Aiheittain

perjantai 25. syyskuuta 2015

Koulun munaus

Mediaa lukiessa törmäsin uutiseen, jossa koulu oli mokannut hoitajien tutkinnon. Näyttö tutkinto oli koulun toimesta tehty väärin ja oppilaiden pätevyys ei siten ollut kohdallaan. Parin vuoden aikana paperinsa saaneet opiskelijat muuttuivat kerta heitolla valehoitajiksi, vaikka koulutus uudistus tuli jo 2010. Miten tämä on mahdollista?

Vastaus on oikeastaan aika simppeli eli koulutus uudistuksia on ollut jatkuvasti ja suurin osa niistä huuhaata tai silkkaa rahastusta. Tästä olen kirjoittanut muutaman kerran jo aikaisemmin (mm. Opetus ministeriö on huolissaan, Direktiivikoulutus).

Näyttöön perustuvia tutkintoja on tänä päivänä paljon ja niissä punnitaan opiskelijan käytännön taidot, joka sinänsä on hyvä asia, sillä monesti teoria ja käytäntö ovat kaksi eri asiaa. Tosin erään luokan seinällä oli oppilaan innovaatio, jossa kerrottiin, että tässä luokassa yhdistetään teoria ja käytäntö eli kukaan ei tiedä miten homma toimii ja miksi se toimii.

Opiskelijoita luonnollisesti koulun munaus järkytti, sillä ammattilaisista tuli yhdessä yössä valehoitajia. Kertomuksen mukaan, tapahtuneesta johtuen, meni vakipaikka sivu suun. Valvira mitätöi valmistuneiden oikeudet, joten tulot loppuivat siihen. Koulun rehtorin Marja Anttalaisen mukaan kyse oli yhden opettajan inhimillinen erehdys tulkitessaan opetusrakennetta. Jotenkin mieleen tuli Juice Leskisen biisi Epäile vaan, jossa todetaan: "Ne jotka osaa, tekee mitä vaan. Ne jotka ei, ryhtyy opettamaan.".

Kuka valvoo opettajan ammattipätevyyttä? Monille aloille on tullut jo direktiivikoulutukset, joista osa silkkaa rahastusta. Koulutus on uusittava muutaman vuoden välein ja maksaa euroja X eikä ilman sitä saa duunia edes tehdä. Suhtaudun direktiivikoulutuksiin negatiivisesti ja toivon kaikkien ymmärtävän syyn, sillä itse jouduin osallistumaan ammattini (ammattiliikenne) yhteen pakolliseen koulutukseen, jossa opettaja puhui itsestään selvyyksiä ja hän oli konsulttikouluttuja (oma firma), joka kertoi tehneensä meidän työtä, joten tunsi ammattialamme. Tosin kouluttaja oli menettänyt ammattialamme lisenssin törkeän rattijuopumuksen vuoksi. =)

Kun koulutusrakenteita on uudistettu, niin tuntuu vakavasti siltä, että uudistajina ovat olleet kirjan oppineet ja näitä tyyppejä löytyy myös käytännön työtä tekevistä. Tosin työpaikoilta on aina löytynyt tyyppejä, joiden ajatusmaailma on se, että tosta poikki ja tohon kierteet, sen enempää ajattelematta. Näihin tyyppeihin ei tehoa minkään valtakunnan lisäkoulutukset, vaan he tekevät aina samoin. Entisestä duunistani muistan hyvin hygieniahoitajan luennon. Hän sanoi, että kaikki lasareettitarvikkeet kestävät pesukoneen ja sen tehokkaimman pesuohjelman. Osa kollegoista uskoi häneen kuin toteemipaaluun ja sen seurauksena osastollamme tuhottiin puolessa vuodessa kymmenen tuhannen euron edestä tavaraa, sillä ne eivät kestäneet käsittelyä.

Rehtori Anttalainen kertoo myös, että huijatuille opiskelijoille on järjestetty uusinta kokeet ja koulu kustantaa siitä aiheutuvat kulut. Hän kertoo myös, että samaa on tapahtunut muissa oppilaitoksissa. Vyytihän lähti purkautumaan opiskelijan tekemästä oikaisupyynnöstä, sillä hän koki tulleensa väärin arvostelluksi. Kun hoitajaopiskelijoista on kyse, niin toivon, ettei opiskelija ole samanlainen kuin yksi tapaamani, joka meuhkasi anatomian kokeen arvosanastaan. Kysymyksessä oli ihmisen ruuansulatuskanavan rakenne ja hän aloitti vastauksensa mahalaukusta.

Ensikuun aikana rehtori Anttalaisen arvion mukaan kaikki saavat pätevän tutkintotodistuksen. Miten koulu vastaa, jos heidän munauksen vuoksi opiskelijat päätyvät syytettyinä käräjille, kuin nuo valelääkärit ja- hoitajat. Entä vaateet työtulojen takaisin maksusta?

Jotenkin on ymmärrettävää, että munannut opettaja ei halua esiintyä julkisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti