Aiheittain

tiistai 29. heinäkuuta 2014

Muodollisesti päteväMuutamissa kirjoituksissani olen käsitellyt koulutusta. Aihe nousi mieleeni erään päivän aamun aviisista. Tehtävään valitaan muodollisesti pätevä eli se jolla on parhaat paperit ja niitä riittävästi. Käytäntö onkin sitten jo toinen juttu.

Monia oppiarvoja ei enää tunnisteta ja kuten itselläni, päästötodistukseni on ainoastaan todistus siitä, että olen lusinut lain vaatiman oppivelvollisuuden. Tänä päivänä on tullut lisäksi lukemattomia direktiivejä ja niiden vaatimuksia, jotka muuttuvat nopeammin kuin määräykset Venäjän tullissa (ja siellä ne todella vaihtuvat nopeasti). Nykyisen ammattini direktiivi on muuttunut jo kahdesti puolessa vuodessa.

Kuten on tunnettua, niin teoria ja käytäntö ovat kaksi eri asiaa. Muistan kansalaiskoulun kotitaloustunneilta pari tyttöä, jotka osasivat kokeissa kertoa kaiken, mutta käytännön tunneilla paloi jokainen ruoka eri asteisiin. Monessa opetuksessa pohjaudutaan vain teoriaan ja vain teoreetikot sen hallitsevat ja todistukset kirjoitetaan niiden pohjalta. Monet työt kuitenkin vaativat teorian soveltamista käytäntöön ja tätä moni ei hallitse.

Suhteilla pääsee pitkälle. Kuulin juuri tapauksen, jossa autokoulun opettajana toiminut ei ollut suorittanut tarvittavia direktiivikoulutuksia, joten hän ei voinut toimia autokoulun opettajana, mutta suhteiden avulla sai paikan, jossa koulutetaan uusia opettajia.

Tämä nykyinen todistusvimma on aiheuttanut sen, että moni ei työllisty. Tämä koskee usein nuoria, kuten kirjoitin otsikolla Direktiivi työt vei (5/2014). Voisit toimia kahvilassa, mutta kun tarvitaan hygieniapassi. Omalta kohdaltani voisin todeta vanhan lauseen tavoin: "Paljon tinasin, paljon pilasin, nyt voin kolvini kylmentää". Useat, kuten tuo työtulikorttini, on voimassa viisi vuotta ja sitten istut tunteja X kuuntelemassa itsestään selvyyksiä ja maksat euroja X. Siis silkkaa rahastusta ja jos työttömyys iskee, on lisenssin uusiminen työlästä kustannusten takia, sillä useisiin lisensseihin tarvitaan lääkärintodistus, valokuvat, koulutusmaksu, mahdollinen viranomaismaksu, jne. Minimissäänkin lasku on 300 € ja työttömälle se on suuri summa. TE-keskuksista ei ole apua ja tavallinen, työintoinen suomalainen ei sossusta saa edes lainaksi summaa, jolla työoikeuden voisi hankkia.

Ylempiin tehtäviin yleensä valitaan se, jolla on parhaat paperit (ja suhteet). Ikävä kyllä, monikaan näistä valituista ei pysty työtään tekemään, sillä taidot ovat vain paperilla. Itse muistelen lämmöllä entisen työpaikkani hoitoapulaista, jolla ei ollut minkään sortin sairaanhoidollista koulutusta. Hän oli oppinut työt työtä tekemällä ja oli osastomme paras ravitsemusasiantuntija, hygienisti ja piti huolen osaston viihtyvyydestä.

Lisäksi on kouluttajia ja kouluttajia, toiset osaavat toiset ei. Siteerattava on Juicea, joka hyvin asian ilmaisi: "Jotka osaa, ne tekee mitä vaan. Jotka ei, ne ryhtyy opettamaan.". Tässä eräs esimerkki eli raskaanliikenteen opettaja. Yksikään kurssilaisista ei osaa manuaalivaihteita, laituriin ei osata peruuttaa, tullisäädökset täysin kateissa, ajo- ja lepoaikasäädös tuntematon (paras esitys oli se, että joka päivä pääsee kotiin viimeistään viideltä, joten sitä ei tarvita), jne

Mielestäni nyt olisi syytä ryhtyä purkamaan tätä koulutuksellista sekasotkua. Lippua ja lappua tarvitaan tänäpäivänä jo riisin (500 arkkia) verran ja iso osa on uusittava säännöllisesti. Eikö pienempi määrä riittäisi?

Sitten ihmiseen itseensä. Jos et ole oppinut tervehtimään, noudattamaan annettuja ohjeita/sääntöjä, jne. Niin ei niitä millään koulutuksilla tai direktiiveillä haltuun saada.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti