Aiheittain

torstai 23. tammikuuta 2014

Puulämmityksen pienet hiukkasetNyt on tämän kuun mediahössötyksenä ollut puulämmitys ja sen aiheuttamat pienhiukkaset, erityisesti taajama-alueella. Herää pieni kysymys, että millä täällä kylmässä pohjolassa sitten pirttinsä pitäisi lämmittää? Sähkö on pahasta (fossiiliset polttoaineet) ja sama koskee kaukolämpöä, turve riistää soita, öljy fossiilista ja maalämmön käyttö usein taajama-alueilla kielletty (ei kaupungin/kunnan maaperään mitään reikiä kaivella), sisämaassa ei tuule niin paljon, että tuulivoimaa voisi käyttää ja potkurit meluaa (menee naapurilta yöunet), lumi peittää aurinkopaneelit, jos se aurinko nyt sattuu paistamaan. Kirjoitin jo vuoden 2011 joulukuussa otsikolla Kynttilän poltto saastuttaa tupakoinnin lailla, näistä pienhiukkasista.

Viitaten edellisen kappaleen viimeiseen lauseeseen, niin sieltä tutuksi THL:n ympäristöterveyden osaston ylilääkäri, dosentti Raimo O. Salonen pitää ongelmana puulämmityksen pienhiukkaspitoisuuksien nousua, samalla kun teollisuuden ja liikenteen päästöt vähentyvät.

Energia- ja ympäristöpolitiikkaan erikoistunut professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta pitää kaikkein pahimpina alueina tiivisti rakennettuja kaupunkialueita ja pitää tapaa, jolla Suomessa puuta nykyisin käytetään on osalle suomalaisista hengenvaarallinen ja ennenaikaisesti hautaan päätyy 400 kansalaista vuodessa sekä pienhiukkasten aiheuttamat syövän ynnä sydän- ja keuhkosairauksien kustannusten kohoamisen miljardiluokkaan. Ja me hupsut vähän koulutetut vielä väheksymme näkymättömiä pienhiukkasia. Tosin (vuonna 2012) kuoli itsemurhan johdosta 711, alkoholiin 1 484 eivätkä nämä tilastot näytä kaunistumisen merkkejä.

Vanhanaikaiset kakluunit ja takat ovat nyt sitten hypervaarallisia. Tosin artikkelissa ei puhuttu mitään puilla lämpiävästä leivinuunista, padasta, kiukaasta tai hellasta, mutta liitettäköön ne samaan sarjaan, koska klapeilla lämpiävät. Klapi on pahasta ja tuo Tynkkynen esitti vaihtoehdoksi taajama-alueella venäläisiä pellettejä, jotta Vapon monopoli purettaisiin. Taitaa nyt Veli-Pekalla olla oma lehmä ojassa, sillä hän on useita kytköksiä Venäjään sanoihan hän: " Panostus venäläiseen puuhun on panostus lähialueen vakauteen.". Tosin me kaikki tiedämme, kuinka ympäristöään ajatteleva valtio Venäjä on. Monelle maanviljelijälle on klapikauppa myös elinkeino ja tällaisilla tutkimuksilla heiltä viedään leipää suusta.

Näiden kahden herran kirjoituksia lukiessani, tunnen olevani pahempi ihminen kuin joukkoraiskaaja, terroristi, koulusurmaaja, jne. ja öljylämmitteinen naapurini. Minulla on seitsemän lämpiävää tulisijaa ja kaikissa poltan klapeja. Mihin pelletit pakataan? Onko se muovisäkki, joka lopulta päätyy kaatopaikalle vai ottaako tuoja tyhjän säkin mukaansa, tuodessaan uuden? Klapit tulevat peräkärryllä pihaan ja ne näppärästi kottikärryillä kuljetan liiterin suojaan. Tiedän, että niitä toimitetaan myös jakeluautolla, mutta sellaista ei liiterin viereen ajeta. Säkkitoimituksena, miten sen saan suojaan? Minkä kokoisia ne ovat? Se ei minulle selvinnyt ja oikeasti, kuinka moni pystyy kantamaan 50 kg:n säkin? Puulämmityksen edellytys on se ,että puut ovat kuivia, mutta jos tuollainen pellettisäkki lojuu pihalla tuulen ja sateen armoilla ynnä peltohiiri siihen kolonsa ja pesänsä tekee, niin onko sen käyttö turvallista, sillä märkäähän se on, josta seurauksena hormipalon riski.

Tätä nuo tutkijat eivät ole koskaan, yhdessäkään kirjoituksessa ottaneet huomioon eli puulämmityksen varmuus. Tuossa takavuosina, Pohjois-Suomessa tuli kovilla talvipakkasilla sähkökatko ja kaukolämpökin lakkasi toimimasta. Vanhainkodissa ei ollut enää muuta vaihtoehtoa, kuin tarjoilla lisähuopia ja vanhukset palelivat. Tuo, nyt paljon parjattu, puulämmitys on pelastanut minut monesti, sillä lämpö on pirtissä säilynyt ja puuhellalla saa ruokaa tehtyä. Puulämmitteisessä saunassa, jossa vesikin kuumennetaan klapeilla on voinut peseytyä ja pestä pyykkiä vanhan pyykkilaudan avulla. Pahaakin pahempi kynttilä on luonut valoa, joten ajanvietteeksi on voinut lukea kirjaa ja pelata manuaalisia pelejä. En enää luota nykyisiin järjestelmiin, sillä mm. eripituiset sähkökatkot ovat melkein jokapäiväistä rutiinia. Vesihuolto on ainoa ongelma, joka aiheuttaa huolta, sillä kaupungissamme määrättiin omat kaivot tukittaviksi, kun kunnallistekniikka saapui. Ulkohuussi talossa on ja vanhana osaan laskisankoa käyttää. Jos syystä tai toisesta infrastruktuuri sortuu, niin minun kaiketi pitää ottaa evakoita vastaan varmalla lämmitysmuodoilla varustetuista taloista, ilmaiseksi ylläpidettäväksi.

Takka, kakluuni, leivinuuni, hella, pata, kiuas tai muu tulisija ei ole jätteenpolttolaitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti