Aiheittain

perjantai 3. tammikuuta 2014

Uusi vuosi ja uudet kujeet



Otsikko vanha suomalainen sanonta. Ikävä kyllä kujeet hallitusherroilla ovat vanhat ja yhä uudelleen ja uudelleen hyökkäävät työtä tekevän kansalaisen kukkarolle.

Verot nousevat kautta linjan, jo pelkkään palkkaan kohdistuva taakka kohoaa. Päättäjien mielestä veronkorotus on maltillista, mutta paskan marjat sanon minä ja moni muu. Itse tuijotin ällistyneenä uutta verokorttiani, sillä nousua oli 7 % ja en todellakaan pidä sitä maltillisena. Etenkin kun tulot eivät prosenttipalkkalaisilla nouse.

Sekään ei ole mitään uutta, että alkoholi- ja tupakkaverot nousevat. Täten taas kuolee muutama ravintola ja viinaralli ulkomaille lisääntyy. Viime vuoden tilastot alkoholin kulutuksesta kertovat, että alkoholin kulutus on laskenut melkoisesti. Ei kyllä äkkiä usko kun asiakkaiden lasteja on auton perään lastannut.

Kiinteistöverot nousevat taas kerran sekä polttoainevero. Toki tämä valtiotieteiden maisteri Jorma Ollila (joka ansioituneesti oli alas ajamassa koko Nokia konsernia) teki tämän hienon 300 000 euroa maksaneen hienon tutkielman. Polttoaineveroon ei puututtaisi, mutta autoilusta perittäisiin euroja X/kilometri. Laitteiston hankkimiseenkaan ei tarvita kuin vaivaiset 460 miljoonaa euroa. Kaupunkilaiset maksaisivat enemmän, kun on noita julkisia yhteyksiä niin paljon ja taajassa. Minä käyn tuossa viereisessä kaupungissa töissä. Oma auto on välttämätön, sillä jos sen linja-autolla onnistuisi tekemään kestäisi odotteluineen matka suuntaansa pari tuntia, toki sillä edellytyksellä, että aikataulut, jotenkin sopivat työaikojen mukaan. Mistä näitä järjen jättiläisiä meille valtionhallintoon oikein sikiää?

Jo nyt on ollut uutisia, että tänä vuonna irtisanottavien määrä on huomattavasti suurempi. Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, niin suorittava työ on katoamassa Suomesta.  Heille uudet lait kertovat karua kieltään, suora lainaus: " Irtisanottujen ja työttömäksi jääneiden henkilöiden asema heikkenee. Pitkään työelämässä olleille irtisanotuille maksetaan jatkossa korotusosaa tai korotettua ansio-osaa 90 päivää entisen 100 päivän sijaan.".

Nyt voi sitten valita itselleen sopivan terveyskeskuksen tai sairaalan. Missään ei kuitenkaan näy listoja siitä, mihin on lyhin jonotusaika ja parhaimmat lääkärit.

Lääkkeiden hintoihin tulee muutoksia siten, että halvat lääkkeet nousevat ja kalliit laskevat. Tämä tietää ongelmia, sillä monella ei oikein ole varaa niihin halvimpaankaan ja loppuuko sairauden hoito siihen, että henkilö ei yksinkertaisesti kykene lunastamaan osaa lääkkeistään. Monessa halvassa lääkkeessä, tietyillä annoksilla ja tietyllä diagnosilla ei lankea korvauksia lainkaan. Onko tässä katsottu pakkauksen hintaa? Epäilen, että on, sillä mediassa on kerrottu vain, että yli neljäkymppiä maksavat lääkkeet halpenevat. Itselläni tuo yksi lääke jatkaa hintansa korottamista ja ainoa lajissaan, joka minulle sopii. Viime vuonna maksoin 1,04 €/kpl ja nyt 1,15 €/kpl. Vastaavanlainen korotus tulee toistumaan monen kohdalla.

Sokerin hinta nousee, samoin kaakao ynnä monet sellaiset tuotteet, joissa on edes ripaus sokeria.

Näillä näkymin on valtiomme konkurssikypsä jo juhannukseen mennessä, sillä työtätekevillä ei oikeasti ole mahdollisuutta maksaa jatkuvasti kokoavia kustannuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti