näkyvästä henkilöstä muodostuu harhaoppinen näkemys. Kotia saa kuvata, mutta ilman näkyviä ihmisiä. Kotona saa kuvata, mutta ei julkaista ilman asiaomaisten suostumusta. Muistaakseni se näin meni.

Tuossa taannoin taas kerran ihmeteltiin yleisönosastokirjoituksessa, miksi rikoksen tekijät saavat oikeussalissa peittää kasvonsa. Oikeussali on myös julkinen tila, ellei oikeus erikseen katso (tapauskohtaisesti) sen vakavasti loukkaavan oikeusturvaa (esim. pedofiilijutut). Kuitenkin lain mukaan olet syytön, niin kauan kunnes toisin todistetaan, joten rikoksesta epäilyllä on oikeus kasvonsa kuvaajilta piilottaa.

Saihan tuo hakukoneyhtiön kamera-auto myös vapaasti kuvata katunäkymiä, mutta kuvista on piilotettu pääsääntöisesti kasvokuvat ja rekisterikilvet. Toki kasvokuvan peittäminen ei peitä hieman noloja tilanteita, sillä ympäristö on näkyvillä. Rikosoikeudellisesti ei kuitenkaan rikosta ole tapahtunut, sillä henkilöä ei voi tunnistaa. Tosin, jos henkilöllä on näkyvissä erikoinen tatuointi tai erityisen tunnistettava pukeutuminen, niin läheiset sen kyllä tunnistavat. Tästä huolimatta kyseessä ei ole rikos rikoslain puitteissa. Tällaisesta tapauksesta on oikein oikeuden päätös.

Nyt kuvaamisen mielenkiintoiseksi tekeekin tämän kouluhässäkän syytön osapuoli eli oppilas. Hänen asianajajansa Tiina Nystén toi esille seuraavaa: ”Päämieheni on sitä mieltä, että julkisuus ei ole se paikka, missä tätä pitäisi käsitellä.”. Haihtuiko nyt suurin uho pois ja tilalle tuli pelko median mittasuhteista ja vahvuudesta. Ensin mieleen tullut ei aina ole se oikea. Poikkeuksena on koevastaus.

Hänen koulutoverinsa (tuttu vai tuntematon) laittoi kännykamerafilmin juutuuppiin. Kuva on julkisesta tilasta, jossa on oikeus kuvata. Itsekin katselin tuon filmin ja jäin syvästi miettimään. Miksi tuo aikuinen nainen ei eväänsä liikauttanut? En tiedä, onko tällaisen materiaalin julkaiseminen laillista vai laitonta? Arvelisin että laitonta, sillä se on kuvamateriaalia rikospaikalta ja kuvissa näkyy selvästi lapsia, joilla ei ollut osaa tai arpaa tapahtumien kulusta. Juutuuppiin saa materiaalin laittaa nimettömänä. Itse en sinne mitään ole tuupannut, joten en tiedä saako sinne kirjautua nimimerkillä. Tästä aiheesta kirjoitin aiemmin, otsikolla Ei nimimerkillä. Kuitenkin, kun sivustoa katselen, niin kaikki ovat nimimerkillä. Eikö kuvaajalla ollut rohkeutta esiintyä nimellään?

Mietin kuitenkin nyt tuon lapsen toivetta saada olla rauhassa. Median tietojen mukaan hän on peruskoulun 9. luokan oppilas ja hänen pitäisi pystyä keskittymään opiskeluun ja etenkin ammatinvalinnan kysymyksiin. Mediassa keskustelu käy kuumana puolesta ja vastaan. Säälin toisaalta tuota lasta ja toivon, että hänellä on yhtä hienot vanhemmat kuin minulla. Asioista puhuttiin ja suoraan. Toivon tuon lapsen saavan tukea vaikka käyttäytyi huonosti ja toivon hänen ymmärtävänsä tekonsa/sanansa. Kympin oppilaalla ei käytösnumero aina ole myös kymppi.

Hieman myös pelottaa tuon oppilaan toimintatapa, kun hän ymmärtää, että tämän mediahässäkän sai aikaan oppilastoveri, joka tuon videon nettiin välitti. Opettaja, joka tulkitaan julkishallinnon virkamieheksi, ei ole suojattu, mutta lapsi on. Omalle tunnolle kasautuu asioita ja niitä ei saa pois edes toivomuksesta. Ikävä kyllä nettiin on helppo saada materiaalia (kuten tekstini), mutta sitä ei sieltä pois saa. Kuten aikaisemmin kirjoitin, niin puskaradion voittanutta ei ole. Tuleeko nyt opiskelija tunteneeksi sen, että hänen toimensa sai aikaan opettajan irtisanomisen? Opettajan nimi on nyt jo kaikkien tiedossa ja vastassa on alaikäinen, jonka nimeä en saa tietooni (no, puskaradio sen myöhemmin tiedottaa).

…kuten luonto minut tarkoitti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti