Aiheittain

sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Mössöä ja pöperöä tarjollaNyt on ollut otsikoissa armeijan ateriahuolto, jossa eväät eivät ole olleet parhaassa kunnossa tai ovat olleet esteettisesti järkyttävää. Aiemmin on ollut tapetilla myös vanhusten koteihin toimitetut ateriat, jotka ovat olleet rumia ja pikkuruisia.

Usein ajatellaan, että aterian ulkonäkö on toisarvoinen seikka, mutta todellisuudessa näin ei ole. Vaikka ruokahalu on huono, niin hyvän näköistä ateriaa tulee edes hieman syötyä. Epämääräisen harmahtava ateria saa epäilemään sen sisältämiä taudinaiheuttajia.

Ulkonäkö kertoo usein ruuasta paljon. Ylipaistettu näkyy ja haisee. Jokainen lienee saanut lautaselleen pihvin, josta palasen saa irti korkeintaan rälläkällä. Maito voi näyttää hyvältä, mutta kahviin kaadettuna sakkautuu ikävän näköiseksi. Home juustossa on joidenkin herkkua, mutta epätervetullut näky hillopurkissa. Keitetyn spagetin kuuluu olla pehmeää ja notkeaa, mutta jos salaatti ja kurkku ovat samanlaisia, niin kyllä ne lautaselle jää.

Makuasia on makuasia ja siitä on vaikea kinastella. Valkosipuli on tunnetuin mielipiteiden jakaja. Tuoreus on sitten ihan oma asia. Luvattoman usein on uutisissa ruokamyrkytyksen saaneita, joita on runsaasti ja samasta lähteestä. Kouluruuista on tullut tutuksi kumiperunat, jotka eivät edes maistu perunalle. Ylipaistettu kala on kuivaa ja kurkkuun takertuvaa.

Ns. laitosaterioissa on suuria eroja vaikka määrärahat ovat samat. Joten täytyy luoda katsaus kokkiin. Mieleeni muistuu pappi, jota kukaan ei halunnut puhujaksi, tms. ja häntä sanottiin virkapapiksi. Muodollisesti pätevä, mutta sisällöltä köyhä ja toimitusten tekstit olivat ohjekirjan tekstejä. Ilmeisesti laitoskokki voi olla muodollisesti pätevä, mutta rakkaus ruokaan puuttuu. Tätä kuvastaa armeijan keittiöhenkilön kommentti: "Kyllä ne (sotilaat) pärjää näkkileivällä.".

Päiväkotien aterioihin paneudutaan, jotta lapset innostuvat syömään erilaisia ruokia. Aikuisen ei sitten ole enää väliä. Jos ei maistu, niin voi olla syömättä.

Ilmeisesti mössö ja pöperö annoksilla ajetaan ihmiset pois terveellisestä ruuasta ja hakeutumaan grillille. Elimistömme kaipaa erilaisia aineita ruuasta ja niiden puutteet aiheuttavat omat ongelmansa. Luvattoman usein epäterve ruoka näkyy myös vyötäröllä ja verenkiertoelimissä.
Liian pieni annos ja/tai energiaköyhä ateria johtaa toisiin ongelmiin.

Miten laitosruokaloiden henkilökunnan saisi motivoitua? Vai onko sittenkin kyse ammattitaidosta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti