Aiheittain

sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Tulihan se sieltä eli sateenkaaria osa II

Sukupuolinen tasa-arvokeskustelu käy vilkkaana. Eduskunnan äänestäessä puoltavasti tasa-arvoisen avioliiton puolesta, nousi mieleeni ajatus, että tahdon-porukalta tämä ei tähän jää. Luettuani päivän uutistarjontaa, niin sieltähän tuo jatko-osa kolahti.

Aloitetaan aihe suoralla lainauksella: "Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO vaatii Suomea tunnustamaan kolmannen sukupuolen. ViNO sanoo liittokokouksensa tiedotteessa, että jaottelu vain naisiin ja miehiin rajaa osan ihmisistä pois, ja julkisissa yhteyksissä tulee käyttää kaikki sukupuolet huomioivaa kieltä."

Kolmanteen sukupuoleen määritellään pääasiassa henkilö, joka tuntee elävänsä väärässä ruumiissa, johon hänet on syntymästään määritelty ulkoisen sukuelinten mukaan (transsukupuoli). Osa heistä käy läpi lääketieteellisen hoidon muuttaakseen sukupuoltaan. Tätä on pidetty psykologisena poikkeavuutena, mutta myöhemmin sen on havaittu olevan aivotoiminnallinen.

Tuo vihreiden viesti kolmannesta sukupuolesta on hieman erikoinen eli hän henkilö, joka ei halua määritellä itseään mieheksi tai naiseksi. Miten halu määritetään? Puhutaanko nyt:
- transsukupuolista (väärän sukupuolinen ruumis)
- intersukupuolista (molempien sukupuolten sukuelimet)
- transvestiiteista (pukeutuminen vastakkaista, oma sukupuoli jää osin näkyviin)
- homoista/lesboista/bi (seksuaalinen suuntautuminen)
- drag-artisteista (taidelaji, jossa mies yliampuu naisen hahmon, voi olla edellisen ryhmän edustaja)
- stereotypia henkilöistä (mies osaa korjata auton, nainen ei)

Toinen lainaus: " Tasa-arvoa on edistettävä yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla. Sivistyneenä ja tasa-arvoa vaalivana maana Suomen on aika tunnustaa sukupuolen moninaisuus, sanovat ViNOn puheenjohtajat Ozan Yanar ja Saara Ilvessalo.".  Tällä taidetaan hakea luetteloni viimeistä, oletan?
Jos oletus pitää paikkansa, niin tätä olisin kaivannut 70-luvun lopussa, jolloin sovinistinen ammatinvalinnan opettaja esti pääsyni "miehisiin" ammatteihin valmistaviin kouluihin.

Tasa-arvoinen avioliittolakimuutos toi eroryntäyksen evankelisluterilaisesta kirkosta. Tätä on kritisoitu valtavasti. Kuitenkaan kukaan ei ole tullut ajatelleeksi asiaa yleiseltä kannalta. Miksi yhteisöstä (olkoon mikä tahansa) erotaan? Syy on ylen yksinkertainen eli petytään siihen, että alunperin sovituista säännöistä, arvoista, jne. luovutaan. Henkilökemia on sitten jo oma juttunsa.

Viitaten kappaleeseen kaksi eli ensimmäiseen lainaukseen, jossa todetaan, että tulee käyttää sukupuoletonta kieltä. Minä ja puolisoni saimme makeat naurut Ruotsin päätöksestä luoda sukupuolineutraali sana hon ja han lisäksi ja siitä tuli hen. Kielessä toisessa sana on ollut jo kauan ja tarkoittaa ihan muuta kuin hän. Toki, rikkaassa suomenkielessä on runsaasti sanoja sukupuolettomasti, mutta niitä pidetään halventavina eli sanat toi, noi, se, tyyppi, jne..

Sukupuolineutraali intti, jess. Ammoin tuli mahdollisuus tytölle päästä inttiin. Itse olin asetetun ikärajan jo ylittänyt ja siitä voivat kaikki Suomen upseerit kiittää luojaansa, kukin suuntauksensa mukaan. Arvatkaa kaksi kertaa, olisinko sopeutunut mielestäni järjettömiin sääntöihin. Tosin siellä olisi ollut vikiteltäviä poikia paljon ja valinnan varaa. Sukupuolineutraalia inttiä ei ole olemassakaan. On tyttöjä jotka siellä pärjäävät ja poikia, jotka lähtevät maitojunalla äidin helmoihin. Meissä on toiminnallisia eroja ja niitä tulee aina olemaan.


Presidentti esitti jo aikaisemmin uuden termin luomisesta, mutta se ei saanut tuulta purjeisiinsa. Onko syynä se, että perinteistä ei haluta luopua vaan sellainen halutaan kaikille?

Kuitenkin nyt tämä hölinä saisi jo loppua. Ensin tulivat postimerkit ja nyt nuo vaikeasta gynekomastiasta kärsivät piirroshahmot ovat tunkeutumassa jo makkariin. Mitä seuraavaksi? Hääyöt kirkoissa? Nähtäväksi jää.


Loppukaneetiksi iskee kielipoliisi. Se pahuksen toimittaja joka laati tuon ensimmäisen lainauksen, saa vanhan äidinkielen opettajani kääntymään haudassaan. Ja sanan eteen ei tule pilkkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti