Aiheittain

maanantai 30. marraskuuta 2015

Prologi joulukalenteriin 2015

Muistattehan viime vuodelta Tonttulan kylän ja sen tonttukaverukset Tonttu Tohvelon ja hänen ystävänsä Tonttu Kotitontun sekä joukon muita kylän henkilöitä. Huomenna aukeaa jälleen kalenterin ensimmäinen luukku ja saamme jälleen palata tonttujen touhuihin.

Vuosi on Tonttulassa vierähtänyt, joten kerron hieman tapahtumia vuoden varrelta, joten pääset tarinaan mukaan vaikka viime vuonna et kalenterin luukkuja avannutkaan.

Nuoret, koulunsa päättäneet nuoret, opiskelevat eri mestareiden opissa, kunnes oma ala löytyy. Näin kävi myös tonttukaveruksille, jotka ovat muutaman vuoden tutustuneet eri ammatteihin ja vuoden aikana molemmat täydensivät puusepän oppiaan Tonttu Kutterinpurun ohjauksessa. Opettajansa tiesi kaverusten sydämen vieneen vanha höyryveturi vaunuineen, joten hän ohjasi sen vaunujen kunnossapitoa.
Tonttu Ratakiskon ohjauksessa kaverukset opettelivat veturin huoltoa ja opiskelivat veturimiehiksi. Junan parissa töitä teki myös oppivelvollisuutensa päättänyt Millisentti Mitta, joka rouva Ratakiskon ohjauksessa opetteli junaemännän taitoja.

Alkukesästä pikkutontut Juuso Jäkälä ja Kalle Kaarna sattuivat löytämään vanhan pistoradan, joka oli yhdistänyt tonttukylät toisiinsa. Rata kunnostettiin ja huollettu junavanhus aloitti reittiliikenteen tilausliikenteessä aina Ruotsia ja Norjaa myöten.

Joonas Porosuksi innostui puusepän töistä ja toivoo tulevansa jonain päivänä erikoispuusepäksi, jota opiskeli myös Tonttuisi Juho Jäkälä. Anni Suopayrtti opiskeli ruuanlaittoa, kodinhoitoa ja parkettikosmetologiaa, mutta ei vielä tiennyt mikä kolmesta olisi parasta. Toomas Suopunkia kiinnosti tekstiilityö, joten hän harjoitteli määräysten mukaisten tallukkaiden valmistusta Tonttu Saappaanvarren ohjauksessa ja tontun juhlapuvun valmistusta Tonttu Tekstiilin johdolla.

Tonttulan väki vietti myös kesälomaa, kunhan viljelystyöt oli yhteistuumin tehty. He tekivät retkiä ja vierailuita ja syyskesällä vieraili Tonttulassa Upsalan kirkkotonttu Tomte Kyrktorn, joka saapui höyryveturin kyydillä. Hän kun on innokas kalamies, niin Tonttu Lohipyrstön kanssa tekivät reissun Teno-joen varsille.

Rehtori Agricolan ja Tonttu Ikiroudan kesä sujui rattoisasti vanhaa väkikirjaa tutkien ja lupauksensa mukaan Rehtori Agricola opetti Tonttu Kotitontun lukemaan vanhaa tekstiä ja sitä hieman kirjoittamaankin.

Syksyn tultua oli sadonkorjuuta, marjojen ja sienten keruuta, säilömistä ja monta, monta puuhaa talven varalle. Koulun parkettikosmetologinen osasto Tonttu Suopayrtin johdolla siivosi kesän jäljiltä Tonttulan koulun tilan ja oppilaat aloittivat perustietojen ja -taitojen opiskelun. Rehtori Agricola toivotti uudet ja vanhat oppilaat tervetulleeksi uudelle lukuvuodelle.

Huomenna aukeaa ensimmäinen luukku ja näemme mitä ystävämme touhuavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti