Aiheittain

lauantai 4. tammikuuta 2014

Väärä hälytysLueskelin tuossa uutisia verkossa ja silmiini osui mielenkiintoinen uutinen, joka monelle on arkipäivää eli kauppojen yliherkät hälytysportit. Kyseisessä artikkelissa se oli lompakko, joka hälytysportin sai aiheetta vinkumaan.

Kaupat ovat siirtyneet käyttämään yhä herkempiä hälytysportteja turvatakseen omaisuutensa, sillä varkauksia on paljon. Artikkelia lukiessa tuli mieleen nykyisessä teknologisessa yhteiskunnassa esiintyvät viat ja toimimattomuudet. Onko näillä uusilla, herkillä hälytysporteilla tarkoitus nolata rehellinen kansalainen vai karkottaa maksavat asiakkaat?

Artikkelissa mainittiin myös, että vain kerran on kysytty, haluaako asiakas kuulutuksen väärästä hälytyksestä. Tavanomaisemmin ei edes anteeksi pyydetty. Kun on nähnyt ja itsekin moisen muutaman kerran kokenut, niin onko jokainen asiakas todellakin potentiaalinen varas?

Tuotteisiin asennetaan erilaisia hälyttimiä ja osa niistä on selkeitä, isoja mollukoita, mutta on myös pienen pieniä ja piilotettuja. Isot mollukat poistetaan, koska ne ovat näkyvillä, mutta huomaako kassa poistaa tai nollata pienen piilotetun hälyttimen. Artikkelin asiakasta kehotettiin laittamaan toistuvia hälytyksiä aiheuttanut lompakko mikroon, joka tärvelisi hälytyksen aiheuttajan. No, lompakko suli käyttökelvottomaksi. Kuka vastaa tällaisista hälytinasennuksista, jotka aiheuttavat näitä turhia hälytyksiä?

Mihin nuo hälytinportit reagoivat? Lompakossa on yleensä yllättävän paljon muuta kuin maksukortti ja käteistä rahaa. Itse olin joutunut pari kertaa aiemmin noloon tilanteeseen hälytinportin ulvahdettua. Eräässä hyvin suuressa liikkeessä asioidessani alkoi hälytinportti ulvoa ulko-oven luona. Vartija saapui paikalle ja näki varmaan ilmeestäni ällistyksen ja osoitti hän ammattitaitonsa. Tarkisti toki ostokset ja kuitin, mutta ryhtyi heti epäilemään, että onko taskuissa jotain joka saa portin reagoimaan. Yksitellen hän kokeili taskujeni tavarat. Ei reagoinut avaimet, ei edes sos-passini (on kylläkin reagoinut muutamaan). Yllätys oli minulle suuri kun hälytyksen aiheuttaja oli kirjastokortin magneettiraita. Isoon ääneen vartija totesi, että tässä tämä syyllinen, mene portista ulos, niin hän antaa kirjastokorttisi sen ulkopuolelta. Muiden asiakkaiden kasvoille syttyi hymy ja totesi pari, että jättää tuon kortin pois lompakostaan. Onko mahdollista, että portit reagoivat kortteihin, joita ihmisillä on nykyään paljon. Onko hälytinportti kunnossa vai jokin häiriö, joka reagoi normaaliin asiaan, johon sen ei pitäisi reagoida.

Ilkeä ongelma tunnollisille kansalaisille, johon tulisi puuttua. Maassamme on kaksi sanaa, joiden lausumisessa on ylivoimainen kynnys ja ne ovat Kiitos ja Anteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti